Τα κορυφαία συστατικά για περιποίηση του δέρματος το φθινόπωρο

Το φθινόπωρο είναι η εποχή του χρόνου που σηματοδοτεί αλλαγές στο δέρμα μας. Καθώς το καλοκαίρι με την έντονη ηλιοφάνεια μάς εγκαταλείπει και το μαύρισμα φεύγει, παρατηρούμε τα σημάδια της έκθεσης στον ήλιο, της θερμότητας και του θαλασσινού νερού στο δέρμα μας. Συνεπώς, η ανάγκη για ενυδάτωση, ανάπλαση και ανανέωση είναι επιτακτική για το δέρμα του προσώπου και του σώματος μετά το καλοκαίρι και μπορεί μάλιστα να παρατηρήσουμε ότι τα καλλυντικά που συνήθως χρησιμοποιούμε δεν επαρκούν για να το φροντίσουν αποτελεσματικά.

Ποια είναι τα κυριότερα συστατικά που πρέπει να περιλαμβάνονται στην καθημερινή φροντίδα αυτή την απαραίτητη περίοδο:

•Υαλουρονικό οξύ: Συστατικό γνωστό για την ικανότητά του να συγκρατεί νερό συντελώντας στην αποτελεσματική ενυδάτωση του δέρματος. Ανάλογα με τη χημική δομή του, όταν είναι μικρό μόριο διεισδύει από τους πόρους της επιδερμίδας και ενισχύει την υγρασία της. Έτσι, το μικρομοριακό υαλουρονικό οξύ περιλαμβάνεται σε κρέμες, όρους ακόμα και αντηλιακά, ενώ έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες δημιουργώντας ιδανικό περιβάλλον για την ανάπλαση των κυττάρων.

•Α-υδροξυοξέα: Πρόκειται για ουσίες με ενυδατική και απολεπιστική δράση και χρησιμοποιούνται τόσο στα καλλυντικά όσο και στα πίλινγκ. Κύριος εκπρόσωπός τους είναι το γλυκολικό οξύ, ενώ στην ίδια κατηγορία ανήκουν το γαλακτικό, κιτρικό και μανδελικό οξύ. Σε μικρές συγκεντρώσεις δρουν σαν ενυδατικές ουσίες, ενώ σε μεγαλύτερες προκαλούν απολέπιση. Στα καλλυντικά υπάρχουν σε μικρότερες συγκεντρώσεις σε σχέση με τα δερματολογικά πίλινγκ προκαλώντας μικροαπολέπιση διορθώνοντας το τραχύ, κουρασμένο και θαμπό δέρμα, δίνοντας λάμψη, ομοιοχρωμία και φωτεινότητα στην επιδερμίδα..

•Ρετινόλη/ παράγωγα βιταμίνης Α: Πρόκειται για το συστατικό με τη μεγαλύτερη αντιγηραντική δράση και με μοναδική ικανότητα αναστροφής της φωτογήρανσης. Με τη μορφή του ρετινοϊκού οξέος η δράση του συστατικού είναι μεγαλύτερη. Ωστόσο σε αυτή τη μορφή είναι ερεθιστικό για το δέρμα και για αυτό συνταγογραφείται με ειδικό τρόπο από τον δερματολόγο ή επιλέγεται η πιο ήπια μορφή της βιταμίνης, η ρετινόλη. H δράση στην αντιγήρανση επιτυγχάνεται με την αύξηση της ταχύτητας ανανέωσης των δερματικών κυττάρων, αναστολή της παραγωγής μελανίνης, αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου. Έτσι η χρήση καλλυντικών με παράγωγα βιταμίνης Α μειώνει τις λεπτές ρυτίδες, ομοιογενοποιεί τον τόνο του δέρματος και αυξάνει το πάχος του χορίου (το στρώμα κάτω από την επιδερμίδα που κυρίως περιέχει κολλαγόνο).

•Βιταμίνη C: Είναι μια βιταμίνη με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, ενώ αποτελεί την πρώτη επιλογή όταν θέλουμε μια φωτεινή επιδερμίδα. Καταπολεμά επίσης τις ήπιες δυσχρωμίες. Συνδυάζεται ιδανικά με τη βιταμίνη Ε, καθώς η μία ενισχύει την αποτελεσματικότητα της άλλης. Είναι ουσία ευαίσθητη στο φως και οξειδώνεται εύκολα, γι’ αυτό προτιμούμε να εφαρμόζεται κυρίως το βράδυ.

•Κεραμίδια: Πρόκειται για λιπίδια που ενισχύουν τον προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας σφραγίζοντας την υγρασία στο εσωτερικό της. Για καλύτερη διείσδυση στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος χρησιμοποιούνται με την τεχνολογία των λιποσωμάτων. Χρησιμοποιούνται σε κρέμες προσώπου και σώματος και αποκαθιστούν την υγρασία σε ξηρά δέρματα ή αφυδατωμένα.

 

Βασιλική Μουσάτου M.D. Phd   / Επιμέλεια Κριστίν Κιλικίτα