Συστάσεις για προσωρινά τατουάζ μαύρης χένας και χρήση αντιηλιακών

Προκαλούνται βαριάς και επιθετικής μορφής εκζέματα και αλλεργίες

 

Οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες αναφέρουν ότι κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες, περιοδεύοντες καλλιτέχνες εφαρμογής τατουάζ μαύρης χένας επισκέπτονται υπαίθριες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις, φεστιβάλ, αγορές, παζάρια σε τουριστικές κυρίως περιοχές, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στους επισκέπτες. Τα τατουάζ μαύρης χένας συχνά προσφέρονται σε τουρίστες και σε άτομα που βρίσκονται σε διακοπές σε παραλίες και τουριστικά θέρετρα και στις μέρες μας το καστανοκόκκινο χρώμα της φυσικής χένας στο δέρμα δεν είναι πολύ αρεστό, σε αντίθεση με τα προσωρινά τατουάζ μαύρης χένας που είναι πολύ δημοφιλή.

Η ουσία παραφενυλενεδιαμίνη (PPD), της οποίας η χρήση σε καλλυντικά επιτρέπεται μόνο σε βαφές μαλλιών, χρησιμοποιείται κατά παράβαση της νομοθεσίας για την εφαρμογή των προσωρινών τατουάζ λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης του χρώματος που προσφέρει. Η ουσία, σημειώνουν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, μπορεί να προκαλέσει βαριάς και επιθετικής μορφής έκζεμα που να καθιστά αναγκαία την επείγουσα ιατρική φροντίδα, μη αποκλειόμενης και της ανάγκης εισαγωγής σε νοσοκομείο και οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε μια πολυευαισθησία, ιδιαίτερα στα προϊόντα από καουτσούκ, ιματισμού και βαφές μαλλιών.

Διαβάστε επίσης:  Δέσμευση ΟΑΥ για κατηγοριοποίηση περιστατικών, λέει η Υπ. Υγείας

Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι το χρώμα της πάστας με φυσική χένα ποικίλει από πρασινοκαφέ μέχρι καφέ. Εάν το χρώμα της πάστας που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης που εφαρμόζει το τατουάζ είναι πιο σκούρο (μαύρο), τότε πιθανότατα έχουν προστεθεί στην πάστα χρωστικές. Αν λεχθεί ότι μπορούν να αφαιρέσουν την πάστα από το σημείο εφαρμογής μετά από πάροδο μιας μόνο ώρας, τότε πρόκειται σίγουρα για μαύρη χένα και διευκρινίζεται ότι η φυσική χένα, για να καταφέρει να βάψει το σώμα με ένα καλό σκούρο κοκκινοκάστανο χρώμα, πρέπει να παραμείνει στο δέρμα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Καλούνται όσοι έχουν κάνει τατουάζ με μαύρη χένα και έχουν οποιαδήποτε συμπτώματα, να συμβουλευτούν το γιατρό τους.

Διαβάστε επίσης:  Άμεσα ραντεβού στους ειδικούς γιατρούς Γενικών Νοσοκομείων χωρίς λίστες αναμονής

Αντηλιακά καλλυντικά προϊόντα

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δείκτης ηλιακής προστασίας πάνω από 50 δεν αυξάνει την προστασία από τα εγκαύματα και την ακτινοβολία UVB για κανονικά δέρματα και ένας «μέσος» δείκτης ηλιακής προστασίας (δηλ. 15, 20 ή 25) μπορεί να προστατεύσει άτομα με κανονικό δέρμα από τα ηλιακά εγκαύματα. Υψηλότερος δείκτης προστασίας απαιτείται μόνον όταν ένα προϊόν δεν χρησιμοποιείται σε επαρκείς ποσότητες και αναφέρεται πως ισχυρισμοί όπως «Sunblock» ή «100% προστασία» δεν είναι αποδεκτοί και ότι κανένα αντηλιακό προϊόν δεν μπορεί να παράσχει πλήρη προστασία από την ακτινοβολία UV. Αναφέρεται ότι τα αντηλιακά προϊόντα, τα οποία προστατεύουν μόνο από την ακτινοβολία UVB, είναι δυνατόν να παρέχουν ψευδή αίσθηση ασφάλειας διότι δεν προστατεύουν το δέρμα από την επικίνδυνη ακτινοβολία UVA. Για να επιτύχετε προστασία που προσφέρει ο «δείκτης ηλιακής προστασίας» θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ποσότητα 2mg/cm 2. H ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 36 γραμμάρια (έξι περίπου γεμάτα κουταλάκια του τσαγιού) αντηλιακής κρέμας για ένα ενήλικο άτομο. Πρέπει επίσης να υπάρξει επάλειψη με την ίδια ποσότητα μετά το κολύμπι ή το σκούπισμα με την πετσέτα.

Διαβάστε επίσης:  Τι προκαλεί στο σώμα σου ένα τσιγάρο κάθε μέρα