Οι καρδιαγγειακές παθήσεις σκοτώνουν 10.000 ανθρώπους την ημέρα

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η αιτία για τέσσερις στους δέκα θανάτους στην Ευρώπη -ή 10.000 θανάτους την ημέρα και 4 εκατομμύρια ετησίως- ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καλώντας τους Ευρωπαίους να καταναλώνουν λιγότερο αλάτι.

«Η εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών που αποσκοπούν στη μείωση της κατανάλωσης αλατιού κατά 25% θα μπορούσε να σώσει περίπου 900.000 ζωές που χάνονται από καρδιαγγειακές παθήσεις έως το 2030», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, ο περιφερειακός διευθυντής για την Ευρώπη του ΠΟΥ. Στη Γηραιά Ήπειρο ένας στους τρεις ενήλικες 30 – 79 ετών πάσχει από υπέρταση, κάτι που συχνά οφείλεται στην κατανάλωση αλατιού. Πενήντα μία από τις 53 χώρες της περιοχής έχουν μέση ημερήσια πρόσληψη αλατιού πάνω από το συνιστώμενο από τον ΠΟΥ μέγιστο επίπεδο των πέντε γραμμαρίων (ένα κουταλάκι του γλυκού), κυρίως λόγω των επεξεργασμένων τροφίμων και σνακ.

Διαβάστε επίσης:  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ – ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

«Η υψηλή πρόσληψη αλατιού αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η οποία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά», ανέφερε ο ΠΟΥ. Η Ευρώπη έχει τον υψηλότερο επιπολασμό υπέρτασης στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι άνδρες στην περιοχή -η οποία εκτείνεται μέχρι την Κεντρική Ασία- έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με τις γυναίκες.

Επιπλέον, η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος νέος (μεταξύ 30 και 69 ετών) από μια ασθένεια αυτού του τύπου είναι σχεδόν 5 φορές υψηλότερη στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία από ό,τι στη Δυτική Ευρώπη

 

Διαβάστε επίσης:  Καταγγελίες για υποστελέχωση στα νοσοκομεία – «Οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει στα όριά τους»

 

Hot this week

Παραδοχή από Υπ. Υγείας: Έλλειψη 600 νοσηλευτών, εξετάζεται ελεγχόμενη εργοδότηση από τρίτες χώρες

Μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το...

Απεργιακή κινητοποίηση την Τετάρτη – Τι αλλάζει στα δημόσια νοσηλευτήρια

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται τα δημόσια νοσηλευτήρια ενόψει της...

Ασθενείς στο περίμενε – Οι αλλαγές που υπόσχεται τώρα το Υπουργείο Υγείας

Στο επίκεντρο ΓεΣΥ, ΤΑΕΠ και στελέχωση – Οι προτεραιότητες...

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΑΣ (1) ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥ

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είναι ο μεγαλύτερος...

Related Articles

Popular Categories