Ανεπάρκεια σεληνίου: Με ποια σημάδια εκδηλώνεται;

Το σελήνιο είναι ένα πολύτιμο μέταλλο που συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ενώ προλαμβάνει τις χρόνιες παθήσεις.

Μεταξύ άλλων βοηθά στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, ενώ χρησιμοποιείται και στην παραγωγή ουσιών που είναι σημαντικές για τις κυτταρικές δομές.

Μάλιστα όταν υπάρχει έλλειψη σεληνίου τότε είναι δυνατόν να εμφανιστούν διάφορες καταστάσεις όπως  αυτοάνοσες παθήσεις, δερματικά εξανθήματα καθώς και διαταραχές του θυρεοειδούς.

Επιπτώσεις

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι όταν ο οργανισμός δεν έχει αρκετό σελήνιο αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που προκαλούνται από διάφορους μολυσματικούς παράγοντες. Αυτή η αυξημένη ευαισθησία μπορεί να είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο λόγος που η έλλειψη σεληνίου θέτει το άτομο σε μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη μιας αυτοάνοσης πάθησης.

Διαβάστε επίσης:  Στόχος η στήριξη της αρχιτεκτονικής του ΓεΣΥ, υποστηρίζει ο Υπ.Υγείας

Εκτός από την ανάπτυξη των αυτοάνοσων διαταραχών, ένα άτομο με ανεπάρκεια σεληνίου μπορεί να έχει πρόβλημα με το θυρεοειδή αδένα ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο για μια σειρά διεργασιών όπως της ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης, του καρδιακού ρυθμού και στο μεταβολισμό.

Όσοι έχουν έλλειψη σεληνίου, μπορεί επίσης να κινδυνεύουν από ασυνήθη αποχρωματισμό των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών.

Οι top τροφές

Οι ενήλικες άντρες και γυναίκες χρειάζονται καθημερινά 55 μικρογραμμάρια (mcg) σεληνίου. Οι έγκυοι και οι γυναίκες που θηλάζουν χρειάζονται 60 και 70 mcg αντίστοιχα. Ασφαλής θεωρείται η πρόσληψη έως και 100 mcg ημερησίως.

Το σελήνιο βρίσκεται σε τροφές όπως τα μανιτάρια, οι σπόροι της μουστάρδας, οι ηλιόσποροι και η βρώμη.

Διαβάστε επίσης:  Άρχισε η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των κλινικών εργαστηρίων στον ΟΚΥΠΥ

Πλούσιο σε σελήνιο είναι:

τα αυγά, η γαλοπούλα, το αρνί, το μοσχαρίσιο συκώτι, οι γαρίδες, ο μπακαλιάρος, ο τόνος και ο σολομός.