Friday, September 19, 2025

Η προστασία του δέρματος το καλοκαίρι – Συμβουλές από Δερματολόγο

Επιμέλεια Δάφνη Πολυκάρπου

Τα καλοκαίρια στην Κύπρο συνοδεύονται από ψηλές θερμοκρασίες και υπερβολική ζέστη. Έτσι, πολύ σημαντική είναι η προστασία του δέρματος από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Η ηλιακή ακτινοβολία χωρίζεται σε UVA UVB UVC.  Η UVA μπορεί να προκαλέσει φωτογήρανση , η UVB μπορεί να προκαλέσει ηλιακά εγκαύματα και μαζί με τη UVC να δημιουργήσουν κάποιες βλάβες στο δέρμα όπως καρκινώματα, φωτοαλλεργίες, αλλεργίες, ηλιακή θερμοπληξία και διάφορες ελιές οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν καρκίνο του δέρματος.

Ο δρ. Κωνσταντίνος Συμεωνίδης, μίλησε στο goodlife.cy και έδωσε έδωσε σημαντικές συμβουλές για την προστασία του δέρματος το καλοκαίρι.

Ο κ. Συμεωνίδης, είναι Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Γραμματέας της Δερματολογικής Εταιρείας Κύπρου, μέλος της Ευρωπαικής Ακαδημίας Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας , της Ευρωπαικής Παιδιατρικής Δερματολογίας , του Ιατρικού Συλλόγου Κύπρου, συνεργάτης στο Ιπποκράτειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο Λευκωσίας καθώς και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Ηνωμένου Βασίλειου.

Διαβάστε επίσης:  Για έμμεση απόπειρα αμφισβήτησης εγκυκλίου ΟΑΥ για ακτινολογικά κάνει λόγο η Ακτινολογική Εταιρεία

Οι 7 σημαντικές συμβουλές που θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας το καλοκαίρι

  • να αποφεύγουν να εκθέτονται στον ήλιο τις ώρες μεταξύ 11 με 3
  • να χρησιμοποιούν αντηλιακό με δείκτη προστασίας πάνω από 50 κυρίως σε παιδιά και ευπαθείς ομάδες,
  • κατά την επίσκεψη στη θάλασσα να βρίσκονται σε σκιερά μέρη και να εκθέτονται μετά στη θάλασσα
  • να αποφεύγουν κλειστούς χώρους
  • να πίνουν άφθονα υγρά
  • να αποφεύγουν το αλκοόλ μέσα στον ήλιο
  • να αποφεύγουν οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα μέσα στον ήλιο χωρίς προστασία

 

Ο δερματολόγος Κωνσταντίνος Συμεωνίδης παροτρύνει τις ευπαθείς ομάδες, που έχουν λευκό δέρμα, αρκετές ελιές , πίνουν διάφορα φάρμακα τα οποία προκαλούν φωτοαλλεργίες ή έχουν άλλες παθήσεις που με τον ήλιο δημιουργούν αλλεργίες, να φορούν αντηλιακό και να γίνεται επάλειψη του αντηλιακού κάθε δύο ώρες.

Διαβάστε επίσης:  ΠΑΣΥΚΙ: Οι γιατροί τηρούν αυστηρά τα πρωτόκολλα αιμοκάθαρσης

Οδηγίες και για την προστασία του δέρματος των μικρών παιδιών παραχώρησε ο δρ Συμεωνίδης. Συγκεκριμένα τόνισε πως τα μικρά παιδιά ή βρέφη τα οποία δεν έχουν προστασία στο δέρμα τους από τον ήλιο  πρέπει να φορούν ανοιχτόχρωμα ρούχα, καπέλα  και αντηλιακή προστασία.

Σε περίπτωση ηλιακού εγκαύματος..

Το ηλιακό έγκαυμα είναι το κοκκίνισμα που συνοδεύεται από φυσαλίδες ή υγρό. Ο δρ Συμεωνίδης συμβουλεύει τους πολίτες, σε περίπτωση ηλιακού εγκαύματος να χρησιμοποιήσουν χλιαρές κομπρέσες μαζί με κάποια κρέμα ενυδατική για τα εγκαύματα, να προστατεύονται από τον ήλιο και να αποφεύγουν άλλους ερεθιστικούς παράγοντες.  Ανάλογα με τη σοβαρότητα του εγκαύματος μπορεί να χορηγηθούν κορτιζόνη, κρέμα, αγωγή από το στόμα κτλ.

Διαβάστε επίσης:  Ανοίγει σήμερα το νέο ΤΑΕΠ στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας

 

Hot this week

Εκατοντάδες νέες διαγνώσεις ετησίως στην Κύπρο για καρκίνο του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη παραμένει η συχνότερη μορφή καρκίνου...

Ανοίγει σήμερα το νέο ΤΑΕΠ στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας

Σήμερα Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου θα έχουμε τα αποκαλυπτήρια του...

Ένας γιατρός για 443 παιδιά με ρευματικές παθήσεις

Τη συζήτηση γύρω από το καυτό και κοινωνικά ευαίσθητο...

Για έμμεση απόπειρα αμφισβήτησης εγκυκλίου ΟΑΥ για ακτινολογικά κάνει λόγο η Ακτινολογική Εταιρεία

Έμμεση απόπειρα αμφισβήτησης και ακύρωσης της εγκυκλίου που εξέδωσε...

Topics

Από 2 Οκτωβρίου η αποστολή ασθενών στο εξωτερικό στον ΟΑΥ

Από τις 2 Οκτωβρίου 2025 οι αρμοδιότητες που αφορούν...

Τίθεται σήμερα σε λειτουργία το νέο ΤΑΕΠ του ΓΝ Λάρνακας

Τίθεται σήμερα σε λειτουργία το νέο ΤΑΕΠ του Γενικού...

Ανοίγει σήμερα το νέο ΤΑΕΠ στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας

Σήμερα Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου θα έχουμε τα αποκαλυπτήρια του...

Σε λειτουργία το Κέντρο Υγείας Ακακίου του ΟΚΥπΥ

Ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα αναβάθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας...

Η ασφάλεια των ασθενών θεμελιώδες δικαίωμα κάθε πολίτη

Την ανάγκη να δοθεί ουσιαστική προτεραιότητα στη βελτίωση της...

Τίθεται την Πέμπτη σε λειτουργία το νέο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας

Εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας ιατρικά μηχανήματα και ειδικά διαμορφωμένους...

Related Articles

Popular Categories