Monday, April 28, 2025

Οι νέοι που έχουν ήδη νοσήσει δεν προστατεύονται πλήρως από την επαναμόλυνση

Περίπου ένας στους δέκα νέους 18 έως 20 ετών που είχαν στο παρελθόν μολυνθεί από τον κορονοϊό, κινδυνεύουν με επαναλοίμωξη, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι μια λοίμωξη Covid-19 και η κατοπινή παρουσία αντισωμάτων δεν παρέχει πλήρη φυσική ανοσία σε όλους, πράγμα που σημαίνει ότι ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος και σε αυτούς τους ανθρώπους για να ενισχυθεί η ανοσιακή απόκριση του οργανισμού τους, ώστε να αποτραπεί μια νέα λοίμωξη και έτσι να μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε άλλους.

Η έρευνα σε περίπου 3.200 νέους, με επικεφαλής τον καθηγητή Στούαρτ Σίλφον της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό πνευμονολογίας The Lancet Respiratory Medicine, δείχνει ότι όσοι δεν έχουν ποτέ μολυνθεί από τον κορονοϊό, έχουν πενταπλάσιο κίνδυνο να τον κολλήσουν σε σχέση με όσους έχουν ήδη μολυνθεί, όμως οι τελευταίοι δεν είναι άτρωτοι και μπορεί να κολλήσουν ξανά.

Διαβάστε επίσης:  Καταγγέλλουν διοικητική ανεπάρκεια και ασήκωτες ευθύνες ΟΚΥπΥ και κυβέρνησης για τα προβλήματα στο Γ.Ν. Αμμοχώστου

«Καθώς η εκστρατεία εμβολιασμού εντείνεται, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι νέοι άνθρωποι μπορούν να κολλήσουν ξανά τον ιό και ακόμη μπορεί να τον μεταδώσουν σε άλλους. Η ανοσία δεν είναι εγγυημένη μετά από μια παρελθούσα λοίμωξη και οι εμβολιασμοί που θα παρέχουν πρόσθετη προστασία, χρειάζονται ακόμη για όσους ήδη πέρασαν Covid-19», τόνισε ο δρ Σίλφον.

Η νέα μελέτη βρήκε ότι όσοι μολύνονται για δεύτερη φορά από τον SARS-CoV-2, έχουν χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων από όσους δεν μολύνονται ξανά.

Επίσης επιβεβαιώθηκε ότι οι περισσότερες επαναλοίμωξης (το 84%) δεν είχαν καθόλου συμπτώματα ή πολύ ήπια, ενώ κανένας άνθρωπος για δεύτερη φορά θετικός στον ιό δεν χρειάστηκε νοσηλεία. Το ιικό φορτίο στους ανθρώπους με επαναλοίμωξη ήταν κατά μέσο όρο το ένα δέκατο όσων μολύνονταν για πρώτη φορά.

Διαβάστε επίσης:  «Στελεχώστε το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου άμεσα»

 

Hot this week

Topics

Έρχονται στην Κύπρο οι Ηλεκτρονικές Διασυνοριακές Υπηρεσίες Υγείας – Πρόσβαση σε ιατρικά δεδομένα σε όλη την ΕΕ

Στο τελικό στάδιο υλοποίησης βρίσκονται οι Ηλεκτρονικές Διασυνοριακές Υπηρεσίες...

ΟΗΕ: Ασθένειες που μπορούσαν να αποφευχθούν εξαπλώνονται ξανά

Ασθένειες, όπως ιλαρά, μηνιγγίτιδα, κίτρινος πυρετός, οι οποίες θα...

Εκτός στόχων για διάφορες ασθένειες παραμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Σημαντικά κενά παρατηρούνται στην αντιμετώπιση ασθενειών όπως ο HIV,...

Related Articles

Popular Categories