Ελπιδοφόρο φάρμακο από φύκια για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Βελτιώνει κατά 125% τη νόηση και κατά 85% τη λειτουργικότητα

 

Ένα ελπιδοφόρο φάρμακο για ασθενείς με Αλτσχάιμερ, το οποίο παράγεται από τα φύκια και βελτιώνει κατά 125% τη νόηση και κατά 85% τη λειτουργικότητα, βρίσκεται στην 3η φάση των κλινικών δοκιμών και αναμένεται να εγκριθεί σε ορίζοντα τριετίας. Πρόκειται για το ALZ-801 (τραμιπροσάτη), το οποίο θα χορηγείται από στόματος υπό μορφή χαπιού και όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των μελετών -μεταξύ άλλων- ελαττώνει την ατροφία του ιπποκάμπου και τη φλεγμονή. Φαίνεται δε, ότι μπορεί να έχει ενδείξεις χορήγησης κυρίως σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ που είναι φορείς του προδιαθεσικού γονιδίου της Απολιποπρωτεΐνης Ε ε4 (ΑΡΟΕ e4) και πιθανόν σε παθήσεις των ματιών, όπως το γλαύκωμα και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Διαβάστε επίσης:  Φροντίδα ματιών σε κάθε ηλικία

Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νευρολόγος-ψυχίατρος, καθηγήτρια του ΑΠΘ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ, Μάγδα Τσολάκη. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε κλινικές δοκιμές τέσσερα φάρμακα. Τα τρία πρώτα είναι μονοκλωνικά αντισώματα και είναι ενέσιμα, ενώ το τέταρτο χορηγείται από το στόμα με μορφή χαπιού. Οι πρώτες μελέτες είχαν καλά αποτελέσματα και τώρα τρέχουν οι μελέτες φάσης 3, οι οποίες περιμένουμε ότι θα έχουν, επίσης, καλά αποτελέσματα. Αλλά για να μπορέσουν να εγκριθούν θα πρέπει να τελειώσει η μελέτη φάσης 3», σημειώνει η κα Τσολάκη, αναφερόμενη στα νέα φάρμακα για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Επισημαίνει ακόμη ότι το πλέον υποσχόμενο απ’ αυτά τα φάρμακα είναι το ALZ-801 γιατί τελικά έδειξε ότι βελτιώνει τη νόηση κατά 125% και τη λειτουργικότητα κατά 81%, ενώ τα άλλα φάρμακα που βρίσκονται σε δοκιμές φάσης 3 βελτιώνουν τη νόηση το πολύ κατά 80-84% και τη λειτουργικότητα κατά 22-26%.

Διαβάστε επίσης:  Διαλείπουσα νηστεία: Τι είναι και πώς γίνεται;