Thursday, August 21, 2025

Τα σωματίδια σκόνης προκαλούν φλεγμονή στο αναπνευστικό σύστημα

Αποτελούν κίνδυνο για ευάλωτες ομάδες και εργαζομένους

Επικίνδυνη για τις ευάλωτες ομάδες η συγκέντρωση σκόνης των τελευταίων ημερών, αναφέρει ο πνευμονολόγος Χάρης Αρμεύτης. Συστήνεται, μάλιστα, να αποφεύγεται η έκθεση στη σκόνη και να λαμβάνεται η απαραίτητη προστασία των ατόμων ασθενών με πνευμονολογικές παθήσεις αλλά και παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος, όπως και η προστασία των εργαζομένων που εργάζονται σε ανοικτούς χώρους, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Συγκεκριμένα, ο δρ Χάρης Αρμεύτης ανέφερε ότι «στην ουσία η σκόνη σημαίνει και εισπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια τα οποία υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, που επειδή έχουν τόση μικρή διάμετρο μπορούν να περάσουν και να είναι απόλυτα εισπνεύσιμα στον πνεύμονα, γιατί δεν μπορούν να φιλτραριστούν από τους μηχανισμούς του αναπνευστικού συστήματος».

Διαβάστε επίσης:  Συνεχίζεται το ράβε-ξήλωνε στον ΟΚΥπΥ με θύματα τα δημόσια νοσοκομεία

Κι επειδή, εξήγησε, αυτά τα μικροσωματίδια κατά την πορεία τους εμπλουτίζονται και με διάφορες χημικές ενώσεις, διάφορα οξείδια προκαλούν σημαντικού τύπου φλεγμονή στο αναπνευστικό σύστημα, οπότε όταν υπάρχουν αυξημένα επίπεδα στην ατμόσφαιρα, αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης, ειδικά οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να προσέχουν.

Οι ευάλωτες ομάδες είναι οι ασθενείς που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή άλλα νοσήματα, ηλικιωμένοι κι αυτοί που πάσχουν από διάφορα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ο δρ Αρμεύτης επεσήμανε ότι τα αυξημένα επίπεδα σκόνης μπορούν να επηρεάσουν κυρίως ασθενείς με πνευμονολογικές παθήσεις αλλά και παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος.«Όταν υπάρχουν αυτά τα αυξημένα επίπεδα, η εισπνοή τους μπορεί να οδηγήσει αυτούς τους ασθενείς σε απορρύθμιση των νοσημάτων τους, όπως για παράδειγμα ασθενείς με βρογχικό άσθμα ή με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια να μπουν σε μια κατάσταση που ονομάζεται παρόξυνση, την έξαρση της νόσου, και να χρειαστεί να ζητήσουν βοήθεια στις Πρώτες Βοήθειες λόγω επιδείνωσης των συμπτωμάτων. Πολλές φορές μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο και την ίδια τους τη ζωή. Γι’ αυτό καταγράφεται σε μελέτες ότι κάποιες ημέρες που υπάρχουν αυξημένα επίπεδα σκόνης, αυτοί οι ασθενείς είναι αυτοί που κινδυνεύουν», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης:  “Έπεσε” η σελίδα του ΓεΣΥ εκτός Κύπρου

Η βασική σύσταση, σύμφωνα με τον δρα Αρμεύτη, είναι να λαμβάνουν γενικά μέτρα προφύλαξης και να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να υποχωρήσει το φαινόμενο, να αποφεύγουν δραστηριότητες και άσκηση στην ύπαιθρο και οι εργαζόμενοι σε ανοικτούς χώρους να χρησιμοποιούν κατάλληλα μέτρα προστασίας, όπως μάσκα υψηλής προστασίας. Το σημαντικό, ανέφερε, είναι να παρακολουθούμε την ενημέρωση σχετικά με τα επίπεδα σκόνης και τις ημέρες που γνωρίζουμε ότι θα υπάρχει αυτό το φαινόμενο, να παίρνουμε τα μέτρα μας. Οι ασθενείς, κατέληξε, πρέπει να μείνουν προσηλωμένοι στη θεραπεία τους κι αν έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα απορρύθμισης, να έρχονται σε άμεση επικοινωνία με τον γιατρό τους.

Διαβάστε επίσης:  Αναμένεται επαναφορά πρόσβασης στις πύλες ΓεΣΥ από εξωτερικό αρχές Σεπτεμβρίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, συστήνεται, επίσης, όπως οι εργοδότες μεριμνήσουν για την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων για την προστασία των εργαζομένων που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους και οι εργαζόμενοι σε τέτοιους χώρους συστήνεται όπως χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας

 

 

Hot this week

Μικρές αλλαγές και μια σωστή διατροφή για να προλάβουμε καρδιαγγειακά νοσήματα

Της Γιώργιας Ερωτοκρίτου Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν τη νούμερο...

Προκήρυξη μίας κενής θέσης Ιατρικού Λειτουργού (12-08-2025)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είναι ο μεγαλύτερος...

Τρία σοβαρά περιστατικά θερμοπληξίας και αυξημένη ροή στα ΤΑΕΠ λόγω καύσωνα

Τρεις ηλικιωμένοι νοσηλεύονται με σοβαρή θερμοπληξία στο Γενικό Νοσοκομείο...

Νέα «όπλα» και αυστηρότεροι έλεγχοι για τις καταχρήσεις στο ΓεΣΥ

Της Ελένης Κωνσταντίνου Έξι χρόνια µετά την εφαρµογή του...

Topics

 Τι είναι η νόσος CJD από την οποία πέθανε άτομο στα κατεχόμενα και πως μεταδίδεται

Οι σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες (transmissible spongiform encephalopathies) αποτελούν μια σπάνια...

Νέα «όπλα» και αυστηρότεροι έλεγχοι για τις καταχρήσεις στο ΓεΣΥ

Της Ελένης Κωνσταντίνου Έξι χρόνια µετά την εφαρµογή του...

Μικρές αλλαγές και μια σωστή διατροφή για να προλάβουμε καρδιαγγειακά νοσήματα

Της Γιώργιας Ερωτοκρίτου Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν τη νούμερο...

Προκήρυξη μίας κενής θέσης Ιατρικού Λειτουργού (12-08-2025)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είναι ο μεγαλύτερος...

Τρία σοβαρά περιστατικά θερμοπληξίας και αυξημένη ροή στα ΤΑΕΠ λόγω καύσωνα

Τρεις ηλικιωμένοι νοσηλεύονται με σοβαρή θερμοπληξία στο Γενικό Νοσοκομείο...

Αναμένεται επαναφορά πρόσβασης στις πύλες ΓεΣΥ από εξωτερικό αρχές Σεπτεμβρίου

Ο περιορισμός πρόσβασης στην ιστοσελίδα και στις πύλες του...

Related Articles

Popular Categories