Πώς να πετύχεις τους στόχους σου;

Της Πέρσας Κορφιάτη*

Για πολλούς η αρχή της χρονιάς ισοδυναμεί με περίοδο καθορισμού στόχων. Η έλευση του νέου χρόνου, σηματοδοτεί και την αρχή για αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων.

Αγαπητέ αναγνώστη,

Εσύ ποιους στόχους θέλεις να θέσεις αυτήν τη χρονιά; Ποιους τομείς της ζωής σου θέλεις να αλλάξεις ή να βελτιώσεις για να προχωρήσεις μπροστά;

Αρχικά να επισημάνω, πως λόγω των καταστάσεων που επικρατούν ανά το παγκύπριο – και παγκόσμιο – (φτώχεια, ανεργία κλπ), αρκετοί άνθρωποι παρουσιάζονται απαισιόδοξοι, λέγοντας «κάθε πέρσι και καλύτερα».

Δυστυχώς, ο κυπριακός λαός συχνά δίνει βαρύτητα στα υλικά αγαθά, στον ανταγωνισμό του φαινεσθαι, στην επαγγελματική σταδιοδρομία των παιδιών, με αποτέλεσμα να χάνεται το νόημα της ζωής. Το σημαντικότερο, όμως, είναι η υγεία μας. Αφού έχουμε υγεία και αξιοπρέπεια, τότε έχουμε και την δυνατότητα να θέσουμε στόχους. Σημαντικό κομμάτι στη ζωή ενός ανθρώπου, είναι η αγάπη που λαμβάνει από την οικογένεια, τους φίλους και τον/την σύντροφο του.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι να φροντίζουμε να μένουμε μακριά από τοξικές καταστάσεις. Από ανθρώπους που μας κάνουν να νιώθουμε περίεργα, άβολα, αρνητικά συναισθήματα.

Όσο για το αύριο; Κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει. Η ανησυχία και η αβεβαιότητα για το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα, έχει ως αποτέλεσμα να χάνουμε το σήμερα! Βέβαια με τις επιλογές που θα κάνουμε σήμερα, μπορούμε να προβλέψουμε τι θα έχουμε αύριο. Ζώντας το σήμερα, βελτιώνοντας τον εαυτό μας και τις καταστάσεις γύρω μας και αξιοποιώντας τι έχουμε, το 50% του μέλλοντος μου θα το γνωρίζουμε καθώς το προετοιμάζουμε με αυτό τον τρόπο.

Διαβάστε επίσης:  Συστάσεις για προσωρινά τατουάζ μαύρης χένας και χρήση αντιηλιακών

Ο κατάλογος του 3!

Καθημερινά ή εβδομαδιαία μπορείς να κάνεις μια αξιολόγηση της ζωής σου με τη βοήθεια του καταλόγου του 3. Κάθε άνθρωπος μπορεί το πρωί ή και το βράδυ, σε ένα χαρτί να σημειώνει:

• 3 πράγματα που ευχαριστώ που τα έχω

• 3 πράγματα που θέλω να βελτιώσω

• 3 πράγματα που θέλω να αποβάλω από τη ζωή μου

• 3 πράγματα που θέλω να αποκτήσω και θα μου δώσουν ευχαρίστηση

Ο τρόπος που πλαισιώνουμε ένα στόχο μπορεί να κάνει την όλη διαφορά. Εξίσου σημαντική είναι και η επιβράβευση του εαυτού μας. Θυμόμαστε λοιπόν, να λέμε μπράβο στον εαυτό μας για καθετί που καταφέρνουμε να πετύχουμε. Η επιβράβευση ενισχύει το Εγώ μας και του δίνει ώθηση να συνεχίσει να πετυχαίνει και να διεκδικεί.

Είναι απαραίτητο σε κάθε στόχο που θέτουμε, πρέπει να έχει και κίνητρα, και ένα κύριο κίνητρο πρέπει να είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Τα κίνητρα των στόχων στηρίζουν τον στόχο και έτσι ο στόχος γίνεται εφικτός και επιτυχής. Κίνητρα μπορεί να είναι η αυτοπεποίθηση, η δύναμη, η σιγουριά, η τόλμη, το θάρρος, η ευχαρίστηση, η ικανοποίηση, η ηρεμία, η μείωση των ενοχών, και πολλά άλλα που εναπόκεινται σε κάθε άτομο.

Διαβάστε επίσης:  Η αερόβια άσκηση σώζει ζωές από γρίπη και πνευμονία

Ότι στόχους θέτουμε, πρέπει να είναι για εμάς και όχι για τους άλλους. Αξίζω, υπάρχω, θέλω και δικαιούμαι. Είναι ρήματα τα οποία πρέπει να τα λέμε και να τα υπηρετούμε. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποβιβάζουμε τον εαυτό μας. Για να μην πετύχω ένα στόχο υπάρχει λόγος. Εντοπίζουμε τα ανασταλτικά στοιχεία που εμπόδιζαν την επιτυχία του στόχου και βρίσκω άλλους τρόπους για να τον πετύχω.

Άρα λοιπόν, στην επιτυχία ή στην αποτυχία ενός στόχου, αξιολογώ τα δεδομένα μου και βλέπω ποια αρνητικά με εμπόδισαν να τον υλοποιήσω. Τονίζω τα θετικά στοιχεία μου και τα ενδυναμώνω για να συνεχίσω να πετυχαίνω τους στόχους μου. Στην περίπτωση που εντοπίσω αρνητικά στοιχεία, προσπαθώ να τα αποβάλω από τη ζωή μου. Αν δεν μπορώ όμως, τα αποδέχομαι και συμβιβάζομαι με άλλα μέσα για να πετύχω το συγκεκριμένο στόχο.

Δεν συγκρινόμαστε με άλλους στο πόσο γρήγορα ή αργότερα πέτυχαν ένα στόχο. Είναι σημαντικό να στοχεύουμε βάσει των δικών μας δεδομένων. Συγκρίνω την πρόοδο του εαυτού μου με τον προηγούμενο μου εαυτό.

Διαβάστε επίσης:  Πώς η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει τη δημόσια υγεία

Όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα που θέτουμε για την επίτευξη των στόχων μας, εάν αυτά είναι σύντομα και μη ρεαλιστικά, τότε οι στόχοι δεν θα επιτευχθούν. Το άγχος και η απογοήτευση καταβάλλουν τους ανθρώπους σε τέτοιες περιπτώσεις και δεν καταφέρνουν να πετύχουν τους στόχους που θέτουν.

Στα μικρά χρονοδιαγράμματα υπάρχουν οι κρίσεις πανικού, το άγχος και η κατάθλιψη της απογοήτευσης. Πρέπει να βάζουμε ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα, πρόγραμμα και με διάρκεια που να επιτρέπει την προσπάθεια και την επιτυχία.

Για τους Γονείς, υπάρχουν τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι τους κάτι που σίγουρα θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή τους. Οι γονείς πρέπει να ενισχύουν τα παιδιά με τα προηγούμενα τους επιτεύγματα ώστε να δοθεί η ώθηση να μπουν κίνητρα για τον επόμενο στόχο.

Καταληκτικά ο καθένας πρέπει να βρει τον Μαχητή μέσα του, να θέσει τους στόχους του για να καταφέρει να τους πετύχει. Να πιστέψει ότι αξίζει, ότι θέλει και ότι μπορεί να διεκδικεί. Καλή επιτυχία στους Στόχους σας!

 

*Ειδική Εγγεγραμμένη Ψυχολόγος