Μύθοι και αλήθειες για τον θυροειδή

Εκατομμύρια Ευρωπαίοι, κυρίως γυναίκες, ζουν με κάποια μορφή θυρεοειδικής νόσου, όπως υπερθυρεοειδισμό, υποθυρεοειδισμό, νόσο του Graves ή θυρεοειδίτιδα του Hashimoto.

«Οι ορμόνες που παράγει ο θυρεοειδής είναι απαραίτητες για πολλές λειτουργίες του σώματος, όπως ο καρδιακός ρυθμός, ο μεταβολισμός και η θερμοκρασία του.

Δυστυχώς, όμως, αν και η έρευνα για τον αδένα και τις νόσους του είναι εκτεταμένη, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από αυτόν, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να τους πιστεύουν και να αντιδρούν λανθασμένα – ακόμα και να πανικοβάλλονται» εξηγεί ο καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρης Λινός.

Μερικοί από τους σημαντικότερους μύθους είναι:

Διαβάστε επίσης:  Στα 30-40 τα νέα περιστατικά παιδικών κακοηθειών κάθε χρόνο στο Μακάρειο

Μύθος 1ος: Αν πάσχεις από θυρεοειδή, το καταλαβαίνεις.

Αλήθεια: Αν το πρόβλημα είναι η παρουσία όζων δεν καταλαβαίνεις τίποτα. Αν το πρόβλημα είναι η λειτουργία του θυρεοειδούς τότε μπορεί να το καταλάβεις ή μπορεί και όχι. Τα συμπτώματα που προκαλούνται, αποδίδονται συχνά σε κάποια άλλη νόσο. Η διάγνωση της νόσου γίνεται μόνο με αιματολογικές εξετάσεις.

Μύθος 2ος: Φταίει ο θυρεοειδής που δεν χάνω βάρος.

Αλήθεια: Η δικαιολογία για δυσλειτουργία του θυρεοειδούς δεν βοηθάει στην απώλεια βάρους. Όμως ο περιοδικός έλεγχος για την πιθανότητα διαταραχών της λειτουργίας του θυρεοειδούς όπως του υποθυρεοειδισμού βοηθάει την αλήθεια και την αλλαγή της συμπεριφοράς που απαιτείται τις περισσότερες φορές.

Διαβάστε επίσης:  Με συμμετοχή 13 χωρών ξεκίνησε η 10η Συνάντηση Πρωτοβουλίας Μικρών Κρατών ΠΟΥ

Μύθος 3ος: Οι διαταραχές του θυρεοειδή προκαλούν διόγκωση των ματιών.

Αλήθεια: Μόνο η μορφή του υπερθυρεοειδισμού που λέγεται νόσος του Graves μπορεί να προκαλέσει εξόφθαλμο.

Πάνω από το 50% των ασθενών με νόσο Graves αναπτύσσουν οφθαλμοπάθεια (εξόφθαλμο).

Μύθος 4ος: Τα συμπληρώματα ιωδίου είναι απαραίτητα για τους πάσχοντες.

Αλήθεια: Το ιώδιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή της θυροξίνης. Όμως, σε εκείνους που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό το ιώδιο δεν είναι απαραίτητο, αφού ο θυρεοειδής τους δεν λειτουργεί σωστά για να το απορροφήσουν. Όσον αφορά στους ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για υπερθυρεοειδισμό, η λήψη συμπληρώματος ιωδίου μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή τους.

Διαβάστε επίσης:  Νέες τεχνολογίες στην καρδιοθωρακοχειρουγική – πρώτη σχετική ημερίδα που πραγματοποιείται στην Κύπρο

Μύθος 5ος: Τα οζίδια του θυρεοειδούς είναι κακοήθη.

Αλήθεια: Η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων που έχουν οζίδια στον θυρεοειδή δεν πάσχουν από καρκίνο. Πάνω από το 95% αυτών είναι καλοήθη και δεν εμπνέουν κανέναν λόγο ανησυχίας. Ο εντοπισμός τους γίνεται είτε τυχαία κατά τη διάρκεια κάποιου υπερήχου για άλλον ιατρικό λόγο, είτε σε εξέτασης ρουτίνας (ψηλάφηση), οπότε επιβεβαιώνεται με απεικονιστικές εξετάσεις.

Μύθος 6ος: Η θυρεοειδεκτομή προκαλεί μόνιμες διαταραχές του μεταβολισμού.

Αλήθεια: Μετά την επέμβαση στον θυρεοειδή είτε για πιθανή κακοήθεια είτε για υπερθυρεοειδισμό, ο μεταβολισμός του ασθενή επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό επιτυγχάνεται με την χορήγηση θυροξίνης από το στόμα. .