Θρόμβωση: Πόσο απειλεί τους ασθενείς με COVID-19- Νέα μελέτη

Οι ασθενείς με COVID-19 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης δυνητικά θανατηφόρων θρόμβων αίματος. Νέα μελέτη έδειξε ότι ο  κίνδυνος είναι αυξημένος και στους ασθενείς με μέτρια Covid-19, οι οποίοι δεν νοσούν βαριά,

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Thrombosis Research”, μελέτησαν 2.292 ασθενείς με ήπια έως μέτρια Covid-19. Μετά από τέσσερις εβδομάδες, διαπιστώθηκε ότι φλεβική θρομβοεμβολή είχε εμφανίσει περίπου ο ένας στους 200 (0,6%) ήπια νοσούντες ασθενείς που δεν είχαν χρειαστεί νοσηλεία αλλά παρέμεναν στο σπίτι τους, καθώς και οι πέντε στους 200 (2,3%) με μέτρια νόσο, που είχαν νοσηλευθεί.

Συνολικά, ο κίνδυνος φλεβικής θρομβοεμβολής ήταν κατά μέσο όρο 1,7% μεγαλύτερος στους ασθενείς Covid-19 σε σχέση με εκείνους χωρίς λοίμωξη από κορονοϊό.

Διαβάστε επίσης:  Άρση αδικίας για χρόνιους ασθενείς – Επανέρχεται η δωρεάν ιατροφαρμακευτική εκτός ΓεΣΥ

Η μελέτη επισημαίνει την ανάγκη οι γιατροί που φροντίζουν ασθενείς με ήπια έως μέτρια Covid-19 να έχουν επίγνωση του κινδύνου για εκδήλωση φλεβικής θρομβοεμβολής, ιδίως εάν ένας ασθενής είναι άνω των 65 ετών και τελικά χρειαστεί νοσηλεία, παρόλο που δεν νοσεί βαριά.

Μία δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Internal Medicine”, βρήκε ότι στους νοσηλευόμενους ασθενείς με μέτρια Covid-19, οι οποίοι θεωρούνται υψηλού κινδύνου για επικίνδυνες θρομβώσεις στο αίμα τους, η αντιπηκτική θεραπεία με υψηλές δόσεις ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους (ΗΧΜΒ) μειώνει σημαντικά την πιθανότητα σχηματισμού θρόμβου και θανάτου.

Μάλιστα η πιθανότητα σοβαρής αιμορραγίας ήταν ελαφρώς αυξημένη (4,7%) στους ασθενείς που έκαναν την υψηλής δοσολογίας αντιπηκτική αγωγή, σε σχέση με τη συνήθη (1,6%). Η αποτελεσματικότητα της υψηλής δοσολογίας υπήρχε στους ασθενείς εκτός ΜΕΘ, αλλά όχι στους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

Διαβάστε επίσης:  Μια Καθημερινότητα Χωρίς Απρόοπτα

Hot this week

Μονοήμερη προειδοποιητική απεργία γιατρών στα κατεχόμενα για ωράριο και ελλείψεις στην υγεία

Σε μονοήμερη προειδοποιητική απεργία προχώρησε τη Δευτέρα η τουρκοκυπριακή...

«Πολύ σύντομα» ολοκληρώνεται η έρευνα ΟΚΥπΥ για θάνατο 42χρονης στο ΓΝ Λάρνακας

«Πολύ σύντομα» αναμένεται να ολοκληρωθεί η έρευνα του ΟΚΥπΥ...

ΑΚΕΛ: Ο καρκίνος αποκαλύπτει τις ανισότητες – Απάντηση η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου υπενθυμίζει με τον...

Ασθενείς δεύτερης κατηγορίας σε ένα σύστημα που καθυστερεί τη ζωή

Της Ελένης Κωνσταντίνου Δεν είναι απλώς αριθμοί σε λίστες...

Αστυνομία και ΟΚΥΠΥ διερευνούν το θάνατο της 42χρονης που απεβίωσε μετά από επέμβαση

Τις συνθήκες θανάτου της 42χρονης Γεωργίας Χριστοφή στο νοσοκομείο...

Related Articles

Popular Categories