Κορονοϊός: Γιατί προκαλεί ανησυχία το μεταλλαγμένο το στέλεχος της Ινδίας -Τι έδειξαν οι μελέτες

Η επιδημία της Covid-19 στην Ινδία τον τελευταίο μήνα δείχνει σημεία εκθετικής αύξησης με περισσότερες από 300.000 νέες διαγνώσεις 2000 νεκρούς ανά ημέρα.

Ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και ο Καθηγητής της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής και Πρύτανης ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, συνοψίζουν τα δεδομένα αυτά.

Συγκριτικά, στο αποκορύφωμα του πρώτου κύματος, που θεωρήθηκε και ιδιαίτερα εκτεταμένο, η επιδημία στην Ινδία κατέγραφε περίπου 100.000 νέες διαγνώσεις και 1000 θανάτους ανά ημέρα.

Η μεγάλη ένταση του δεύτερου κύματος έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία καθότι υπήρχαν ενδείξεις ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είχε ήδη μολυνθεί κατά την διάρκεια του πρώτου κύματος.

Διαβάστε επίσης:  Νέο Τμήμα «Μητέρα και Παιδί» στην Πάφο – Σύγχρονες υποδομές για καλύτερη φροντίδα

Συγκεκριμένα, οροεπιδημιολογικές μελέτες μέτρησαν ότι σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες το ποσοστό αντισωμάτων κυμαίνεται από 20% μέχρι και 50%, συνεπώς αναμενόταν ότι το δεύτερο κύμα θα είχε μικρότερη ένταση.

Η ανησυχία για την ένταση του δεύτερου κύματος έγκειται στο γεγονός ότι το δεύτερο κύμα καθαυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην έλευση κάποιου μεταλλαγμένου στελέχους που είτε έχει μικρό ποσοστό διασταυρούμενης ανοσίας με τα στελέχη που προκάλεσαν το πρώτο κύμα είτε έχει αυξημένη μεταδοτικότητα όπως το βρετανικό στέλεχος.

Από τις 24 Μαρτίου έχει αναφερθεί στην περιοχή Maharashtra της Ινδίας ότι το 20% των στελεχών, για τα οποία έχει διαβαστεί το γονιδίωμα, ανήκουν στον κλάδο Β.1.617. Το Β.1.617 αναφέρεται ως «διπλά-μεταλλαγμένο» στέλεχος διότι φέρει 2 μεταλλάξεις στην περιοχή της ακίδας, την E484Q και την L254R που θεωρούνται πιθανώς σημαντικές καθότι σε πειράματα φαίνεται ότι έχουν ως αποτέλεσμα την μειωμένη δράση κάποιων εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Διαβάστε επίσης:  Επικίνδυνη συνήθεια: Γιατί οι Κύπριοι παίρνουν αντιβιοτικά… χωρίς λόγο

Να σημειωθεί ότι στην θέση 484 της πρωτεΐνης της ακίδας στο νοτιοαφρικάνικο και στο βραζιλιάνικο στέλεχος έχει καταγραφεί μετάλλαξη (η E484K) που σχετίζεται με ανοσολογική διαφυγή. Λόγω του μεγάλου ποσοστού λοιμώξεων με το συγκεκριμένο στέλεχος στην Ινδία, αρκετοί αναφέρονται σε αυτό ως το Ινδικό στέλεχος, αλλά δεν γνωρίζουμε αν όντως η χώρα προέλευσής του ήταν η Ινδία.

Ο ρόλος του συγκεκριμένου στελέχους στην έλευση του δεύτερου κύματος στην Ινδία είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Στην περιοχή Maharashtra η συχνότητα του συγκεκριμένου στελέχους έχει ξεπεράσει το 60% των νέων διαγνώσεων, αλλά αυτό δεν έχει ακόμα καταγραφεί σε άλλες περιοχές της Ινδίας που επίσης έχουν μεγάλη αύξηση στις νέες διαγνώσεις, συνεπώς είναι εξαιρετικά πρώιμο να συμπεράνουμε αν το στέλεχος αυτό έχει παρόμοια δυναμική με το «βρετανικό» στέλεχος.

Διαβάστε επίσης:  Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας: Ένα στα δέκα βρέφη γεννιέται πρόωρα

Hot this week

Και πάλι πρωτιά της Κύπρου στη χρήση αντιβιοτικών – Καλεί σε εμβολιασμό λοιμωξιολόγος

Για αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στην Κύπρο έκανε λόγο στον...

Νέα συσκευή μελέτης ύπνου στο Παιδοπνευμονολογικό Τμήμα του ΟΚΥπΥ

Μια σημαντική αναβάθμιση στις υπηρεσίες παιδιατρικής πνευμονολογίας υλοποιεί ο...

Συμφωνία για τη δημιουργία Κέντρου Φροντίδας Παιδιών στα Κονιά – Αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Άνοιξη

Υπογράφηκε συμφωνία για τη δημιουργία στα Κονιά Κέντρου Φροντίδας...

«Όχι» Προύντζου στην επέκταση Γλαύκου Κληρίδη μέσα από το Πάρκο Αθαλάσσας

Την πλήρη και κατηγορηματική απόρριψη του προτεινόμενου πολεοδομικού έργου...

Προκήρυξη μίας κενής Ιατρικού Λειτουργού (Ιστοπαθολόγου Ιατροδικαστή) (21-11-2025)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είναι ο μεγαλύτερος...

Related Articles

Popular Categories