Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τα βασικά για τη βιταμίνη C, η οποία έχει συνδεθεί κατεξοχήν με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την αντιμετώπιση του κρυολογήματος.
Τη βρίσκουμε στα πορτοκάλια, για παράδειγμα, και η έλλειψή της προκαλεί σκορβούτο.
Κυκλοφορούν, όμως, ακόμα πολλοί μύθοι γι’ αυτό το απολύτως απαραίτητο θρεπτικό συστατικό.
Γι’ αυτό, ας δούμε μερικά πράγματα που λέγονται συχνά για τη βιταμίνη C και κατά πόσο ισχύουν.
Μύθος: Η βιταμίνη C θεραπεύει το κρυολόγημα
Τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες όλοι αρχίζουν να πίνουν περισσότερο χυμό πορτοκάλι ή να παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης C προκειμένου να θωρακιστούν απέναντι στο κρυολόγημα.
Δυστυχώς, εκτός από την ωραία του γεύση, ο χυμός δεν πρόκειται να βοηθήσει τόσο.
Σίγουρα, υπάρχουν κάποιες έρευνες που δείχνουν πως οι άνθρωποι που παίρνουν συχνά συμπληρώματα βιταμίνης C μπορεί να έχουν πιο ήπια συμπτώματα.
Επιπλέον, μελέτη έδειξε πως η βιταμίνη C μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο κρυολογήματος κατά 50% στους άνδρες αθλητές.
Αυτά όμως τα δεδομένα δεν είναι αρκετά, γι’ αυτό και ο ρόλος της στο κρύωμα θεωρείται αμελητέος.
Εκεί που ο ρόλος της είναι πολύ σημαντικός, αντίθετα, είναι στη γενικότερη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Αυτό σημαίνει πως πρέπει να τρώμε φρούτα και λαχανικά που περιέχουν βιταμίνη C καθημερινά.
Αλήθεια: Η έλλειψη βιταμίνης C είναι σπάνιο φαινόμενο
Το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει μόνο του βιταμίνη C, γι’ αυτό και θεωρείται τόσο σημαντικό θρεπτικό συστατικό.
Στις μέρες μας όμως, το να πάσχουμε από έλλειψη είναι μάλλον δύσκολο.
Η προτεινόμενη καθημερινή δόση για τις γυναίκες είναι 75 mg, και 90 mg για τους άνδρες.
Από την άλλη, ένα πορτοκάλι μεσαίου μεγέθους περιέχει σχεδόν 70 mg της βιταμίνης.
Το σκορβούτο, ο φόβος και ο τρόμος των ναυτικών των παλαιότερων χρόνων, αντιμετωπίζεται μόλις με 10 mg κάθε μέρα.
Συνεπώς, είναι μάλλον απίθανο να εμφανίσετε έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης.
Μύθος: Τα εσπεριδοειδή είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης C
Σίγουρα, τα εσπεριδοειδή είναι εκπληκτική πηγή της βιταμίνης, αλλά ένα λαχανικό κατέχει τον θρόνο: η κόκκινη πιπεριά.
Μύθοι και αλήθειες για τη βιταμίνη CΜια κούπα κομμένη, ωμή κόκκινη πιπεριά περιέχει από 200 μέχρι και 300 mg βιταμίνης C.
Άλλες εξαιρετικές πηγές είναι το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το ακτινίδιο, οι φράουλες και ο ανανάς.
Αλήθεια: Η βιταμίνη C βοηθάει στο αδυνάτισμα
Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C έχουν συνδεθεί με ανεβασμένο Δείκτη Μάζας Σώματος και ποσοστού σωματικού λίπους.
Υπάρχει η πιθανότητα η βιταμίνη C να μπορεί να επηρεάζει τις δυνατότητες του σώματος να αξιοποιεί το λίπος σαν καύσιμο και κατά τη διάρκεια της άσκησης αλλά και όταν είμαστε αδρανείς.
Σίγουρα όμως, για να δούμε αποτελέσματα, πρέπει να γυμναζόμαστε και να τρώμε πολλά λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.
Μύθος: Δεν μπορούμε να πάρουμε υπερβολική δόση
Το σώμα δεν έχει κάποιο τρόπο να αποθηκεύσει τη βιταμίνη C, άρα όταν προσλαμβάνουμε περισσότερη από όση χρειαζόμαστε, την αποβάλλουμε μέσω των ούρων.
Αυτό όμως δε σημαίνει πως το να λαμβάνουμε υπερβολικές ποσότητες βιταμίνης C δεν μπορεί να έχει ορισμένες παρενέργειες.
Το όριο της βιταμίνης C που μπορούμε να πάρουμε είναι τα 2.000 mg, αλλά υπάρχει κίνδυνος φουσκώματος, διάρροιας, ναυτίας και εμετού, καούρας, πονοκεφάλου και αϋπνίας.