Η βιταμίνη Β6 αναδεικνύεται ως ένας πιθανός εναλλακτικός τρόπος για τη μείωση του άγχους

Photo of pretty attractive lady good mood beaming smile hold hand on chin intelligent, person wear striped casual summer short dress isolated blue color background

Η βιταμίνη Β6 αναδεικνύεται ως ένας πιθανός εναλλακτικός τρόπος για τη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Reading στην Αγγλία, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι οι υψηλές δόσεις της βιταμίνης Β6 βοήθησαν στη μείωση αυτών των ψυχικών διαταραχών σε νεαρούς ενήλικες μετά από καθημερινή λήψη για έναν μήνα.

Η μελέτη, υπό την καθοδήγηση του Δρ David Field, εξέτασε την επίδραση της βιταμίνης Β6 στον εγκέφαλο. Ο Δρ Field εξηγεί ότι η βιταμίνη Β6 συμβάλλει στην παραγωγή του Γ-Αμινοβουτυρικού Οξέος (GABA), ενός χημικού διαβιβαστή που αναστέλλει τις εγκεφαλικές ώσεις, δημιουργώντας μια ηρεμιστική επίδραση και μειώνοντας το άγχος.

Διαβάστε επίσης:  Σοβαρό κενό στα θέματα ασφάλειας και υγείας, αναφέρουν οι ασθενείς

Περισσότεροι από 300 εθελοντές συμμετείχαν στη μελέτη, λαμβάνοντας είτε βιταμίνη Β6 είτε Β12 σε μορφή συμπληρώματος διατροφής, ή εικονικό σκεύασμα. Η δοσολογία των βιταμινών ήταν 50 φορές υψηλότερη από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η βιταμίνη Β6 είχε σημαντική επίδραση στη μείωση του άγχους σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού σκευάσματος, ενώ η βιταμίνη Β12 είχε μικρή επίδραση.

Τα αυξημένα επίπεδα του GABA στους συμμετέχοντες που έλαβαν βιταμίνη Β6 επιβεβαιώθηκαν από εξετάσεις που έγιναν στο τέλος της μελέτης. Παράλληλα, παρατηρήθηκαν ανεπαίσθητες αλλαγές στην οπτική λειτουργικότητα, γεγονός που υποστηρίζει την θεωρία περί ελεγχόμενης εγκεφαλικής δραστηριότητας.

Πολλά τρόφιμα, όπως ο τόνος, τα ρεβίθια και διάφορα φρούτα και λαχανικά, είναι πλούσια σε βιταμίνη Β6. Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι οι υψηλές δόσεις που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω συμπληρωμάτων διατροφής. Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά και η επίδραση της Β6 στο άγχος μικρή σε σύγκριση με τη φαρμακευτική αγωγή, μια διατροφική παρέμβαση προσφέρει λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες, καθιστώντας την μια ελκυστική εναλλακτική λύση.