Saturday, October 11, 2025

Λάδια στη διατροφή – δεν είναι όλα τα ίδια

Ελαιόλαδο
Ελαιόλαδο είναι το έλαιο που λαμβάνεται από τους καρπούς του ελαιόδεντρου με μέσα μηχανικά και επεξεργασία φυσική, ενώ η θερμοκρασία και ο φωτισμός δεν αλλοιώνουν τη σύστασή του.

Η σύσταση
Το ελαιόλαδο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και μεγάλη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα. Κατά μέσο όρο υπολογίζεται ότι αποτελείται από 14% κορεσμένα λιπαρά, 11% πολυακόρεστα και 60-80% ελαϊκό οξύ. Παράλληλα περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, βιταμίνη Ε, προβιταμίνη Α, μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία.

Τί είναι η οξύτητα;
Η οξύτητα είναι το βασικότερο κριτήριο ποιοτικής αξιολόγησης του ελαιολάδου και είναι αυτή που καθορίζει την εμπορική του αξία.

Ο βαθμός οξύτητάς του υποδηλώνει την περιεκτικότητα του προϊόντος σε ελαϊκό οξύ. Ο τρόπος συγκομιδής, αποθήκευσης και έκθλιψης μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την τελική οξύτητα του ελαιολάδου.
Η οξύτητα εκφράζεται σε γραμμάρια ελεύθερου ελαϊκού οξέος ανά 100 γρ. λιπαρής ύλης και αποτελεί τον βαθμό οξύτητάς του ελαιολάδου

Διαβάστε επίσης:  Κίνητρα «παράγω–αποδίδω»: Η ΠΑΣΥΚΙ ζητά δίκαιη κατανομή στα δημόσια νοσηλευτήρια

Ποιότητες ελαιολάδου
Η ποιοτική αξιολόγηση του ελαιολάδου γίνεται βάση διεθνών σταθερών με γνώμονα τον τρόπο παραγωγής, το βαθμό της οξύτητας και βασικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που έχουν και τον κύριο λόγο: η γεύση, το άρωμα και το χρώμα.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Η πιο φυσική κατηγορία ελαιόλαδου με τέλειο άρωμα και γεύση. Η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 0,8ο. Είναι το καλύτερο ποιοτικά ελαιόλαδο.

ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Φυσικό ελαιόλαδο με ευχάριστη οξύτητα που κυμαίνεται έως 2°.

Ραφινέ, ή εξευγενισμένο ελαιόλαδο.
Είναι το ελαιόλαδο εκείνο που έχει υποστεί βιομηχανική επεξεργασία.
Η οξύτητα του δεν πρέπει να ξεπερνά το 0,5%.
Με το ραφινάρισμα χάνονται πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του λαδιού, όπως η βιταμίνη Ε.

Διαβάστε επίσης:  Μόνο στα δημόσια νοσοκομεία η εργοθεραπεία εντός ΓεΣΥ

ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟ
Λάδι που προέρχεται από την ανάμιξη ραφιναρισμένου πυρηνέλαιου και παρθένου ελαιόλαδου (με εξαίρεση την κατηγορία ελαιόλαδου λαμπάντε), του οποίου η οξύτητα δεν ξεπερνά το 1ο και τα άλλα χαρακτηριστικά είναι σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται για την εν λόγω κατηγορία.

ΑΓΟΥΡΕΛΑΙΟ
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο του πρώτου άγουρου καρπού της ελιάς, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συνδυάζει την ανώτερη γεύση με την υψηλή βιολογική αξία.

Hot this week

Σημαντικά ευρήματα για παιδική παχυσαρκία στην 11η Παγκύπρια Διημερίδα Δημόσιας Υγείας

Εντονη διαφοροποίηση ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας μεταξύ αστικών και αγροτικών...

Εκνευρισμένος ο Κούμας για τους ελέγχους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στα ΤΑΕΠ

Κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται το τί σημαίνει δημόσιο νοσηλευτήριο καθώς...

ΟΣΑΚ – Χαιρετίζει τον διορισμό του Πρώτου Συνηγόρου του Ασθενούς στην Κύπρο

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) χαιρετίζει τον διορισμό...

Topics

Απόδειξη δέσμευσης Κυβέρνησης για αναβάθμιση νοσοκομείων τα νέα ΤΑΕΠ, είπε ο Μ. Δαμιανός

Η λειτουργία των νέων ΤΑΕΠ στα νοσοκομεία αποδεικνύει τη δέσμευση...

Σοβαρή έλλειψη αίματος τον τελευταίο μήνα – Ανησυχία ανάμεσα σε θαλασσαιμικούς

Σοβαρό πρόβλημα επάρκειας αίματος διαπιστώνεται τον τελευταίο μήνα και...

ΟΚΥπΥ: «Έγκριση υπογραφής Συμφωνίας με τις Συντεχνίες των Ιατρών»

Την υπογραφή Συμφωνίας με τις Συντεχνίες των Ιατρών, για...

Στην Ολομέλεια μέχρι τέλος Νοεμβρίου το νομοσχέδιο για κέντρα ανακουφιστικής φροντίδας

Στόχος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας είναι να οδηγηθεί στην...

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την Ψυχική Υγεία

Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με...

Στην ιστοσελίδα του ΓεΣΥ τα στοιχεία επικοινωνίας για τα επόμενα Σ/κ και αργία

Στην ιστοσελίδα του ΓεΣΥ αναρτώνται τα στοιχεία επικοινωνίας των...

Related Articles

Popular Categories