Επειδή το ήπαρ εκτελεί πολύ σημαντικές λειτουργίες είναι σημαντικό να το διατηρήσετε υγιές. Όταν δεν τρεφόμαστε σωστά, έχουμε έναν αγχωτικό τρόπο ζωής και κάνουμε καθιστική ζωή η υγεία του ήπατός μας επιδεινώνεται.
Ένα μη υγιές ήπαρ μπορεί να επιφέρει προβλήματα όπως χρόνια κόπωση, πεπτικά προβλήματα, καρδιαγγειακές παθήσεις, αύξηση βάρους και άλλα προβλήματα για την υγεία μας.
Τα συμπτώματα που επιβεβαιώνουν πως το συκώτι σας θέλει επειγόντος αποτοξίνωση
- Υπέρταση
- Αλλεργίες και δερματικά προβλήματα
- Κακή πέψη: Η δυσπεψία, ο πόνος στην κοιλιά, η δυσκοιλιότητα και τα αέρια είναι συμπτώματα προβλημάτων στο συκώτι.
- Κακοδιαθεσία ή και συναισθηματικές μεταπτώσεις: Η δυσλειτουργία του συκωτιού προκαλεί ευερεθιστότητα και εκνευρισμό.
- Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια
- Πόνος στο δεξί μάτι
- Κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού των ματιών
Για να σας βοηθήσουμε να βελτιώσετε την υγεία του ήπατός σας και να το αποτοξινώσετε έχουμε ετοιμάσει για εσάς μια λίστα με 14 τροφές που καλό θα είναι να εντάξετε στο διαιτολόγιό σας.
Τα 14 τρόφιμα για να διατηρήσετε το συκώτι σας υγιές
- Σκόρδο
- Λεμόνι
- Μπρόκολο
- Μήλα
- Κρεμμύδι
- Τεύτλα
- Κόλιανδρο
- Πράσινο τσάι
- Γκρέιπφρουτ
- Αβοκάντο
- Ξηροί καρποί
- Κουρκούμη
- Τζίντζερ
- Λάχανο
1. Λεμόνι για να διατηρήσετε το συκώτι σας υγιές
Δεν είναι μυστικό ότι ένα ποτήρι ζεστό νερό λεμονιού συνιστάται ιδιαίτερα στη νηστεία, καθώς εκτός από την αλκαλοποίηση του σώματός μας, καθαρίζει το συκώτι εξαλείφοντας ένα μεγάλο αριθμό τοξινών. Περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C, βοηθώντας το συκώτι να παράγει περισσότερα ένζυμα που βελτιώνουν την πέψη ενώ δίνει επιπρόσθετη ενέργεια στον οργανισμό.
2. Σκόρδο για να διατηρήσετε το συκώτι σας υγιές
Όπως το λεμόνι, η κατανάλωση σκόρδου ενεργοποιεί ένζυμα που βελτιώνουν την αποβολή των τοξινών και την πέψη, αλλά εκτός από αυτό, μας παρέχει επίσης δύο απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη σωστή λειτουργία του ήπατος, όπως συμβαίνει με την αλισίνη και το σελήνιο.
Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η κατανάλωση σκόρδου μειώνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης, τα οποία μπορεί να ταλαιπωρούν το ήπαρ.
Συνιστάται η κατανάλωση φρέσκου και ωμού σκόρδου, καθώς τα τρόφιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία έχουν λιγότερα οφέλη και περισσότερες χημικές ουσίες.
3. Μπρόκολο για να διατηρήσετε το συκώτι σας υγιές
Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να καθαρίσουμε το συκώτι μας και να βελτιώσουμε τη συνολική υγεία μας είναι να προσθέσουμε λίγο μπρόκολο στη διατροφή μας. Είναι ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, οπότε βοηθά στον καθαρισμό του ήπατος από τοξίνες και καρκινικά κύτταρα.
Περιέχει επίσης γλυκοζινολικές ενώσεις και βιταμίνη Ε, βοηθά επίσης στη βελτίωση της πέψης μας και καθιστά την εξάλειψη των τοξινών πιο αποτελεσματική.
4. Μήλα για να διατηρήσετε το συκώτι σας υγιές
Τα μήλα είναι τα πιο κοινά φρούτα, οπότε ίσως να μην έχετε σκεφτεί ποτέ όλα τα οφέλη που αντιπροσωπεύουν στο σώμα μας. Αλλά ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα βοηθά να διατηρήσουμε το συκώτι μας υγιές, καθώς εξαλείφει την κακή χοληστερόλη και τις τοξίνες από το αίμα.
Έχει επίσης ανακαλυφθεί ότι τα μήλα περιέχουν μηλικό οξύ, το οποίο είναι ένα φυσικό θρεπτικό συστατικό που βοηθά στην εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων και άλλων επικίνδυνων τοξινών από το αίμα μας.
5. Κρεμμύδι για να διατηρήσετε το συκώτι σας υγιές
Τα κρεμμύδια είναι ιδανικά για τον καθαρισμό του ήπατος και του πεπτικού συστήματος. Εμπεριέχουν επίσης μια καλή ποσότητα καλίου, φλαβονοειδών και ινών, εξαιρετική για να μας βοηθήσει στο στόχο μας.
6. Τεύτλα για να διατηρήσετε το συκώτι σας υγιές
Τα τεύτλα χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε β-καροτένιο και φλαβονοειδή, βοηθούν στην τόνωση και τη βελτίωση της λειτουργίας του ήπατος. Περιέχουν επίσης πηκτίνη, σίδηρο, βετανίνη και φυτικές ίνες, καθιστώντας μια εξαιρετική επιλογή για να διατηρήσουμε το σώμα μας σε καλή κατάσταση.
7. Κόλιανδρο για να διατηρήσετε το συκώτι σας υγιές
Το κόλιανδρο είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος για την αποτοξίνωση του συκωτιού και του οργανισμού από βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος, το αλουμίνιο και ο μόλυβδος.
8. Πράσινο τσάι για να διατηρήσετε το συκώτι σας υγιές
Το πράσινο τσάι είναι διάσημο για τα πολλά οφέλη για την υγεία και την αποτοξίνωση του οργανισμού. Ομοίως, το τσάι βοηθά στη διέγερση του καταβολισμού των λιπιδίων, ο οποίος εμποδίζει τη συσσώρευση λίπους.
9. Γκρέιπφρουτ για να διατηρήσετε το συκώτι σας υγιές
Το γκρέιπφρουτ χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά, γλουταθειόνη, πηκτίνη και φλαβονοειδή ναρινγκενίνη, είναι μια εξαιρετική επιλογή για την απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων και τη βελτίωση της διαδικασίας καθαρισμού του ήπατος.
10. Αβοκάντο για να διατηρήσετε το συκώτι σας υγιές
Τα αβοκάντο βοηθά πολύ το ήπαρ να εξαλείψει τις τοξίνες και να λειτουργήσει σωστά. Περιέχει επίσης μια ποικιλία βιταμινών, μετάλλων και θρεπτικών συστατικών που τα καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή μέσα σε μια ισορροπημένη διατροφή.
Αν και είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό δεν συνιστάται να υπερβάλετε στην κατανάλωσή τους, άρα ένα με δύο μέσα στην εβδομάδα είναι αρκετά.
11. Ξηροί καρποί για να διατηρήσετε το συκώτι σας υγιές
Μια χούφτα καρυδιών ή αμυγδάλων συνιστάται καθημερινά. Είναι επίσης γνωστό ότι εμπεριέχει ωμέγα-3, που χρησιμεύει στον καθαρισμό του ήπατος.
12. Κουρκούμη για να διατηρήσετε το συκώτι σας υγιές
Μπορείτε να καταναλώσετε μια κουταλιά κουρκούμη με νερό κάθε μέρα για να καθαρίσετε το σώμα σας.
13. Τζίντζερ για να διατηρήσετε το συκώτι σας υγιές
Η ρίζα του ακατέργαστου τζίντζερ έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες, εκτός από το ότι μας βοηθά να μειώσουμε τη φλεγμονή.
Μπορείτε να βάλετε μερικές από τις ρίζες στο νερό και να το βράσετε για να φτιάξετε τσάι τζίντζερ ή να το χρησιμοποιήσετε με πράσινο τσάι.
14. Λάχανο για να διατηρήσετε το συκώτι σας υγιές
Διάσημο για την υψηλή περιεκτικότητά του σε ένζυμα, το λάχανο είναι ιδανικό για τη βελτίωση της υγείας του ήπατος διευκολύνοντας το έργο της εξάλειψης των τοξινών. Εκτός από αυτό, είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος κατά της παχυσαρκίας χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ίνες.