Κορονοϊός: Τι να προσέχουν οι γονείς, τα συμπτώματα

Μολονότι η λοίμωξη COVID-19 προσβάλλει συχνότερα ενήλικες σε σχέση με παιδιά, τα παιδιά μπορούν να προσβληθούν και να διαδώσουν τον ιό SARS-CoV-2, ακόμα και αν δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Αν και τα περισσότερα παιδιά θα εμφανίσουν μόνο ήπια συμπτώματα ή θα είναι πλήρως ασυμπτωματικά, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν νοσοκομειακή φροντίδα, αναπνευστική υποστήριξη και εξαιρετικά σπάνια μπορεί να καταλήξουν εκ της νόσου.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παναγιώτης Μαλανδράκης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα σχετικά με τη λοίμωξη COVID-19 στα παιδιά.

Ο κορονοϊός ίσως προκαλεί Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο στα παιδιά

Μία σπάνια και δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση που μπορούν να εμφανίσουν τα παιδιά με COVID-19 έχει περιγραφεί ως Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο.

Τα παιδιά, που εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες για σοβαρή νόσηση, είναι όσα είναι κάτω του ενός έτους και τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, όπως:

βρογχικό άσθμα
σακχαρώδης διαβήτης
κληρονομούμενα γενετικά, νευρολογικά και μεταβολικά νοσήματα

καρδιακές παθήσεις
νοσήματα που προδιαθέτουν σε ανοσοκαταστολή, και
παχυσαρκία

Τα συχνότερα εμφανιζόμενα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 στα παιδιά είναι:

πυρετός
βήχας

Ωστόσο σπανιότερα μπορεί να εμφανίσουν:

ρινική συμφόρηση ή καταρροή
απώλεια γεύσης ή όσφρησης
πονόλαιμο
δύσπνοια
διάρροιες
ναυτία
κοιλιακό άλγος
κόπωση
κεφαλαλγία
μυαλγίες
διαταραχές στην πρόσληψη της τροφής κυρίως σε παιδιά κάτω του ενός έτους