Έτσι θα ξεπεράσει τους παιδικούς φόβους

 

Οι φόβοι αποτελούν μέρος της παιδικής ηλικίας. Τέρατα στην ντουλάπα… Σκύλοι που πλησιάζουν απειλητικά… Δυνατές βροντές… Τα παιδιά, ειδικά κατά τη νηπιακή ηλικία, ενδέχεται να εμφανίσουν φοβίες ακόμα και για καθημερινά αντικείμενα. Αυτό, ωστόσο, αποτελεί ένα φυσιολογικό στάδιο, αφού η φαντασία τους είναι έντονη και συχνά μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και τρομακτικά σενάρια, προκειμένου να βρουν εξηγήσεις για πράγματα τα οποία δεν καταλαβαίνουν ακόμα πώς ακριβώς λειτουργούν.
Ως γονείς, θέλουμε πάντα να κάνουμε τα παιδιά να αισθάνονται καλύτερα. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι οι γονείς δεν μπορούν – και δεν πρέπει – να είναι πάντα εκεί για να βοηθήσουν τα παιδιά να ηρεμήσουν. Η διδασκαλία των παιδιών πώς να διαχειρίζονται μόνα τους τους φόβους της παιδικής ηλικίας χτίζει αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία. Πώς μπορούμε λοιπόν να βοηθήσουμε τα παιδιά να αρχίσουν να νιώθουν πιο γενναία;

Διαβάστε επίσης:  Γιατρός εκτός ΓΕΣΥ πραγματοποιούσε επεμβάσεις στο όνομα του γιου του

Αναγνωρίστε τις ανησυχίες του
Τα νήπια ενδεχομένως να φοβούνται πολλά πράγματα γύρω τους. Ο φόβος μεσολαβεί ανάμεσα στην έκθεση σε κάτι νέο ή άγνωστο και στην εξοικείωση με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί στην πραγματικότητα. Γι’ αυτό και το μικρό σας μπορεί να φοβάται τους ξαφνικούς ή έντονους θορύβους. Εξίσου τρομακτικοί μπορεί να είναι και οι «μυστήριοι» μηχανισμοί, ακόμα και στα παιχνίδια, καθώς δεν ξέρει τι ακριβώς να περιμένει ή πώς να τα χειριστεί.

Εντοπίστε τα σημάδια
Ενώ μερικά νήπια ενδέχεται να εκφράσουν λεκτικά τους φόβους τους, ορισμένα είναι λιγότερο πιθανό να έχουν τις γλωσσικές δεξιότητες για να το κάνουν. Αντ’ αυτού ο φόβος τους μπορεί να εκφραστεί ως γενικευμένη ανησυχία ή και νεύρα. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, ο φόβος μπορεί να είναι η αιτία ενός πονοκεφάλου ή και στομαχόπονου. Αν αντιληφθείτε ότι κάτι δεν πάει καλά με κάποιο αντικείμενο, απομακρύνετέ το και παρατηρήστε τη συμπεριφορά του, καθώς είναι ενδεικτική των συναισθημάτων που βιώνει τη δεδομένη στιγμή.

Διαβάστε επίσης:  Νέα εποχή για τα απομακρυσμένα Κέντρα Υγείας του ΟΚΥπΥ

Ένα βήμα τη φορά
Αν και είναι δελεαστικό να αποφύγετε όλα όσα πυροδοτούν τους φόβους του παιδιού, είναι σημαντικό να μην το κάνετε. Είναι προτιμότερο να βοηθήσετε το μικρό σας να ξεπεράσει το φόβο του σταδιακά, ξεκινώντας από μικρά βήματα. Αν φοβάται το σκύλο του γείτονά σας, παραδείγματος χάριν, δοκιμάστε να το αφήσετε να τον δει από το παράθυρο, πριν τον πλησιάσετε. Επιπλέον, μπορείτε να το βοηθήσετε, μιλώντας για μια διαδικασία, ένα γεγονός ή αντικείμενο που το τρομάζει, ώστε να καταλάβει περί τίνος πρόκειται ή πώς λειτουργεί.

Βοηθήστε το να χαλαρώσει
Βοηθήστε το μικρό σας να πάρει μερικές βαθιές ανάσες για να χαλαρώσει και να απελευθερώσει την ένταση που νιώθει εκείνη τη στιγμή. Διαφορετικά μια αγκαλιά και μερικά ενθαρρυντικά λόγια είναι αρκετά για να διώξουν μακριά κάθε φόβο.

Διαβάστε επίσης:  Ιατρικός έλεγχος για έγκαιρη ανίχνευση παθήσεων θυρεοειδούς, λέει ο ΠΑΣΥΚΑΦ