Ψωρίαση – Ποια τρόφιμα να αποφεύγετε

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια δερματίτιδα από την οποία υποφέρουν εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο.

Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου. Μπορεί να είναι από ήπια μέχρι και σοβαρά, από δερματικά έως και γενικευμένα σωματικά και ψυχικά. Τα πιο συχνά είναι ευαισθησία, φαγούρα, αίσθημα καύσου ή ψωριασικές πλάκες.

Έρευνες υποδηλώνουν ότι ορισμένα τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγονται από τους πάσχοντες καθώς μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή στον λιπώδη ιστό (σωματικό λίπος), που βρίσκεται σε όλο το σώμα.

Η συνεχιζόμενη φλεγμονή του λιπώδους ιστού (συχνή σε άτομα που είναι υπέρβαρα, ή παχύσαρκα) αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ψωρίασης. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και άλλες χρόνιες παθήσεις υγείας.

Διαβάστε επίσης:  Άρχισε η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των κλινικών εργαστηρίων στον ΟΚΥΠΥ

Για τους περισσότερους που ζουν με ψωρίαση, η διατροφή μπορεί να παίζει μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι νομίζετε στο πώς το σώμα μας χειρίζεται τη φλεγμονή. Η Margaret Wesdock διαιτολόγος στο Johns Hopkins Medicine, προσφέρει πληροφορίες σχετικά με το ποιες τροφές πρέπει να τρώτε και ποιες να αποφεύγετε εάν έχετε ψωρίαση.

Ψωρίαση: Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κάνει το ήπαρ να υπερλειτουργεί. Πρέπει να παράγει χημικές ουσίες για να μεταβολίσει το αλκοόλ, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια φλεγμονή, εάν πίνετε πολύ, ή τακτικά. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να βλάψει τα καλά βακτήρια στο έντερο, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή στο κόλον και το έντερο.

Διαβάστε επίσης:  Αυτονόμηση των φαρμακείων ζητούν οι οργανωμένοι ασθενείς

Γαλακτοκομικά

Πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή. Τα προϊόντα που περιέχουν αγελαδινό γάλα περιέχουν επίσης καζεΐνη, μια πρωτεΐνη που μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να χωνέψουν. Τα άτομα που έχουν δυσανεξία στην λακτόζη δεν έχουν αρκετό από το πεπτικό ένζυμο λακτάση (lactase).

Ο χρόνιος γαστρεντερικός ερεθισμός από αυτές τις καταστάσεις μπορεί να επιδεινώσει τη φλεγμονή. Για μερικούς, τα συμπτώματα της ψωρίασης βελτιώνονται όταν κόβουν τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή τους.

Τρόφιμα που περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες  όπως λευκό ψωμί, λευκό ρύζι, λευκά ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα και ορισμένα δημητριακά πρωινού.

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες αυξάνουν επίσης τα τελικά παράγωγα προηγμένης γλυκοζυλίωσης, τα οποία είναι ουσίες στο αίμα σας που μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονή.

Διαβάστε επίσης:  Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Υγείας

Τροφές με κορεσμένα και τρανς λιπαρά προκαλούν φλεγμονή στο σώμα. Αυτά τα λίπη αυξάνουν την ποσότητα της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) στο αίμα, η οποία είναι γνωστή και ως “κακή χοληστερόλη”.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αυξημένα επίπεδα κάποιων φλεγμονωδών πρωτεϊνών, που ονομάζονται κυτοκίνες.