Ακμή στο πρόσωπο

Οι κύριες αιτίες που έχουν ενοχοποιηθεί για τα σπυράκια της ακμής είναι οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα, οι επιπτώσεις από τα προϊόντα μακιγιάζ αλλά και οι διατροφικές συνήθειες.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η κατανάλωση γάλακτος συνδέεται με έξαρση της ακμής. Μπορείτε να επιλέξετε γάλα από αμύγδαλα, από ρύζι και από καρύδα, ως εναλλακτικές λύσεις.

Ζάχαρη

Η ζάχαρη αυξάνει τη φλεγμονή στον οργανισμό και αυτό με τη σειρά του αποτελεί σημαντικό παράγοντα δερματικών προβλημάτων, όπως τα σπυράκια. Άλλωστε, η ακμή θεωρείται μια φλεγμονώδης πάθηση και ως εκ τούτου, οι δερματολόγοι συνιστούν σε άτομα που είναι επιρρεπή στην ακμή, να περιορίσουν την κατανάλωση ζάχαρης στο διαιτολόγιό τους.Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξτε πιο φυσικές πηγές γλύκανσης, όπως η στέβια.

Διαβάστε επίσης:  Αδυναμία προμήθειας αντιδιαβητικών φαρμάκων κατηγορίας Αναλόγων GLP-1

Καφές

Ο καφές έχει βρεθεί ότι επιδεινώνει τα συμπτώματα της ακμής. Υπάρχει ένα οξύ στους σπόρους του καφέ μπορεί να εκτοξεύσει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα σας. Η κορτιζόλη, επίσης γνωστή ως η “ορμόνη τους στρες”, μπορεί να δράσει σαν ένα ανδρογόνο και να αυξήσει την δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων και την φλεγμονή.

Φιστίκια

Τα φιστίκια περιέχουν ένα ανδρογόνο που αυξάνει την παραγωγή ελαίου από τους σμηγματορροικούς αδένες της επιδερμίδας με συνέπεια να επιδεινώνει την ακμή και τα σπυράκια. Πιο ασφαλείς επιλογές σε αυτή την περίπτωση αποτελούν ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα.