Sunday, April 20, 2025

Λάδια στη διατροφή – δεν είναι όλα τα ίδια

Ελαιόλαδο
Ελαιόλαδο είναι το έλαιο που λαμβάνεται από τους καρπούς του ελαιόδεντρου με μέσα μηχανικά και επεξεργασία φυσική, ενώ η θερμοκρασία και ο φωτισμός δεν αλλοιώνουν τη σύστασή του.

Η σύσταση
Το ελαιόλαδο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και μεγάλη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα. Κατά μέσο όρο υπολογίζεται ότι αποτελείται από 14% κορεσμένα λιπαρά, 11% πολυακόρεστα και 60-80% ελαϊκό οξύ. Παράλληλα περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, βιταμίνη Ε, προβιταμίνη Α, μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία.

Τί είναι η οξύτητα;
Η οξύτητα είναι το βασικότερο κριτήριο ποιοτικής αξιολόγησης του ελαιολάδου και είναι αυτή που καθορίζει την εμπορική του αξία.

Ο βαθμός οξύτητάς του υποδηλώνει την περιεκτικότητα του προϊόντος σε ελαϊκό οξύ. Ο τρόπος συγκομιδής, αποθήκευσης και έκθλιψης μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την τελική οξύτητα του ελαιολάδου.
Η οξύτητα εκφράζεται σε γραμμάρια ελεύθερου ελαϊκού οξέος ανά 100 γρ. λιπαρής ύλης και αποτελεί τον βαθμό οξύτητάς του ελαιολάδου

Διαβάστε επίσης:  Απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να προβλέψει την καρδιακή προσβολή

Ποιότητες ελαιολάδου
Η ποιοτική αξιολόγηση του ελαιολάδου γίνεται βάση διεθνών σταθερών με γνώμονα τον τρόπο παραγωγής, το βαθμό της οξύτητας και βασικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που έχουν και τον κύριο λόγο: η γεύση, το άρωμα και το χρώμα.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Η πιο φυσική κατηγορία ελαιόλαδου με τέλειο άρωμα και γεύση. Η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 0,8ο. Είναι το καλύτερο ποιοτικά ελαιόλαδο.

ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Φυσικό ελαιόλαδο με ευχάριστη οξύτητα που κυμαίνεται έως 2°.

Ραφινέ, ή εξευγενισμένο ελαιόλαδο.
Είναι το ελαιόλαδο εκείνο που έχει υποστεί βιομηχανική επεξεργασία.
Η οξύτητα του δεν πρέπει να ξεπερνά το 0,5%.
Με το ραφινάρισμα χάνονται πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του λαδιού, όπως η βιταμίνη Ε.

Διαβάστε επίσης:  Επίσκεψη ΑΚΕΛ στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας «Το ΤΑΕΠ λειτουργεί σε τριτοκοσμικές συνθήκες»

ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟ
Λάδι που προέρχεται από την ανάμιξη ραφιναρισμένου πυρηνέλαιου και παρθένου ελαιόλαδου (με εξαίρεση την κατηγορία ελαιόλαδου λαμπάντε), του οποίου η οξύτητα δεν ξεπερνά το 1ο και τα άλλα χαρακτηριστικά είναι σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται για την εν λόγω κατηγορία.

ΑΓΟΥΡΕΛΑΙΟ
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο του πρώτου άγουρου καρπού της ελιάς, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συνδυάζει την ανώτερη γεύση με την υψηλή βιολογική αξία.

Hot this week

Topics

Πολιτική εγκατάλειψης των δημοσίων νοσηλευτηρίων

Της Ελένης Κωνσταντίνου Η βιωσιμότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων είναι...

ΟΣΑΚ: Ορόσημο η 18η Απριλίου για τα δικαιώματα των ασθενών

Η 18η Απριλίου, Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών, αναδεικνύει...

ΟΚΥΠΥ: Δεν παραιτήθηκαν 13 γιατροί από το Νοσοκομείο Αμμοχώστου

Διευκρινίσεις από τον ΟΚΥΠΥ για τις πρόσφατες παραιτήσεις στο...

Related Articles

Popular Categories