Δύο φάρμακα για την αρθρίτιδα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από σοβαρή Covid-19

Πρόκειται για τα ανοσοτροποποιητικά tocilizumab και sarilumab, τα οποία, όπως έδειξαν οι σχετικές κλινικές δοκιμές στο πλαίσιο της μελέτης Remap-Cap, μπορούν να μειώσουν κατά τουλάχιστον επτά μέρες κατά μέσο όρο την παραμονή των ασθενών σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ)

 

Επιστήμονες στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι δύο φάρμακα που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν κατά της φλεγμονής της αρθρίτιδας, μειώνουν κατά περίπου 27% τον κίνδυνο θανάτου εξαιτίας σοβαρής Covid-19.

Πρόκειται για τα ανοσοτροποποιητικά tocilizumab και sarilumab, τα οποία, όπως έδειξαν οι σχετικές κλινικές δοκιμές στο πλαίσιο της μελέτης Remap-Cap, μπορούν να μειώσουν κατά τουλάχιστον επτά μέρες κατά μέσο όρο την παραμονή των ασθενών σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Imperial College Λονδίνου και Ουτρέχτης, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν κάνει σχετική επιστημονική δημοσίευση, ανέφεραν πως είναι τα πρώτα ανοσοτροποποιητικά φάρμακα που βρέθηκαν να έχουν αποτέλεσμα σε σοβαρά νοσηλευόμενους ασθενείς με κορονοϊό, ερχόμενα να προστεθούν στα θετικά αποτελέσματα του αντιφλεγμονώδους στεροειδούς δεξαμεθαζόνης.

Διαβάστε επίσης:  Στο δεύτερο μισό του 2026 οι προσφορές για το Νέο Νοσοκομείο Πόλεως Χρυσοχούς

Για «πραγματικά και σημαντικά ευρήματα, που ελπίζουμε να βελτιώσουν τις θεραπείες των νοσηλευόμενων ασθενών», έκανε λόγο ο καθηγητής του Imperial ‘Αντονι Γκόρντον, επικεφαλής του βρετανικού σκέλους των τυχαιοποιημένων και ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών σε συνολικά 800 ασθενείς σε ΜΕΘ έξι χωρών. «Για κάθε 12 ασθενείς που θεραπεύεις με αυτά τα φάρμακα, περιμένεις ότι θα σώσεις μια ζωή. Μιλάμε για σημαντικό όφελος», δήλωσε ο Γκόρντον.

Οι ερευνητές χορήγησαν στους μισούς συμμετέχοντες ασθενείς τα αντι-αρθριτικά φάρμακα επιπρόσθετα της δεξαμεθαζόνης (οι υπόλοιποι μισοί της ομάδας ελέγχου πήραν μόνο δεξαμεθαζόνη) και βρήκαν ότι μειώθηκε η θνητότητα της πρώτης ομάδας από 35,8% στο 27,3%, δηλαδή περίπου κατά το ένα τέταρτο. Επίσης οι ασθενείς που έκαναν τη θεραπεία με τα δύο φάρμακα, έμειναν επτά έως δέκα μέρες λιγότερες στις ΜΕΘ κατά μέσο όρο. Οι Βρετανοί επιστήμονες τόνισαν ότι τα θετικά αυτά αποτελέσματα επιτεύχθηκαν εφόσον η χορήγηση των φαρμάκων έγινε μέσα σε 24 ώρες από την εισαγωγή του ασθενούς στη ΜΕΘ.

Διαβάστε επίσης:  Τρέχουν να προλάβουν τα χειρότερα με το Νοσοκομείο Αθαλάσσας

Τα tocilizumab και sarilumab παράγονται από αντισώματα που μπλοκάρουν την ιντερλευκίνη-6, μια πρωτεΐνη η οποία ενισχύει την ανοσιακή αντίδραση και μπορεί να προκαλέσει τη λεγόμενη «καταιγίδα κυτταροκινών», στρέφοντας το ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια στον ίδιο τον ασθενή. Τα δύο φάρμακα φαίνεται να «δουλεύουν» εξίσου καλά, αν και τα αποτελέσματα των δοκιμών είναι πιο σαφή για το tocilizumab, που είναι παλαιότερο φάρμακο και πιο ευρέως διαθέσιμο. Κανένα πάντως από τα δύο δεν είναι φθηνό, καθώς κοστίζουν περίπου 750 έως 1.000 βρετανικές λίρες ανά ασθενή, έναντι μόνο πέντε λιρών της δεξαμεθαζόνης, σύμφωνα με το BBC και τους Financial Times.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι αναθεωρεί πλέον τις συστάσεις του, ώστε τα νοσοκομεία του να χρησιμοποιούν το tocilizumab (προϊόν της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας Roche) για τη θεραπεία ασθενών Covid-19 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε από τη Roche να διασφαλίσει αυξημένες ποσότητες του φαρμάκου στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης:  Σύσκεψη από τον Υπουργό Υγείας για την επικίνδυνη κτιριακή κατάσταση του Νοσοκομείου Αθαλάσσας

Hot this week

Αιματολογική Κλινική Λεμεσού: Έχουμε υπερβεί τα όρια μας διαμηνύει το προσωπικό

Έχουμε υπερβεί τα όρια των δυνάμεων μας τόσο οι...

Κρίσιμα φάρμακα και κοινές προμήθειες: Το κυπριακό αποτύπωμα στη νέα νομοθεσία

Περισσότερα από 20 χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία...

Νοσοκομείο Αθαλάσσας: 20 χρόνια φαγούρα και αναβολές για τη Β’ φάση ανέγερσης

Παρά τις δεκάδες μελέτες και ανακαινίσεις, το μοναδικό νοσηλευτήριο...

ΑΚΕΛ: Παραδοχή για κενό στον υγειονομικό σχεδιασμό πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ

Ο ΟΑΥ αναλαμβάνει τον συντονισμό για λογισμικό σύστημα ΓεΣΥ,...

Πιέσεις για άμεση λύση στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας – ΑΚΕΛ και συντεχνίες ζητούν χρονοδιάγραμμα

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις σε σχέση με την επικίνδυνη κατάσταση...

Related Articles

Popular Categories