Η προστασία του δέρματος το καλοκαίρι – Συμβουλές από Δερματολόγο

Επιμέλεια Δάφνη Πολυκάρπου

Τα καλοκαίρια στην Κύπρο συνοδεύονται από ψηλές θερμοκρασίες και υπερβολική ζέστη. Έτσι, πολύ σημαντική είναι η προστασία του δέρματος από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Η ηλιακή ακτινοβολία χωρίζεται σε UVA UVB UVC.  Η UVA μπορεί να προκαλέσει φωτογήρανση , η UVB μπορεί να προκαλέσει ηλιακά εγκαύματα και μαζί με τη UVC να δημιουργήσουν κάποιες βλάβες στο δέρμα όπως καρκινώματα, φωτοαλλεργίες, αλλεργίες, ηλιακή θερμοπληξία και διάφορες ελιές οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν καρκίνο του δέρματος.

Ο δρ. Κωνσταντίνος Συμεωνίδης, μίλησε στο goodlife.cy και έδωσε έδωσε σημαντικές συμβουλές για την προστασία του δέρματος το καλοκαίρι.

Ο κ. Συμεωνίδης, είναι Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Γραμματέας της Δερματολογικής Εταιρείας Κύπρου, μέλος της Ευρωπαικής Ακαδημίας Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας , της Ευρωπαικής Παιδιατρικής Δερματολογίας , του Ιατρικού Συλλόγου Κύπρου, συνεργάτης στο Ιπποκράτειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο Λευκωσίας καθώς και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Ηνωμένου Βασίλειου.

Διαβάστε επίσης:  H καλύτερη ώρα για το κάθε γεύμα της ημέρας

Οι 7 σημαντικές συμβουλές που θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας το καλοκαίρι

  • να αποφεύγουν να εκθέτονται στον ήλιο τις ώρες μεταξύ 11 με 3
  • να χρησιμοποιούν αντηλιακό με δείκτη προστασίας πάνω από 50 κυρίως σε παιδιά και ευπαθείς ομάδες,
  • κατά την επίσκεψη στη θάλασσα να βρίσκονται σε σκιερά μέρη και να εκθέτονται μετά στη θάλασσα
  • να αποφεύγουν κλειστούς χώρους
  • να πίνουν άφθονα υγρά
  • να αποφεύγουν το αλκοόλ μέσα στον ήλιο
  • να αποφεύγουν οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα μέσα στον ήλιο χωρίς προστασία

 

Ο δερματολόγος Κωνσταντίνος Συμεωνίδης παροτρύνει τις ευπαθείς ομάδες, που έχουν λευκό δέρμα, αρκετές ελιές , πίνουν διάφορα φάρμακα τα οποία προκαλούν φωτοαλλεργίες ή έχουν άλλες παθήσεις που με τον ήλιο δημιουργούν αλλεργίες, να φορούν αντηλιακό και να γίνεται επάλειψη του αντηλιακού κάθε δύο ώρες.

Διαβάστε επίσης:  Η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων - Aπώλεια βάρους

Οδηγίες και για την προστασία του δέρματος των μικρών παιδιών παραχώρησε ο δρ Συμεωνίδης. Συγκεκριμένα τόνισε πως τα μικρά παιδιά ή βρέφη τα οποία δεν έχουν προστασία στο δέρμα τους από τον ήλιο  πρέπει να φορούν ανοιχτόχρωμα ρούχα, καπέλα  και αντηλιακή προστασία.

Σε περίπτωση ηλιακού εγκαύματος..

Το ηλιακό έγκαυμα είναι το κοκκίνισμα που συνοδεύεται από φυσαλίδες ή υγρό. Ο δρ Συμεωνίδης συμβουλεύει τους πολίτες, σε περίπτωση ηλιακού εγκαύματος να χρησιμοποιήσουν χλιαρές κομπρέσες μαζί με κάποια κρέμα ενυδατική για τα εγκαύματα, να προστατεύονται από τον ήλιο και να αποφεύγουν άλλους ερεθιστικούς παράγοντες.  Ανάλογα με τη σοβαρότητα του εγκαύματος μπορεί να χορηγηθούν κορτιζόνη, κρέμα, αγωγή από το στόμα κτλ.

Διαβάστε επίσης:  Aς καταρρίψουμε μερικούς μύθους για σχέσεις