Thursday, November 28, 2024

Παχυσαρκία και τηλεόραση

Τα πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα τηλεθέασης σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, κι ίσως ακόμη περισσότερο η έκθεση σε τοποθετήσεις προϊόντων, πανταχού παρούσες στα τηλεοπτικά διαλείμματα και στο διαδίκτυο, ανησυχούν ιδιαιτέρως τους επιστήμονες της διατροφής, εξαιτίας του αρνητικού συνήθως αντίκτυπού τους στις διατροφικές επιλογές του κοινού.

Η επιδημία της παχυσαρκίας στις βιομηχανικές χώρες αποτελεί σοβαρό πρόβλημα υγείας και κοινωνικής φύσης. Ο αριθμός των παχύσαρκων ατόμων έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Ως εκ τούτου, η ένδειξη πολλών σοβαρών ανησυχιών για την υγεία που είναι οι φυσικές συνέπειες αυτού του φαινομένου έχει καταστεί σημαντική από την άποψη της δημόσιας υγείας.

Μελέτες έχουν εντοπίσει μια σχέση μεταξύ παρακολούθησης τηλεόρασης και παιδικής παχυσαρκίας. Από πλήθος μελετών που ανέφεραν γενικές διατροφικές συνήθειες, όλες βρήκαν μια θετική σχέση μεταξύ της τηλεόρασης και της κατανάλωσης πίτσας, τηγανητών τροφίμων, γλυκών και σνακ. Από οκτώ μελέτες που αφορούσαν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, επτά διαπίστωσαν αρνητική σχέση με το φαγητό μαζί με παρακολούθηση τηλεόρασης. Τέσσερις μελέτες εντόπισαν μια θετική σχέση μεταξύ παρακολούθησης τηλεόρασης και κατανάλωσης ποτών με ζάχαρη. Επίσης τέσσερις μελέτες διαπίστωσαν συσχέτιση μεταξύ χαμηλής κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και αυξημένης πιθανότητας φαγητού κατά την παρακολούθηση τηλεόρασης.

Διαβάστε επίσης:  Συνεχίζεται και σήμερα η 48ωρη απεργία των ιατρών του δημοσίου

Το φαγητό μαζί με την τηλεόραση σχετίζεται με κακή ποιότητα διατροφής μεταξύ των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της συχνότερης κατανάλωσης ποτών με ζάχαρη και ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιγότερα φρούτα και λαχανικά. Παρόλο που αυτές οι διαφορές στην κατανάλωση είναι μικρές, η σωρευτική επίδραση μπορεί να συμβάλει στη θετική σχέση μεταξύ του φαγητού ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση και της παιδικής παχυσαρκίας.

Παιδιά και τηλεόραση

Η προβολή τηλεόρασης, όπως προαναφέρθηκε, είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην παιδική παχυσαρκία, αφαιρώντας τον χρόνο που περνούν τα παιδιά σε σωματικές δραστηριότητες και οδηγώντας ακόμη σε αυξημένη πρόσληψη ενέργειας μέσω σνακ και φαγητού μπροστά από την τηλεόραση. Προσδιορίστηκε επίσης ότι, κατά μέσο όρο, οι αναφορές στα τρόφιμα στην τηλεόραση γίνονται δέκα φορές την ώρα, εξαιρουμένων των διαφημίσεων. Το 2003 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε επίσημα ότι οι διαφημίσεις προϊόντων διατροφής που απευθύνονται σε παιδιά μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη της παχυσαρκίας. Πολλές μελέτες θεωρούν τις διαφημίσεις ως αιτιολογικό παράγοντα που υποστηρίζει την εξάπλωση της επιδημίας της παχυσαρκίας σε παιδιά και νέους.

Διαβάστε επίσης:  «Το Νοσοκομείο Αθαλάσσας έχει χωρητικότητα για 100 και σήμερα νοσηλεύονται 141 ασθενείς…»

Ένα μέσο παιδί παρακολουθεί τηλεόραση για τέσσερις ώρες την ημέρα. Κάθε επιπλέον ώρα παρακολούθησης τηλεόρασης την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας στα παιδιά του σχολείου κατά 3%. Μια ισχυρή πρωτοβουλία για την ενθάρρυνση της μείωσης της καθημερινής παρακολούθησης τηλεόρασης θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τόσο η μεγάλη έκθεση στην τηλεόραση σχετίζεται με μικρότερη διάρκεια ύπνου, διαταραχές ύπνου και γενικές διαταραχές ύπνου. Πρόσφατες μελέτες αποκάλυψαν ότι τα παχύσαρκα παιδιά που παρακολουθούν διαφημίσεις τρώνε διπλάσια προϊόντα χαμηλής αξίας (όπως γλυκά, μάρκες, fast food και προϊόντα με χαμηλή διατροφική αξία και λίγες βιταμίνες) και τα πιο παχύσαρκα επιλέγουν τα λιγότερο υγιή προϊόντα.

Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι οι γονείς που επιλέγουν να διατηρήσουν τα παιδιά τους ενεργά και μακριά από οθόνες τηλεόρασης ή υπολογιστή, ακόμη και για μικρό χρονικό διάστημα καθημερινά, μπορεί να παρατηρήσουν μια μικρή βελτίωση, περισσότερη δραστηριότητα και λιγότερη καθυστέρηση, κατά την περίοδο μετά το σχολείο. Όσον αφορά την παχυσαρκία, μια πιο πρόσφατη ποιοτική έρευνα δείχνει ότι είναι επίσης σημαντική στιγμή για τη μείωση του ημερήσιου χρόνου προβολής της οθόνης των παιδιών. Ακόμη και μια τόσο μικρή αλλαγή, όπως περίπου 5 λεπτά περισσότερης δραστηριότητας και 5 λεπτά λιγότερο του καθιστικού χρόνου οδηγεί σε μείωση της παχυσαρκίας και των ασθενειών που προκαλούνται από αυτούς, τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.

Διαβάστε επίσης:  Νέα έκκληση Υπ. Υγείας προς γιατρούς ώστε να βρεθεί λύση με ΟΚΥπΥ – Έτοιμος να συζητήσουν τη μεσολαβητική πρόταση της περασμένης εβδομάδας

Παρόλο που ο χρόνος που αφιερώνεται στην παρακολούθηση της τηλεόρασης φαίνεται να είναι σταθερός, η έκθεση στον ελεύθερο χρόνο σε ηλεκτρονικά παιχνίδια και υπολογιστές που βασίζονται στην κονσόλα αυξάνεται ραγδαία, όπως και η αύξηση των κινητών smartphone και των tablet αφής που χρησιμοποιούνται για ηλεκτρονικά παιχνίδια, κοινωνική δικτύωση, προβολή βίντεο και Περιήγηση στο Διαδίκτυο. Δεδομένης αυτής της υψηλής καθιστικής έκθεσης, οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλες τις διαθέσιμες ευκαιρίες για να ενθαρρύνουν τα παιδιά (και τους γονείς τους) να είναι πιο δραστήρια και λιγότερο καθιστικά.

Hot this week

Υπ. Υγείας: Εποικοδομητική συζήτηση με συντεχνίες ιατρών, δεν θα υπάρξει κλιμάκωση μέτρων

Εποικοδομητική χαρακτήρισε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός τη συζήτηση...

Γκρίζος καπνός βγήκε από τη συνάντηση των γιατρών με τον Υπ. Υγείας

Γκρίζος καπνός βγήκε από τη συνάντηση των γιατρών με...

Γιατροί: Τέλος η 48ωρη και τα λένε σήμερα με Υπουργό

Στις 9:30 π.μ. είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Υπουργού...

Μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλοαπέκτησαν από το ΙΝΓΚ 72 νέοι επιστήμονες

Η συνεισφορά του Ινστιτούτου επηρεάζει ζωές ασθενών εντός και...

Συνάντηση Υπ.Υγείας με ΠΑΣΥΚΙ – ΠΑΣΥΔΥ αύριο για την απεργία των γιατρών

Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρη Κούμα και...

1,3 δισεκατομμύρια ευρώ διεκδικεί το υπουργείο Υγείας από τον ΟΚΥπΥ

1,3 δισεκατομμύρια ευρώ διεκδικεί το υπουργείο Υγείας από τον...

Related Articles

Popular Categories