Λάδια στη διατροφή – δεν είναι όλα τα ίδια

Ελαιόλαδο
Ελαιόλαδο είναι το έλαιο που λαμβάνεται από τους καρπούς του ελαιόδεντρου με μέσα μηχανικά και επεξεργασία φυσική, ενώ η θερμοκρασία και ο φωτισμός δεν αλλοιώνουν τη σύστασή του.

Η σύσταση
Το ελαιόλαδο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και μεγάλη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα. Κατά μέσο όρο υπολογίζεται ότι αποτελείται από 14% κορεσμένα λιπαρά, 11% πολυακόρεστα και 60-80% ελαϊκό οξύ. Παράλληλα περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, βιταμίνη Ε, προβιταμίνη Α, μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία.

Τί είναι η οξύτητα;
Η οξύτητα είναι το βασικότερο κριτήριο ποιοτικής αξιολόγησης του ελαιολάδου και είναι αυτή που καθορίζει την εμπορική του αξία.

Ο βαθμός οξύτητάς του υποδηλώνει την περιεκτικότητα του προϊόντος σε ελαϊκό οξύ. Ο τρόπος συγκομιδής, αποθήκευσης και έκθλιψης μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την τελική οξύτητα του ελαιολάδου.
Η οξύτητα εκφράζεται σε γραμμάρια ελεύθερου ελαϊκού οξέος ανά 100 γρ. λιπαρής ύλης και αποτελεί τον βαθμό οξύτητάς του ελαιολάδου

Διαβάστε επίσης:  Σήμα κινδύνου εκπέμπει η ΠΑΣΥΝΟ που προειδοποιεί για το σύστημα υγείας

Ποιότητες ελαιολάδου
Η ποιοτική αξιολόγηση του ελαιολάδου γίνεται βάση διεθνών σταθερών με γνώμονα τον τρόπο παραγωγής, το βαθμό της οξύτητας και βασικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που έχουν και τον κύριο λόγο: η γεύση, το άρωμα και το χρώμα.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Η πιο φυσική κατηγορία ελαιόλαδου με τέλειο άρωμα και γεύση. Η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 0,8ο. Είναι το καλύτερο ποιοτικά ελαιόλαδο.

ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Φυσικό ελαιόλαδο με ευχάριστη οξύτητα που κυμαίνεται έως 2°.

Ραφινέ, ή εξευγενισμένο ελαιόλαδο.
Είναι το ελαιόλαδο εκείνο που έχει υποστεί βιομηχανική επεξεργασία.
Η οξύτητα του δεν πρέπει να ξεπερνά το 0,5%.
Με το ραφινάρισμα χάνονται πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του λαδιού, όπως η βιταμίνη Ε.

Διαβάστε επίσης:  Κέντρα Εξειδικευμένων Αξιολογήσεων Ψυχικής Υγείας (Κ.Εξ.Α.Ψ.Υ.)Διεύθυνση Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας ΟΚΥπΥ

ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟ
Λάδι που προέρχεται από την ανάμιξη ραφιναρισμένου πυρηνέλαιου και παρθένου ελαιόλαδου (με εξαίρεση την κατηγορία ελαιόλαδου λαμπάντε), του οποίου η οξύτητα δεν ξεπερνά το 1ο και τα άλλα χαρακτηριστικά είναι σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται για την εν λόγω κατηγορία.

ΑΓΟΥΡΕΛΑΙΟ
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο του πρώτου άγουρου καρπού της ελιάς, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συνδυάζει την ανώτερη γεύση με την υψηλή βιολογική αξία.

Hot this week

Φέτος η γρίπη ήρθε νωρίτερα στην Κύπρο – Τι συμβαίνει με Covid-19 και RSV

Η Κύπρος βλέπει φέτος πρώιμη εμφάνιση της γρίπης, του...

Θετική αντίδραση για τη διάθεση PrEP και νέα φάρμακα: Παρεμβάσεις ζητά η Κίνηση για το AIDS

Η Κίνηση Συμπαράστασης για το AIDS xαιρετίζει την έλευση...

Επικίνδυνη συνήθεια: Γιατί οι Κύπριοι παίρνουν αντιβιοτικά… χωρίς λόγο

Αρνητική πρωτιά στη χρήση αντιβιοτικών Για αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών...

ΟΑΥ: «Καμία διάκριση στους ασθενείς» – ΠΑΣΙΝ: «Απόφαση που τινάζει το σύστημα στον αέρα»

Τη διαβεβαίωση ότι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας λειτουργεί με...

Related Articles

Popular Categories