Sunday, October 26, 2025

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις σκοτώνουν 10.000 ανθρώπους την ημέρα

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η αιτία για τέσσερις στους δέκα θανάτους στην Ευρώπη -ή 10.000 θανάτους την ημέρα και 4 εκατομμύρια ετησίως- ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καλώντας τους Ευρωπαίους να καταναλώνουν λιγότερο αλάτι.

«Η εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών που αποσκοπούν στη μείωση της κατανάλωσης αλατιού κατά 25% θα μπορούσε να σώσει περίπου 900.000 ζωές που χάνονται από καρδιαγγειακές παθήσεις έως το 2030», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, ο περιφερειακός διευθυντής για την Ευρώπη του ΠΟΥ. Στη Γηραιά Ήπειρο ένας στους τρεις ενήλικες 30 – 79 ετών πάσχει από υπέρταση, κάτι που συχνά οφείλεται στην κατανάλωση αλατιού. Πενήντα μία από τις 53 χώρες της περιοχής έχουν μέση ημερήσια πρόσληψη αλατιού πάνω από το συνιστώμενο από τον ΠΟΥ μέγιστο επίπεδο των πέντε γραμμαρίων (ένα κουταλάκι του γλυκού), κυρίως λόγω των επεξεργασμένων τροφίμων και σνακ.

Διαβάστε επίσης:  Χριστόφιας για Νοσοκομείο Αθαλάσσας: «Πολλοί ασθενείς παίρνουν εξιτήριο και μένουν χωρίς καμία υποστήριξη»

«Η υψηλή πρόσληψη αλατιού αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η οποία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά», ανέφερε ο ΠΟΥ. Η Ευρώπη έχει τον υψηλότερο επιπολασμό υπέρτασης στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι άνδρες στην περιοχή -η οποία εκτείνεται μέχρι την Κεντρική Ασία- έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με τις γυναίκες.

Επιπλέον, η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος νέος (μεταξύ 30 και 69 ετών) από μια ασθένεια αυτού του τύπου είναι σχεδόν 5 φορές υψηλότερη στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία από ό,τι στη Δυτική Ευρώπη

 

Διαβάστε επίσης:  Χαριλάου: «Δεν είναι καθημερινό φαινόμενο η ταλαιπωρία των ασθενών στα φαρμακεία των γενικών νοσοκομείων»

 

Hot this week

Ευρωπαϊκή Ένωση: Η αιθανόλη ενδέχεται να χαρακτηριστεί τοξική ουσία

Η ΕΕ εξετάζει απαγόρευση της αιθανόλης στα απολυμαντικά χεριών...

Γονείς μόνοι δίπλα από παιδιά με σοβαρές ασθένειες

Με θυμό και απογοήτευση ενημερω­θήκαμε ότι το Υπουργείο Εργασίας...

Βουλή: Με νόμο ρυθμίζεται ο διορισμός/θητείες Συμβουλευτικής Επιτροπής Ασθενών

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε την Πέμπτη νόμο για...

Κοινή ανακοίνωση τριών οργανώσεων: Να ψηφιστούν τροπολογίες που εξυπηρετούν τους ασθενείς

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων...

Topics

Η πρόληψη παραμένει το πιο ισχυρό όπλο για τον καρκίνο του προστάτη

Της Ελένης Κωνσταντίνου Η πρόληψη παραμένει το πιο ισχυρό...

Χρειάζεται σχέδιο για το μέλλον της δημόσιας υγείας

Η λειτουργία καθώς και οι προοπτικές του Γενικού Συστήματος...

Η Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας στο 46ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιολογίας

. Δρ Γεωργία Καρμιώτη (Προφορική ανακοίνωση) – Outcomes of transfemoral transcatheter aortic valve implantation (TAVI)...

Related Articles

Popular Categories