Κορoνοϊός: Τα πιο συχνά προβλήματα υγείας μετά την ανάρρωση

Σχεδόν ένας στους τέσσερις ανθρώπους που προσβλήθηκαν από κορονοϊό αντιμετωπίζουν μετά, επίμονα προβλήματα υγείας, τα οποία δεν είχαν βιώσει πριν από τη μόλυνσή τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε τα δύο κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί είναι:

ο πόνος (νευραλγίες, μυαλγίες) σε ποσοστό 5%, και δυσκολία στην αναπνοή, σε ποσοστό 3,5%.

Ακολουθούν η υπερλιπιδαιμία (αύξηση των λιπιδίων του αίματος), η υπέρταση, η δυσφορία ή η κόπωση, το άγχος και εντερικά προβλήματα.

Οι ασθενείς που είχαν ήδη αναφέρει παρόμοια συμπτώματα πριν μολυνθούν από την Covid-19 δεν συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη.

Αποκλείστηκαν επίσης όσοι έπασχαν από ασθένειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ψευδή αποτελέσματα (καρκίνος, νεφρική ανεπάρκεια κ.λπ.)

Διαβάστε επίσης:  Η αόρατη μάχη εκατομμυρίων ασθενών

Τι δείχνει η έρευνα για τα συμπτώματα μετά τον κορονοϊό
Συγκεκριμένα πάνω από το 23% των ασθενών που ανέρρωσαν ζήτησαν ιατρική βοήθεια έναν και πλέον μήνα μετά τη μόλυνσή τους, για ένα ή περισσότερα από τα προαναφερόμενα προβλήματα υγείας.

Όσοι ασθένησαν βαρύτερα είχαν και περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τέτοια προβλήματα: σχεδόν ένας στους δύο απ’ όσους νοσηλεύτηκαν παρουσίασε τουλάχιστον ένα πρόβλημα υγείας.

Μεταξύ εκείνων που παρουσίασαν πιο ελαφρά συμπτώματα, το 27% ζήτησε ιατρική βοήθεια.

Αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι ότι ιατρική βοήθεια ζήτησε και σχεδόν το 19% των ασυμπτωματικών κρουσμάτων. Εξάλλου, το 0,21% είπε ότι εξακολουθεί να έχει εμβοές, 30 ημέρες μετά τη μόλυνση από την Covid-19.

Διαβάστε επίσης:  Εγκρίθηκε το πρώτο συνδυασμένο mRNA εμβόλιο για COVID-19 και γρίπη στην ΕΕ

Από εκείνους που νοσηλεύθηκαν και πήραν εξιτήριο, το 0,45% πέθανε μέσα σε 30 ή περισσότερες ημέρες μετά τη μόλυνση. Ο κίνδυνος θανάτου για αυτούς ήταν 46 φορές υψηλότερος σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν νοσηλεύθηκαν.

 

Hot this week

Θεσπίστηκε νομοθετικό πλαίσιο για μονάδες αλλογενών μεταμοσχεύσεων στην Κύπρο

Η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου...

Διαδικασίες των ΤΑΕΠ, τηλεδιάγνωση και αξονικοί τομογράφοι ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου

Μη τήρηση των εσωτερικών διαδικασιών του ΟΚΥπΥ και διοικητικές...

Αφθώδης πυρετός: Κατάθεση ζωεμπόρου — Έρευνες για παράνομες εισαγωγές μέσω κατεχομένων

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές, καθώς η...

Ανώτατο Δικαστήριο: Μισό εκατομμύριο αποζημίωση για καθυστέρηση διάγνωσης εμφράγματος

Το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε την ευθύνη ιδιωτικής κλινικής και...

Related Articles

Popular Categories