Tuesday, November 26, 2024

Επηρεάζει την υγεία ο ύπνος με αναμμένο φως;

Ανθρωποι που κοιμούνται με το φως ανοιχτό μπορεί ενδεχομένως να κρατούν ξύπνιο το νευρικό τους σύστημα, αναφέρει νέα μικρή έρευνα.

Η έρευνα σε 20 υγιείς ενήλικες, ανακάλυψε ότι μια νύχτα ύπνου με τα φώτα ανοιχτά οδήγησε σε αλλαγές στη λειτουργικότητα των ανθρώπων. Οι παλμοί τους ήταν περισσότεροι κατά τη διάρκεια του ύπνου σε σύγκριση με ύπνο με φώτα σβηστά.

 

Εως το επόμενο πρωί είχαν περισσότερη έκκριση ινσουλίνης. Η επίπτωση δεν ήταν μεγάλη, αλλά είναι πιθανό μικρή επίπτωση νύχτα με τη νύχτα να μπορεί τελικά να επηρεάζει την υγεία, δήλωσε η Dr. Phyllis Zee.

Η Zee, του Northwestern University Feinberg School of Medicine, στο Σικάγο, δήλωσε ότι η νέα έρευνα δεν το αποδεικνύει και χρειάζεται περισσότερη που θα εστιάσει στη χρονικότητα.

Διαβάστε επίσης:  Τι είναι το CoQ10 και ποια τα οφέλη του για το δέρμα

Στο μεταξύ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάτι αρνητικό στο να χαμηλώνει κάποιος τα φώτα πριν πάει να κοιμηθεί.

Δεν πιστεύει ότι είναι αναγκαίο να κοιμάται κάποιος σε απόλυτο σκοτάδι. Ακόμα και οι πρόγονοι του ανθρώπου ήταν εκτεθειμένοι στο φως του φεγγαριού, δήλωσε.

Επομένως, αν κάποιος χρειάζεται νυχτερινό φως για ασφάλεια, δήλωσε η ερευνήτρια, είναι αποδεκτό, αλλά συμβουλεύει να το κάνει λιγότερο έντονο και να το τοποθετήσει πιο κοντά στο πάτωμα.

Ο σύγχρονος άνθρωπος εκτίθεται σε όλα τα είδη τεχνητού φωτός τη νύχτα και έρευνες έχουν δείξει τα μειονεκτήματα. Η έκθεση στο μπλε φως από ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματική. Καταστέλλει την έκκριση μελατονίνης και κάνει κάποιον να είναι σε μεγαλύτερη εγρήγορση αντί να χαλαρώνει. Οι ερευνητές επέλεξαν 20 υγιείς νέους ενήλικες για μελέτη ύπνου στο εργαστήριο. Δέκα πέρασαν 2 συνεχόμενες νύχτες ύπνου με χαμηλής έντασης νυχτερινό φως. Οι υπόλοιποι 10 είχαν αυτόν τον φωτισμό για μια νύχτα αλλά τη δεύτερη κοιμήθηκαν με τα φώτα ανοιχτά (μέτριος φωτισμός στο δωμάτιο).

Διαβάστε επίσης:  Ηλεκτρονικός οδηγός για το ΓεΣΥ: Επικοινωνία, πληροφόρηση και στοιχεία παρόχων

Κατά μέσον όρο, η κατάσταση με τα φώτα ανοιχτά προκάλεσε μικρή αύξηση στον καρδιακό παλμό και μείωση στη μεταβλητότητα καρδιακού ρυθμού, αναφέρουν οι ερευνητές.

Ενίσχυσε επίσης την αντίσταση του οργανισμού στην επίδραση της ινσουλίνης το επόμενο πρωί.

Η Zee δήλωσε ότι οι εθελοντές δεν ενοχλήθηκαν από τα φώτα και ότι πίστευαν ότι κοιμήθηκαν αρκετά καλά. Ούτε διαταράχτηκαν από το φως τα επίπεδα μελατονίνης.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι η επίδραση στον καρδιακό παλμό και στην ινσουλίνη υποδεικνύει ότι το φως ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα που κρατά τον άνθρωπο σε εγρήγορση.

Η Zee σημειώνει, ότι το να εκτίθεται κάποιος στο φως του ήλιου την ημέρα είναι το ίδιο σημαντικό με το να περιορίζει τον τεχνητό φωτισμό τη νύχτα.

Διαβάστε επίσης:  Εκπαίδευση δύο Κύπριων ιατρών στην ηπατολογία στη Γερμανία

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences και δεν είναι η πρώτη που υποδεικνύει βλάβη από το να κοιμάται κάποιος με φως.

Hot this week

Συνεχίζεται η 48ωρη απεργία γιατρών στα Νοσοκομεία Πάφου και Π. Χρυσοχούς

Συνεχίζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, καθώς και στο Νοσοκομείο...

ΠΑΣΥΚΙ: Εντυπώσεις εναντίον των γιατρών δημιουργεί ο ΟΚΥΠΥ

Είναι πασιφανής η προσπάθεια του ΟΚΥΠΥ και των υπολοίπων...

Πλέον θα πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις, λένε οι κυβερνητικοί γιατροί

Παραλύουν τα δημόσια νοσοκομεία από σήμερα μέχρι και την...

Εκπαίδευση δύο Κύπριων ιατρών στην ηπατολογία στη Γερμανία

Ως «σημαντικό βήμα» για την αναβάθμιση και βελτίωση της...

Related Articles

Popular Categories