Η θρόμβωση εκδηλώνεται όταν σχηματίζεται ένας θρόμβος μέσα σε ένα αιμοφόρο αγγείο, που εμποδίζει τη ροή του αίματος μέσω του κυκλοφορικού συστήματος.
Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για θρόμβωση, εκτός από την ηλικία, περιλαμβάνουν εξωγενείς παράγοντες όπως:
η χειρουργική επέμβαση,
η νοσηλεία,
η ακινησία,
το τραύμα, η εγκυμοσύνη και η λοχεία ,
η χρήση ορμονών ( αντισυλληπτικά/HRT),
τα υπερατλαντικά ταξίδια καθώς και
ενδογενείς παράγοντες όπως ο καρκίνος, η παχυσαρκία και η κληρονομική και επίκτητη θρομβοφιλία.
Θρόμβωση: Ποια είναι τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα μιας θρόμβωσης περιλαμβάνουν:
κράμπα, πόνο, οίδημα, ερυθρότητα και θερμότητα σε κάποιο άκρο (πόδι ή χέρι),
ξαφνική δύσπνοια,
οξύ πόνο στο στήθος (μπορεί να είναι χειρότερος στην εισπνοή ) και βήχα που μπορεί να συνοδεύεται με αίμα.
Θρόμβωση και COVID
Στα σημαντικά μαθήματα που πήραμε από την περίοδο της πανδημίας Covid-19 θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβουμε και την βαθύτερη κατανόηση των μηχανισμών της ανοσοθρόμβωσης που επέκτεινε τις γνώσεις μας για τη Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο.
Πολύ σύντομα από την έναρξη της εξάπλωσης του ιού, η λοίμωξη COVID -19 συσχετίστηκε με αυξημένα ποσοστά θρομβωτικών επιπλοκών και καταγράφηκε ο υψηλός κίνδυνος για τους ασθενείς να αναπτύξουν τόσο αρτηριακή όσο και φλεβική θρόμβωση. Φαίνεται πως η ανοσοθρόμβωση όπως είναι ο ακριβής όρος που περιγράφει αυτές τις στενές αλληλεπιδράσεις μεταξύ της εγγενούς ανοσίας (ουδετερόφιλα, μονοκύτταρα, συμπλήρωμα), της φλεγμονής και της πήξης πυροδοτείται από με την υπερέκκριση προ- φλεγμονωδών παραγόντων και την ενεργοποίηση πολλών παραγόντων του καταρράκτη της πήξης οδηγώντας σε κλινικό επίπεδο σε ανάπτυξη θρόμβωσης.
Για την διαχείριση της «Θρόμβωσης σχετιζόμενης με τη νόσο COVID-19», η επιστημονική κοινότητα λαμβάνοντας υπόψη την διαφορετική παθοφυσιολογία και την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η γενικευμένη ενεργοποίηση των μηχανισμών πήξης σε διάφορα επίπεδα, προέκρινε τόσο στις διεθνείς όσο και στις εγχώριες κατευθυντήριες οδηγίες την έναρξη αντιπηκτικής αγωγής για θρομβοπροφύλαξη σε όλους τους νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19, κατά προτίμηση με χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνες.
Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας για τη θρόμβωση, το ΠΜΣ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ , «Αιμορραγία-Θρόμβωση, Ιατρική των Μεταγγίσεων» (με επιστημονική υπεύθυνη την Καθηγήτρια Μαριάννα Πολίτου), διοργανώνει για έκτη συνεχόμενη χρονιά το σεμινάριο “Meet the hemostasis experts“ την Παρασκευή 14/10/2022 στο αμφιθέατρο Δρακόπουλου στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ.