Τι είναι το λιπώδες ήπαρ και με ποια διατροφή θα το μειώσετε

Το λιπώδες ήπαρ εκδηλώνεται με την εναπόθεση λίπους στο συκώτι προκαλώντας φλεγμονή και ανάπτυξη ουλώδους ιστού.

Υπάρχουν δύο τύποι νόσων στο λιπώδες ήπαρ: αλκοολική ηπατική νόσος και μη αλκοολική λιπαρή ηπατική νόσος.

Η λιπώδης νόσος του ήπατος συνδέεται με το μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύμπλεγμα προβλημάτων υγείας που έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη τύπου 2. Περιλαμβάνουν, επίσης, αυξημένη αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο αίματος, πλεονάζον κοιλιακό λίπος και μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης.

«Συχνά υποτιμάται ο αυξανόμενος κίνδυνος προχωρημένης ηπατικής νόσου σε ασθενείς που είναι παχύσαρκοι, νοσούν από διαβήτη τύπου 2 και το λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο. Πολλοί από αυτούς μπορεί να πάσχουν από σιωπηρή αλλά προοδευτική ηπατική νόσο, που πιθανόν τελικά να αποδειχθεί θανατηφόρα», επισημαίνει ο Δρ. Scott Friedman, κοσμήτορας στην Ιατρική Σχολή Icahn του Νοσοκομείου Mount Sinai.

Η πρωταρχική θεραπεία για το λιπώδες ήπαρ αφορά την άσκηση και τις αλλαγές στην διατροφή.

Διαβάστε επίσης:  Εισηγήσεις για αιτήματα γιατρών ΠΑΣΥΔΥ έγιναν αποδεκτές από ΟΚΥπΥ

Λιπώδες ήπαρ: Τι να τρώτε

Η πρωταρχική θεραπεία για το λιπώδες ήπαρ αφορά την άσκηση και τις αλλαγές στην διατροφή.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Νεότερα δεδομένα αποδεικνύυν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν τα επίπεδα λίπους στο ήπαρ και τα επίπεδα της “καλής” χοληστερόλης (HDL)σε άτομα με λιπώδη ηπατική νόσο.

Περισσότερη έρευνα είναι απαραίτητη για να επιβεβαιωθεί αυτό, αλλά η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσει το λίπος στο ήπαρ. Τέτοιες τροφές είναι ο σολομός, οι σαρδέλες, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος.

Μπρόκολο

Τρώγοντας μια ποικιλία φρέσκων λαχανικών είναι χρήσιμη για τη λιπαρή ηπατική νόσο. Αλλά συγκεκριμένα το μπρόκολο, ξεχωρίζει ανάμεσα στα άλλα λαχανικά.

Ένα άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition έδειξε ότι η μακροχρόνια κατανάλωση μπρόκολου συμβάλλει στην πρόληψη της συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ ποντικών. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες στον άνθρωπο, αλλά αυτές οι πρώτες αποδείξεις φαίνονται πολύ ελπιδοφόρες.

Διαβάστε επίσης:  Ο ΟΚΥπΥ τιμά και ευχαριστεί τους νοσηλευτές

Τσάι

Έρευνα στο World Journal of Gastroenterology, έδειξε πώς το πράσινο τσάι μπορεί να συμβάλει ιδιαίτερα στην μείωση του σωματικού λίπους και του λίπους στο αίμα. Τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικού στο πράσινο τσάι μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα γενικότερα στον οργανισμό.

Καρύδια

Αν και οι καρποί είναι μια καλή προσθήκη σε οποιοδήποτε πρόγραμμα διατροφής, ειδικά τα καρύδια έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε “καλά λιπαρά”, αλλά περιέχουν επίσης αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά και διαλυτές ίνες. Αυτές μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα και το οξειδωτικό στρες στο σώμα.

Σόγια, ή πρωτεΐνη ορού γάλακτος

Όπως δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό στην Journal of Gastroenterology and Hepatology, ορισμένες πρωτεΐνες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του σώματος από την λιπώδη ηπατική νόσο.

Η πρωτεΐνη σόγιας και ορού γάλακτος φαίνεται να συμβάλλει στην εξισορρόπηση των επιπτώσεων της απλής πρόσληψης υδατανθράκων και μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Βοηθάει, επίσης, το σώμα να διατηρήσει την μυϊκή μάζα και να μειώσει το συνολικό του βάρος.

Διαβάστε επίσης:  Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης των πανάδων

Λιπώδες ήπαρ: Ποιες τροφές να αποφεύγετε

Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό για τα άτομα με λιπώδες ήπαρ να αποφεύγουν, ή να περιορίζουν ορισμένες τροφές.

Ζάχαρη και προστιθέμενα σάκχαρα

Τα προστιθέμενα σάκχαρα αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και το λίπος στο ήπαρ. Αποφύγετε παγωτά και γλυκά ποτά, όπως αναψυκτικά και φρουτώδη ποτά.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τους πάσχοντες από λιπώδες ήπαρ. Το αλκοόλ επηρεάζει το συκώτι, συμβάλλει στην λιπώδη ηπατική νόσο και σε άλλες ασθένειες του ήπατος, όπως η κίρρωση.

Τηγανητά, ή αλμυρά τρόφιμα

Τα τηγανητά ή πολύ αλμυρά φαγητά μπορεί να αυξήσουν τις θερμίδες και τον κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους. Προτιμήστε όσα μαγειρεύονται στον ατμό.