Πόσο μεταδοτική είναι η ευλογιά των πιθήκων, πόσο προστατευμένοι είναι όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της ευλογιάς

Για τους τρόπους μετάδοσης και αντιμετώπισης της ευλογιάς των πιθήκων μίλησε ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως με το που κάνει κάποιος το εμβόλιο κατά τη ευλογιάς, έχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό προστασίας που υπολογίζεται πάνω από το 50%, ενώ ο εμβολιασμός οδηγεί σε πιο ήπια νόσο και βοηθάει στο να ανακοπεί η μετάδοση.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε, ότι βασικός τρόπος μετάδοσης της νόσου είναι τα εξανθήματα, ενώ δεν μεταδίδεται με σταγονίδια, αλλά με τη σωματική επαφή. Εάν κάποιος δεν έχει εξανθήματα, κατά τον καθηγητή, είναι πολύ χαμηλή η πιθανότητα τα μεταδώσει τη νόσο.

Διαβάστε επίσης:  Γέμισε το διαδίκτυο με «παράνομα» προϊόντα για θεραπείες

Όσον αφορά στα εμβόλια, όπως είπε, θα χορηγούνται σε όσους είναι στενή επαφή κρούσματος και στους υγειονομικούς που τους περιθάλπουν. «Και θα μπορεί να προσφέρεται και στις επαφές των στενών επαφών», πρόσθεσε.

Πάντως, επισήμανε ότι οι ευπαθείς ομάδες, άνω των 65 ετών, είναι προστατευμένες, καθώς έχουν εμβολιαστεί για την ευλογιά.

«Από το 1970 μέχρι το 1980 ο εμβολιασμός για την ευλογιά έχει ατονήσει, γιατί δεν κυκλοφορούσε στην κοινότητα. Ωστόσο, ο κόσμος που δεν έχει κάνει το εμβόλιο, δεν πρέπει να ανησυχεί», είπε, τονίζοντας πως, θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και σε περίπτωση που βγάλουν κάποιο εξάνθημα, να πάνε στο νοσοκομείο.