Περίπου 20 νέα περιστατικά καρκίνου του δέρματος κάθε χρόνο στην Κύπρο

Στην Κύπρο διαγιγνώσκονται περίπου 20 νέα περιστατικά καρκίνου του δέρματος το χρόνο, ενώ στην Ευρώπη καταγράφονται περισσότερα από 100.000 περιστατικά καρκίνου του δέρματος και περισσότερα από 140.000 περιστατικά μελανώματος το χρόνο, αναφέρει ανακοίνωση του ΠΑΣΥΚΑΦ.

Εξηγεί ότι οι τρεις βασικοί τύποι καρκίνου του δέρματος είναι: βασικοκυτταρικός, ακανθοκυτταρικός και το μελάνωμα και αναφέρει ακόμα ότι οι δύο πρώτοι τύποι μπορούν να αντιμετωπιστούν σχετικά εύκολα, ενώ το μελάνωμα είναι ένας επιθετικός τύπος καρκίνου του δέρματος, ο οποίος αναπτύσσεται από τα μελανοκύτταρα και θεωρείται ο πλέον σοβαρός γιατί είναι πιθανόν να εισβάλλει στον υγιή ιστό και να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα. Η πρώτη ένδειξη μελανώματος είναι μια αλλαγή στο μέγεθος, σχήμα ή χρώμα ενός σπίλου και συστήνεται όπως γίνει περαιτέρω διερεύνηση από ιατρό. Διευκρινίζεται ακόμα ότι οι συχνότεροι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του δέρματος είναι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, το ανοιχτό χρώμα δέρματος, ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων, ελιές του δέρματος που αλλάζουν μέγεθος και σχήμα, οικογενειακό ιστορικό, έκθεση σε χημικές ουσίες και η ηλικία. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι μια δερματική βλάβη που μοιάζει με πληγή που δεν επουλώνεται για διάστημα μεγαλύτερο των 4 εβδομάδων, δερματική βλάβη που φαίνεται ασυνήθιστη και συνοδεύεται από πόνο, φαγούρα, αιμορραγία και κρούστα για περισσότερο από 4 εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης:  5 tips για την διατροφή μας το καλοκαίρι

Η πρόληψη παραμένει να είναι πιο αποτελεσματική από τη θεραπεία και ο καθένας μπορεί να εφαρμόσει κάποια μέτρα προστασίας όπως: αποφυγή έκθεσης στον ήλιο μεταξύ 10:00 π.μ. – 4:30 μ.μ., επιλογή ρούχων που καλύπτουν όσο περισσότερο δέρμα, εφαρμογή αντηλιακού τουλάχιστον 20 λεπτά πριν τον ήλιο, πλατύγυρο καπέλο, γυαλιά ηλίου, σκιά και ο άμεσος έλεγχος κάθε δερματικής αλλοίωσης.