Saturday, June 7, 2025

Λάδια στη διατροφή – δεν είναι όλα τα ίδια

Ελαιόλαδο
Ελαιόλαδο είναι το έλαιο που λαμβάνεται από τους καρπούς του ελαιόδεντρου με μέσα μηχανικά και επεξεργασία φυσική, ενώ η θερμοκρασία και ο φωτισμός δεν αλλοιώνουν τη σύστασή του.

Η σύσταση
Το ελαιόλαδο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και μεγάλη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα. Κατά μέσο όρο υπολογίζεται ότι αποτελείται από 14% κορεσμένα λιπαρά, 11% πολυακόρεστα και 60-80% ελαϊκό οξύ. Παράλληλα περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, βιταμίνη Ε, προβιταμίνη Α, μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία.

Τί είναι η οξύτητα;
Η οξύτητα είναι το βασικότερο κριτήριο ποιοτικής αξιολόγησης του ελαιολάδου και είναι αυτή που καθορίζει την εμπορική του αξία.

Ο βαθμός οξύτητάς του υποδηλώνει την περιεκτικότητα του προϊόντος σε ελαϊκό οξύ. Ο τρόπος συγκομιδής, αποθήκευσης και έκθλιψης μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την τελική οξύτητα του ελαιολάδου.
Η οξύτητα εκφράζεται σε γραμμάρια ελεύθερου ελαϊκού οξέος ανά 100 γρ. λιπαρής ύλης και αποτελεί τον βαθμό οξύτητάς του ελαιολάδου

Διαβάστε επίσης:  Πάνω από 1 εκ. οι εγγεγραμμένοι δικαιούχοι στα 6 χρόνια λειτουργίας του ΓεΣΥ

Ποιότητες ελαιολάδου
Η ποιοτική αξιολόγηση του ελαιολάδου γίνεται βάση διεθνών σταθερών με γνώμονα τον τρόπο παραγωγής, το βαθμό της οξύτητας και βασικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που έχουν και τον κύριο λόγο: η γεύση, το άρωμα και το χρώμα.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Η πιο φυσική κατηγορία ελαιόλαδου με τέλειο άρωμα και γεύση. Η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 0,8ο. Είναι το καλύτερο ποιοτικά ελαιόλαδο.

ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Φυσικό ελαιόλαδο με ευχάριστη οξύτητα που κυμαίνεται έως 2°.

Ραφινέ, ή εξευγενισμένο ελαιόλαδο.
Είναι το ελαιόλαδο εκείνο που έχει υποστεί βιομηχανική επεξεργασία.
Η οξύτητα του δεν πρέπει να ξεπερνά το 0,5%.
Με το ραφινάρισμα χάνονται πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του λαδιού, όπως η βιταμίνη Ε.

Διαβάστε επίσης:  ΟΠΑΚ: Σοβαρές ελλείψεις στα νοσηλευτήρια για εξυπηρέτηση ατόμων με βαριές κινητικές αναπηρίες

ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟ
Λάδι που προέρχεται από την ανάμιξη ραφιναρισμένου πυρηνέλαιου και παρθένου ελαιόλαδου (με εξαίρεση την κατηγορία ελαιόλαδου λαμπάντε), του οποίου η οξύτητα δεν ξεπερνά το 1ο και τα άλλα χαρακτηριστικά είναι σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται για την εν λόγω κατηγορία.

ΑΓΟΥΡΕΛΑΙΟ
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο του πρώτου άγουρου καρπού της ελιάς, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συνδυάζει την ανώτερη γεύση με την υψηλή βιολογική αξία.

Hot this week

Άρχισε τη λειτουργία του το Ιατρείο Ταχείας Διακίνησης Ασθενών

Τη λειτουργία του άρχισε προχθές το Ιατρείο Ταχείας Διακίνησης...

ΠΙΣ: Αύξηση της θνησιμότητας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Οι επιπτώσεις της περιβαλλοντικής κρίσης στην υγεία είναι τεκμηριωμένες...

Για λύσεις για επίσπευση ονομαστικών αιτημάτων καρκινοπαθών για φάρμακα συζήτησε η Επιτροπή Υγείας

Η καθυστέρηση της έγκρισης ή η αδικαιολόγητη απόρριψη ονομαστικών...

Βουλή: Ενέκρινε ομόφωνα νόμο για τον πειθαρχικό έλεγχο και τη συνεχή εκπαίδευση των ιατρών

Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε νόμο για την...

Topics

Εκσυγχρονίζεται ο πειθαρχικός έλεγχος λέει ο ΠΙΣ μετά την τροποποίηση του Περί Ιατρών Νόμου

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) χαιρετίζει την υπερψήφιση της...

ΠΙΣ: Αύξηση της θνησιμότητας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Οι επιπτώσεις της περιβαλλοντικής κρίσης στην υγεία είναι τεκμηριωμένες...

Συμπληρώματα για παιδιά είναι συχνά περιττά και εν δυνάμει επικίνδυνα

Η έρευνα της γερμανικής ομάδας καταναλωτών Stiftung Warentest για τα συμπληρώματα...

Πώς να Αντιμετωπίσετε το Ηλιακό Έγκαυμα

Τι Είναι το Ηλιακό Έγκαυμα; Το ηλιακό έγκαυμα είναι...

Related Articles

Popular Categories