Πόσο μεταδοτική είναι, πόσο μας καλύπτει το εμβόλιο με τη νέα μετάλλαξη

Ψυχραιμία, αλλά και προσοχή εφιστούν οι λοιμωξιολόγοι για την νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που έχει σημάνει συναγερμό τις τελευταίες ώρες στη Μεγάλη Βρετανία, στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο

Μελέτη που βλέπει το φως της δημοσιότητας δείχνει ότι η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού είναι «πολύ» πιο μεταδοτική από την προηγούμενη έκδοσή του, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αυτή αυξάνει τον ρυθμό αναπαραγωγής -τον αριθμό R από 0,4% έως και 0,7%.

 

Τι δείχνει η μελέτη

Η μελέτη του Imperial College υποδηλώνει ότι η μετάδοση της νέας παραλλαγής τριπλασιάστηκε κατά το lockdown του Νοεμβρίου στην Αγγλία, ενώ η προηγούμενη έκδοση του ιού μειώθηκε κατά ένα τρίτο.

Διαβάστε επίσης:  Έρευνα: Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών και θανάτου από Covid-19

Τα κρούσματα Covid-19 έχουν αρχίσει να αυξάνονται γρήγορα κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος και ο αριθμός τους έσπασε νέο αρνητικό ρεκόρ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Τα πρώιμα αποτελέσματα μάλιστα, έδειξαν ότι ο ιός εξαπλώθηκε πιο γρήγορα μεταξύ των παιδιών κάτω των 20 ετών, ιδιαίτερα σε παιδιά δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

«Οι παραλλαγές του ιού υπάρχουν από την αρχή της πανδημίας και είναι προϊόν της φυσικής διαδικασίας με την οποία οι ιοί αναπτύσσονται και προσαρμόζονται στους ξενιστές τους καθώς αναπαράγονται» τόνισε ο καθηγητής Lawrence Young, του Πανεπιστημίου Warwick.

Και πρόσθεσε: Οι περισσότερες από αυτές τις μεταλλάξεις δεν έχουν καμία επίδραση στη συμπεριφορά του ιού, αλλά πολύ περιστασιακά μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητα του ιού να μολύνει ή/και να γίνει πιο ανθεκτική στην ανοσοαπόκριση του ανθρώπινου οργανισμού.

Διαβάστε επίσης:  12 τρόποι που προάγουν την ψυχική μας υγεία

Παράλληλα οι ειδικοί αναφέρουν πως οποιαδήποτε μετάλλαξη και αν συμβεί στον κορονοϊό, δεν πρόκειται να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχουν ή θα πάρουν έγκριση.