Πολλοί το γνωρίζουν και το αποζητούν σε στιγμές έντασης. Το μασάζ είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για χαλάρωση, ανακούφιση από τον πόνο, μείωση της έντασης των μυών και πολλά άλλα.
Η γαλλική λέξη massage προέρχεται από την αραβική mass’h που σημαίνει «αγγίζω, αισθάνομαι ή χειρίζομαι», ή από τη λατινική massa που σημαίνει «μάζα, ζύμη», ή από το ελληνικό ρήμα μάσσω που σημαίνει «χειρίζομαι, αγγίζω, εργάζομαι με τα χέρια, ζυμώνω». Σε αντιδιαστολή, η αρχαία ελληνική λέξη για το μασάζ ήταν ανάτριψις και η λατινική frictio.
Γνωρίζετε όμως ότι σε αυτόν τον όμορφο κόσμο της τέχνης της μάλαξης υπάρχουν πάνω από 80 διαφορετικά είδη μασάζ; Σήμερα θα μιλήσουμε για το θεραπευτικό μασάζ.
Τι είναι το θεραπευτικό μασάζ;
Το θεραπευτικό μασάζ γίνεται από ειδικό και περιλαμβάνει τη χρήση διαφορετικών πιέσεων, κινήσεων και τεχνικών για το χειρισμό των μυών και άλλων μαλακών ιστών στο σώμα. Το θεραπευτικό μασάζ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να απελευθερώσει το άγχος και την ένταση, να προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα, να θεραπεύσει τραυματισμούς και να υποστηρίξει την ευεξία.
Τύποι θεραπευτικού μασάζ.
Σουηδικό μασάζ:
Νιώθετε άγχος; Το σουηδικό μασάζ είναι η κλασική επιλογή για μεγάλη χαλάρωση. Το σουηδικό είναι συνήθως μασάζ ολοκλήρου του σώματος χρησιμοποιώντας ένα απαλό άγγιγμα. Μπορεί να βοηθήσει το νευρικό σας σύστημα να ηρεμήσει. Είναι επίσης μια καλή μέθοδος για χαλάρωση του μυαλού που επηρεάζει άμεσα τους μύες σας.
Βαθύ μασάζ ιστών:
Οι μυς μας μπορούν να σφίξουν από την επαναλαμβανόμενη χρήση, ακόμα και από κάτι πολύ απλό όπως το να κάθεστε, να οδηγείτε ή να σκύβετε πάνω από τον υπολογιστή σας. Το βαθύ μασάζ ιστών εισχωρεί στους μύες και τους τένοντές σας για να απελευθερώσει αυτό το σφίξιμο.
Αθλητικό μασάζ:
Το αθλητικό μασάζ είναι παρόμοιο με το βαθύ, αλλά επικεντρώνεται στους μυς που επιβαρύνονται όταν αθλείστε ή κάνετε άλλη επαναλαμβανομένη σωματική δραστηριότητα. Οι αθλητές και οι χορευτές χρησιμοποιούν το σώμα διαφορετικά από τον μέσο άνθρωπο. Ένας θεραπευτής με εμπειρία στο αθλητικό μασάζ μπορεί να επιλύσει το σφίξιμο των μυών και να αντιμετωπίσει αθλητικούς τραυματισμούς.
Μασάζ συγκεκριμένου σημείου:
Ένας κόμπος στην ωμοπλάτη ή ένα σφιχτό σημείο στην μέση σας είναι το επίκεντρο σε αυτή την περίπτωση. Εδώ ο θεραπευτής χρησιμοποιεί εστιασμένη και άμεση πίεση για να στοχεύσει σε κάποια σημεία. Αυτό αυξάνει τη ροή του αίματος στις περιοχές αυτές βοηθώντας τις να απελευθερωθούν. Αυτό το είδος μασάζ μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για άτομα με χρόνιο πόνο.
Λεμφικό μασάζ:
Το λεμφικό μασάζ έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης των επιπέδων υγρών και της απομάκρυνσης των άχρηστων ουσιών από το σώμα. Το λεμφικό μασάζ χρησιμοποιεί μια ελαφριά πίεση στους λεμφαδένες για να βοηθήσει το λεμφικό υγρό να ρέει πιο ελεύθερα στο σώμα. Το λεμφικό μασάζ είναι εξαιρετικό για άτομα με φλεγμονή και γενικά άτομα με φούσκωμα σε όλο το σώμα.
Τα οφέλη του μασάζ για την υγεία.
Το μασάζ μειώνει το στρες και το άγχος. Η αίσθηση ηρεμίας μετά από ένα μασάζ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και του άγχους. Βελτιώνει τον ύπνο και είναι πολύ ευεργετικό για όσες έχουν αϋπνία που σχετίζεται ειδικά με την εμμηνόπαυση. Μπορεί ακόμα να μειώσει την κορτιζόνη (τη λεγόμενη ορμόνη του στρες) και να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης που είναι γνωστό ότι σταθεροποιούν τη διάθεση μας.
Το θεραπευτικό μασάζ μειώνει τον πόνο και την ένταση των μυών. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου, όπως ο πόνος στην πλάτη, στον αυχένα, οι πονοκέφαλοι και ο πόνος στα γόνατα.
Βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Τα τακτικά μασάζ αυξάνουν τα επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων του σώματος τα οποία καταπολεμούν τους ιούς. Ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα. Το μασάζ στην κοιλιά μπορεί να βοηθήσει στις κινήσεις του εντέρου.
Για ποιους ενδείκνυνται το θεραπευτικό μασάζ.
Πολλοί από εμάς μπορούν να επωφεληθούν από ένα μασάζ. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσουμε την ευεξία, να αντιμετωπίσουμε τον πόνο και πολλά άλλα. Εάν δεν είστε σίγουροι ποιο είδος μασάζ είναι κατάλληλο για εσάς οι θεραπευτές συνήθως συνδυάζουν τεχνικές για να αντιμετωπίσουν τις μοναδικές ανάγκες του καθενός. Προσέξτε, όμως: εάν έχετε μια ιατρική πάθηση θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και να συνομιλήσετε με τον θεραπευτή σας.
Επιμέλεια: Κριστίν Κιλικίτα