Monday, August 25, 2025

Χυμός παντζαριού μειώνει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Ένα καθημερινό συμπλήρωμα διατροφής φτιαγμένο από χυμό παντζαριού που δόθηκε για δώδεκα εβδομάδες σε άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, μείωσε την αρτηριακή πίεσή τους και βελτίωσε την απόσταση που οι ασθενείς μπορούσαν να περπατήσουν σε έξι λεπτά. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «European Respiratory Journal».

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια σοβαρή πάθηση των πνευμόνων που επηρεάζει περίπου 400 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Προκαλεί δυσκολίες στην αναπνοή και περιορίζει σοβαρά την ικανότητα των ανθρώπων για σωματική δραστηριότητα. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ο χυμός παντζαριού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους αθλητές για τη βελτίωση της απόδοσής τους

Διαβάστε επίσης:  Προκήρυξη μίας κενής θέσης Ιατρικού Λειτουργού (22-08-2025)

Η έρευνα, που διεξήχθη από ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου, εξέτασε τα οφέλη της λήψης μια φορά την ημέρα ενός συμπυκνωμένου συμπληρώματος χυμού παντζαριού που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα (70 ml συμπυκνωμένου χυμού με 400 mg νιτρικών αλάτων) έναντι ενός εικονικού χυμού παντζαριού που έμοιαζε και είχε την ίδια γεύση αλλά είχαν αφαιρεθεί τα νιτρικά άλατα.

Ελπιδοφόρα αποτελέσματα

Μέχρι σήμερα υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο χυμός παντζαριού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους αθλητές για τη βελτίωση της απόδοσής τους, ενώ κάποιες βραχυπρόθεσμες μελέτες εντόπισαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα νιτρικών αλάτων στο αίμα μπορούν να αυξήσουν τη διαθεσιμότητα του μονοξειδίου του αζώτου, που βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν.

Διαβάστε επίσης:   Τι είναι η νόσος CJD από την οποία πέθανε άτομο στα κατεχόμενα και πως μεταδίδεται

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 81 άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, των οποίων η συστολική αρτηριακή πίεση ήταν μεγαλύτερη από 130 mmHg. Όπως διαπιστώθηκε, όσοι έλαβαν το πλούσιο σε νιτρικά άλατα συμπλήρωμα παρουσίασαν μέση μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 4,5 mmHg σε σύγκριση με όσους έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Υπήρξε επίσης μια μέση αύξηση περίπου 30 μέτρων στο πόσο μακριά μπορούσαν να περπατήσουν οι ασθενείς σε έξι λεπτά.

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής, Νίκολας Χόπκινσον, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «πολύ ελπιδοφόρα, αλλά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες, μακροπρόθεσμες μελέτες».

Hot this week

Topics

Προκήρυξη μίας κενής θέσης Ιατρικού Λειτουργού (22-08-2025)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είναι ο μεγαλύτερος...

 Τι είναι η νόσος CJD από την οποία πέθανε άτομο στα κατεχόμενα και πως μεταδίδεται

Οι σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες (transmissible spongiform encephalopathies) αποτελούν μια σπάνια...

Νέα «όπλα» και αυστηρότεροι έλεγχοι για τις καταχρήσεις στο ΓεΣΥ

Της Ελένης Κωνσταντίνου Έξι χρόνια µετά την εφαρµογή του...

Μικρές αλλαγές και μια σωστή διατροφή για να προλάβουμε καρδιαγγειακά νοσήματα

Της Γιώργιας Ερωτοκρίτου Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν τη νούμερο...

Προκήρυξη μίας κενής θέσης Ιατρικού Λειτουργού (12-08-2025)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είναι ο μεγαλύτερος...

Related Articles

Popular Categories