Τεχνητή νοημοσύνη θα παρακολουθεί ασθενείς που χρειάζονται φροντίδα στο σπίτι

Περίπου 100 εθελοντές στη βρετανική πόλη του Ντόρσετ πρόκειται να συμμετάσχουν σε τρίμηνο πιλοτικό πρόγραμμα που χρησιμοποιεί αισθητήρες και σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για να παρακολουθεί τις κινήσεις ασθενών που χρειάζονται φροντίδα στο σπίτι.

Η τεχνολογία της βρετανικής εταιρείας Lilli θα μειώσει το κόστος και τις επισκέψεις του προγράμματος παροχής φροντίδας κατ΄οίκον, αναφέρει το BBC, το οποίο ωστόσο φιλοξενεί και τις επιφυλάξεις ορισμένων ειδικών.

Η υπηρεσία θα διατεθεί σε ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο αλλά συνεχίζουν να χρειάζονται φροντίδα κατά την ανάρρωσή τους, για παράδειγμα ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροπλαστική ή πάσχουν από διαβήτη, άνοια, μακρά Covid ή σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Διαβάστε επίσης:  Στο επίκεντρο το ΤΑΕΠ Παίδων: Τι λέει ο ΟΚΥπΥ για την υπόθεση με παιδί με αυτισμό

Έξι έως εννέα αισθητήρες θα εγκατασταθούν στο σπίτι κάθε ασθενή για να παρακολουθούν τη συμπεριφορά τους, τη θερμοκρασία και τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών, χωρίς πάντως α χρησιμοποιούνται και κάμερες.

Το σύστημα θα καταγράφει αυτόματα τη βελτίωση ή την επιδείνωση της λειτουργικότητας των ασθενών. «Θα μαθαίνουμε για παράδειγμα πόσο συχνά ανάβουν τον βραστήρα ή ανοίγουν το ψυγείο» δήλωσε ο Νικ Ουέστον, στέλεχος της Lilli.

Οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα στη διάρκεια της νύχτας, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ουρολοίμωξη ή άλλο πρόβλημα υγείας.

Αν η δοκιμή πετύχει, το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί αργότερα στο νότιο Λονδίνο και τη βορειοανατολική Βρετανία.

Ορισμένοι ειδικοί εξέφρασαν πάντως επιφυλάξεις: ο Τομ Σόρελ, ειδικός της τηλεϊατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ουόργουικ, εκτίμησε ότι το σύστημα ΑΙ «μπορεί να αυξήσει το αίσθημα μοναξιάς», καθώς οι επισκέψεις κοινωνικών λειτουργών θα μειωθούν.

Διαβάστε επίσης:  Υπουργείο Υγείας: Καμία ανησυχία για ευρεία διασπορά του Χανταϊού

Επιπλέον, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μην ενθουσιάζονται με την ιδέα ότι θα παρακολουθούνται ακόμα και οι επισκέψεις τους στην τουαλέτα, πρόσθεσε η Άνθια Τίνκερ του Ινστιτούτου Γεροντολογίας του King’s College στο Λονδίνο.

Για συμμετοχή στο πιλοτικό πρόγραμμα απαιτείται πάντως η γραπτή συγκατάθεση του ασθενή ή άλλων προσώπων που έχουν εξουσιοδοτηθεί να λαμβάνουν αποφάσεις για λογαριασμό τους.

Hot this week

Νοροϊός και χανταϊός: Τι πραγματικά συνέβη και γιατί δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής μικροβιολογίας και μοριακής βιολογίας του...

Σοκάρουν τα στοιχεία: Χιλιάδες εργαζόμενοι στην Κύπρο εκτίθενται καθημερινά σε καρκινογόνες ουσίες

Μετρήσεις χωρίς συνολική χαρτογράφηση και μετακύλιση της ευθύνης στους...

ΠΟΥ: Eλάχιστος ο κίνδυνος για το κοινό από χανταϊό στο κρουαζιερόπλοιο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε, την Παρασκευή, ότι...

Προκαταρκτική συμφωνία Κυπριακής Προεδρίας ΕΕ με ΕΚ για Κανονισμό για κρίσιμα φάρμακα

Προκαταρκτική συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον Κανονισμό...

Related Articles

Popular Categories