Εμβοές: Οι πιθανές αιτίες για το βουητό στα αυτιά

 

 

Αν ακούτε ένα βουητό ή σφύριγμα ή κουδούνισμα που κανείς άλλος δεν ακούει μη διερωτάστε άλλο. Υποφέρετε και εσείς, όπως και πολλοί άλλοι από εμβοές. Η συγκεκριμένη κατάσταση είναι μια ωτολογική διαταραχή και επηρεάζει περίπου το 15%-20% των ανθρώπων, ενώ εμφανίζεται πιο συχνά σε ηλικιωμένους ενήλικες. Μπορεί να ακούτε βουητό στο ένα ή και στα δυο αυτιά σας. Οι εμβοές μπορεί να είναι προσωρινές αλλά σε πολλές περιπτώσεις και μόνιμες και, δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές.

 

Υπάρχουν δύο τύποι εμβοών.

Υποκειμενικές εμβοές: είναι ήχοι που μπορούν να γίνουν αντιληπτοί μόνο από τον ασθενή. Πρόκειται για έναν κοινό τύπο και συνήθως σχετίζεται με προβλήματα που επηρεάζουν το σύστημα της ακοής του ατόμου.

Αντικειμενικές εμβοές: είναι ήχοι που μπορούν να ακουστούν από τον ασθενή αλλά και από τον ιατρό, πλησιάζοντας το κατάλληλο εργαλείο κοντά στο αυτί του ασθενούς. Αυτό το είδος είναι πιο σπάνιο και συνήθως προκαλείται από ένα φυσικό πρόβλημα το οποίο μπορεί να παρουσιαστεί όπως π.χ.  σε κάποια διαταραχή των αιμοφόρων αγγείων.

Διαβάστε επίσης:  Φυσιολογικός Τοκετός μετά από Καισαρική Τομή

 

Πιθανές αιτίες των εμβοών.

Οι εμβοές έχουν πολλές πιθανές αιτίες. Σύμφωνα με μελέτες οι υποκειμενικές εμβοές μπορεί να προκληθούν από:

– Ωτολογικές καταστάσεις υγείας: απώλεια ακοής, νόσος Meniere, ακουστικό νεύρωμα

– Ωτοτοξικές θεραπείες

– Νευρολογικές καταστάσεις υγείας: σκλήρυνση κατά πλάκας, τραυματισμός στο κεφάλι

– Μεταβολικές καταστάσεις υγείας: διαταραχή του θυρεοειδούς, υπερλιπιδαιμία, ανεπάρκεια βιταμίνης Β12

– Ψυχογενείς καταστάσεις: κατάθλιψη, άγχος, ινομυαλγία, έλλειψη ύπνου

Οι αντικειμενικές εμβοές οφείλονται σε:

– Καρδιαγγειακές καταστάσεις: υπέρταση, αρτηριοφλεβική δυσπλασία, αγγειακοί όγκοι

– Νευρολογικές καταστάσεις: Μυοκλονικές συσπάσεις των μυών του μέσου ωτός ή της υπερώας

Άλλες ένοχες αιτίες για τις εμβοές μπορεί να είναι μολύνσεις των αυτιών ή των ρινικών κόλπων, όγκος στον εγκέφαλο, ορμονικές αλλαγές, πρόβλημα με  την κροταφογναθική άρθρωση (στην περίπτωση αυτή μια οδοντιατρική επέμβαση μπορεί να ανακουφίσει το πρόβλημα) ή ακόμα και περίσσεια κεριού στο αυτί.

 

Πότε είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση;

Οι εμβοές σπάνια είναι σημάδι μιας σοβαρής ιατρικής κατάστασης. Μιλήστε με έναν γιατρό εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, να εργαστείτε ή να ακούσετε κανονικά.

Θα πρέπει όμως να πάτε στα Επείγοντα νοσοκομείου, εάν αντιμετωπίζετε: παράλυση του προσώπου, ξαφνική απώλεια ακοής, δύσοσμη έκκριση υγρού από το αυτί, έναν παλλόμενο ήχο σε συγχρονισμό με τους παλμούς της καρδιάς σας.

Διαβάστε επίσης:  Συμμαχία ΕΕ για πρόληψη ελλείψεων σε κρίσιμα φάρμακα ανακοίνωσε η Στέλλα Κυριακίδου

Σε ότι αφορά εμβοές που προκαλούνται από ψυχογενείς καταστάσεις, μια μικρή μελέτη σε άτομα με χρόνιες εμβοές διαπίστωσε ότι η γιόγκα μείωσε το άγχος και τα συμπτώματα.

 

Φυσικοί τρόποι ανακούφισης!

Υπάρχουν 4 φυσικά συστατικά τα οποία μπορούν να ανακουφίσουν το άτομο από τα συμπτώματα που του προκαλούν οι εμβοές.

  1. Ginkgo Biloba

Σύμφωνα με μελέτες έχει φανεί ότι το εκχύλισμα ginkgo biloba συμβάλλει στην μείωση των συμπτωμάτων. To ginkgo biloba είναι ένα βότανο το οποίο συμβάλλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας που τείνει να εξασθενεί με την ηλικία. Σε μελέτη, στην οποία συμμετείχαν άτομα με ήπια έως μέτρια άνοια, παρατηρήθηκε μια μικρή στατιστικά σημαντική μείωση των συμπτωμάτων της εμβοής σε άτομα με αγγειακή άνοια ή νόσο Αλτσχάιμερ.

  1. Βιταμίνη B12

Σε έρευνα που έχει διενεργηθεί με σκοπό να καθοριστεί ο ρόλος της Βιταμίνης Β12 στη θεραπεία των χρόνιων εμβοών διαπιστώθηκε ότι μεγάλος αριθμός ατόμων είχε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 όπου με την απαραίτητη συμπληρωματική αγωγή, μειώθηκαν τα συμπτώματα όταν τα επίπεδα της βιταμίνης πλέον ήταν φυσιολογικά.

  1. Ψευδάργυρος
Διαβάστε επίσης:  Για «τολμηρές» μεταρρυθμίσεις στην Υγεία που θα προκαλέσουν αντιδράσεις, κάνει λόγο ο ΠτΔ

Ένα βασικό ιχνοστοιχείο, ο ψευδάργυρος, εμπλέκεται στις νευρικές μεταδόσεις σε όλη την ακουστική οδό στο σώμα και έχει συνδεθεί με εμβοές σε αρκετές πρώτες μελέτες. Ο ψευδάργυρος μπορεί να διαμορφώσει τους γλουταμινεργικούς υποδοχείς στην κεντρική ακουστική οδό, με αποτέλεσμα την καταστολή της εμβοής. Σύμφωνα με έρευνες φάνηκε ότι τα συμπτώματα είναι εντονότερα σε άτομα με ανεπάρκεια ψευδαργύρου και μπορούν να μειωθούν με την συμπληρωματική λήψη ψευδαργύρου από το στόμα.

  1. Aντιοξειδωτικά

Το οξειδωτικό στρες εμπλέκεται πιθανώς στην παθογένεια των εμβοών και η πρόσληψη αντιοξειδωτικών συστατικών φαίνεται να μειώνει την υποκειμενική ενόχληση και την ένταση των συμπτωμάτων στους ασθενείς με εμβοές. Για παράδειγμα, ένας τρόπος για να ενισχυθεί η προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες, είναι η λήψη συμπληρώματος διατροφής με ένα ή περισσότερα αντιοξειδωτικά συστατικά (π.χ. βιταμίνη Ε, β-καροτένιο, φωσφολιπίδια, βιταμίνη C).

Πηγές: healthline.com, vita4you.gr