Κορονοϊός: Πότε ο βήχας δεν είναι ένδειξη COVID-19

Μία από τις πιο δύσκολες πτυχές του κορονοϊού είναι ότι πολλά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματά του (βήχας, κόπωση και πυρετός) εντοπίζονται και σε άλλες ασθένειες, όπως το κοινό κρυολόγημα και η εποχική γρίπη.

«Ο κορονοϊός εκδηλώνεται με ένα ευρύ φάσμα σοβαρότητας βήχα, από ήπιο έως σοβαρό βήχα ή ακόμη και σοβαρή πνευμονοπάθεια. Μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ του βήχα που προκαλείται από τη νόσο COVID-19 ή κάτι άλλο», λέει ο δρ. Nate Favini, ιατρικός προϊστάμενος στον οργανισμό Forward.

Πότε ο βήχας δεν είναι ένδειξη COVID-19;

1. Δεν έχετε φλέγμα

Σύμφωνα με μελέτες, πάνω από το 60% των ασθενών με COVID-19 εμφανίζουν ξηρό βήχα. Αυτό γενικά σημαίνει βήχας χωρίς παραγωγή φλέγματος. Υπολογίζεται ότι μόνο στο 33% των περιπτώσεων ο κορονοϊός εκδηλώνεται με βήχα που συνοδεύεται από βλέννα, γνωστός και ως “υγρός” ή “παραγωγικός» βήχας.

Διαβάστε επίσης:  Το αδυνατισμα είναι πολύ περισσότερο από μέτρημα θερμίδων και ατελείωτες ασκήσεις

2. Δεν έχετε συριγμό

Η δρ. Sara Narayan, αλλεργιολόγος στο Emerson Hospital, επισημαίνει ότι ο βήχας που συνοδεύεται από συριγμό πιθανότατα δεν αποτελεί ένδειξη COVID-19:

Η δρ. Narayan σημειώνει ότι αν και ο κορονοϊός έχει πολλά κοινά με τις αλλεργίες, υπάρχουν μερικά πράγματα που διαφοροποιούν τα δύο, συμπεριλαμβανομένου του συριγμού. “Σε ασθενείς με άσθμα, οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν βήχα, συριγμό και δύσπνοια. Μόνο δύο από αυτά σχετίζονται με την COVID-19. Ο κορονοϊός συνήθως δεν προκαλεί συριγμό”.

3. Δεν έχετε φαγούρα

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα ο βήχας σας να οφείλεται σε αλλεργίες. Έτσι, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στο αν ο βήχας σας συνοδεύεται με οποιοδήποτε είδος κνησμού (φαγούρα). Εάν ναι, τότε μάλλον δεν είναι κορονοϊός, καθώς η φαγούρα δεν σχετίζεται με μια ιογενή ασθένεια, όπως ο κορονοϊός.

Διαβάστε επίσης:  Φυσικοί σύμμαχοι για λαμπερό πρόσωπο

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τα συμπτώματα της covid -19 περιλαμβάνουν

δύσπνοια
πυρετό

μυϊκό πόνο
πονοκέφαλο

πονόλαιμο
ξαφνική απώλεια γεύσης (αγευσία) και μυρωδιάς (ανοσμία) και
κόπωση

Τέλος, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης πρόσφατα παρατήρησαν ότι τα ρινικά προβλήματα (όπως η ρινική ξηρότητα) μπορεί μερικές φορές να προηγούνται της αγευσίας και της ανοσμίας και, ως εκ τούτου, μερικές φορές μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι COVID-19.