Εντός του 2025 ολοκληρώνεται η επέκταση της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ

[[{“value”:”

Η κατάθεση του θεμέλιου λίθου της  επέκτασης της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ (ΝΑΜ ΙΙΙ), η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουνίου 2024, σηματοδοτεί την αρχή της αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των υποδομών του Μοναδικού Νοσοκομείου για τη Μητέρα και το Παιδί, του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Η επέκταση της ΜΕΝΝ, η οποία λειτουργεί ως Παγκύπριο Κέντρο Αναφοράς για την αντιμετώπιση της προωρότητας, αποτελεί το πρώτο από μια σειρά έργων που θα υλοποιηθούν στο ΝΑΜ ΙΙΙ και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2026, στοχεύοντας  στην αναβάθμιση των υποδομών και υπηρεσιών που προσφέρει ο ΟΚΥπΥ στους ασθενείς.

Το εν λόγω έργο, αξίας πέραν των €6,5 εκ., αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 15μήνες και προνοεί τη δημιουργία θαλάμων εντατικής νοσηλείας με 26 θερμοκοιτίδες, 4 θαλάμων απομόνωσης και θαλάμων ενδιάμεσης νοσηλείας με 24 θερμοκοιτίδες στη βάση εγκεκριμένων προδιαγραφών. Επιπρόσθετα, η νέα Μονάδα, θα διαθέτει ειδικά διαμορφωμένους και αναβαθμισμένους χώρους για τους γονείς των μικρών ασθενών, ώστε οι επισκέψεις τους στη ΜΕΝΝ, να είναι όσο το δυνατό πιο άνετες θα συνδέεται με την υφιστάμενη Μονάδα μέσω δυο γεφυρών.

Το θεμέλιο λίθο για το έργο κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος επισήμανε τη σημαντικότητα της Μονάδας, αναφέροντας ότι ως το Μοναδικό Κέντρο Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών επιπέδου 3 Παγκύπρια «διαχειρίζεται περιστατικά με παιδοχειρουργικά, παιδοκαρδιολογικά, παιδονευρολογικά, μεταβολικά, γενετικά και άλλα προβλήματα που παρουσιάζονται στη νεογνική περίοδο». Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατιας ευχαρίστησε τον ΟΚΥπΥ, αναφέροντας «αυτό είναι το δεύτερο έργο στο οποίο μπαίνει ο θεμέλιος λίθος σε δέκα μέρες, μετά το Κέντρο Τραύματος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Θα ήθελα να σας συγχαρώ για αυτά τα δύο έργα. Σε αυτά πραγματικά βλέπουμε το όραμα του ΟΚΥΠΥ στη χώρα μας. Είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να το πετύχουμε».

Διαβάστε επίσης:  Le Monde: Εκατοντάδες γενόσημα φάρμακα ενδέχεται να αποσυρθούν από την αγορά στην Ευρώπη λόγω παραβάσεων

Χαιρετίζοντας την τελετή η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη, σημείωσε ότι η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών αποτελεί «το λιμάνι αυτής της χώρας προς αυτή την εξειδικευμένη παροχή φροντίδας υγείας σε αυτά τα νεογνά». Πρόσθεσε ότι «η συνεχής αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών και η ενίσχυσή της με εξοπλισμό προηγμένης τεχνολογίας αποτελούν μία εκ των προτεραιοτήτων στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΟΚΥπΥ».

Στο χαιρετισμό του ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Κύπρος Σταυρίδης ανέφερε ότι «Σήμερα είναι μια μέρα ορόσημο η οποία σηματοδοτεί την αρχή της αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του Μοναδικού Νοσοκομείου για τη Μητέρα και το Παιδί, ενός χώρου στον οποίο προσδίδουμε όλοι ιδιαίτερη σημασία και τον προσεγγίζουμε με μεγάλη ευαισθησία. Σήμερα θεμελιώνεται το έργο επέκτασης της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών μιας μονάδας που καθημερινά παράγει σημαντικό και πολυδιάστατο έργο, παρέχοντας εξειδικευμένη φροντίδα σε εκατοντάδες πρόωρα νεογνά».

Διαβάστε επίσης:  Προκήρυξη μίας κενής θέσης Μηχανικού Κτιρίων και Υποδομών (14-06-2024)

Την Τελετή χαιρέτησε και η Πρόεδρος του Συνδέσμου «Μωρά Θαύματα» κ. Έλενα Μεγαλέμου Τριανταφυλλίδη αναφέροντας ότι  «η σημερινή μέρα είναι ιστορική για τον Σύνδεσμο, για τα πρόωρα μωρά και τις οικογένειές του και για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών». Σημειώνεται ότι το εν λόγω έργο υλοποιείται με τη συμβολή του Συνδέσμου Μωρά Θαύματα, ο οποίος πρόσφερε υπό μορφή δωρεάς στον ΟΚΥπΥ τα στατικά και ηλεκτρομηχανολογικά σχέδια για το έργο, αξίας €200.000.

Η ΜΕΝΝ αποτελεί Παγκύπρια, το μοναδικό κέντρο εντατικής νοσηλείας νεογνών

επιπέδου ΙΙΙ και δέχεται παραπομπές πρόωρων και τελειόμηνων νεογνών από τις 22

εβδομάδες κύησης μέχρι και την 14η μέρα ζωής από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα,

από τις βρετανικές βάσεις και ενίοτε από τα κατεχόμενα. Η Μονάδα δέχεται γύρω στα 800 νεογνά ετησίως,  με την πληρότητα της να κυμαίνεται σταθερά μεταξύ 100 – 120%. Συγκεκριμένα το 2022, νοσηλεύτηκαν 777 νεογνά, πρόωρα και τελειόμηνα ενώ το 2023 καταγράφηκαν 785 νοσηλείες. O δείκτης νεογνικής θνησιμότητας στην Κύπρο, από τους χαμηλότερους πανευρωπαϊκά, αντικατοπτρίζει το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στη μονάδα του ΟΚΥπΥ.

Διαβάστε επίσης:  Νοσηλευτές: «Όχι» στην πρόσληψη νοσηλευτών από Τρίτες Χώρες

Ο Οργανισμός εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του στην Κυβέρνηση, στο Υπουργείο Υγείας, στον Σύνδεσμο «Μωρά Θαύματα» και ιδιαίτερα στην Πρόεδρό του κ. Έλενα Μεγαλέμου Τριανταφυλλίδη καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στην επίτευξη αυτού του πολυσήμαντου έργου. Επιπρόσθετα, ο Οργανισμός ευχαριστεί και συγχαίρει όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό της Μονάδας, το οποίο δίνει καθημερινές μάχες δίπλα από τα παιδιά και τους γονείς τους, για να έχουν την κατάλληλη φροντίδα και υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας τους. Δέσμευση του ΟΚΥπΥ, είναι η συνεχής βελτίωση  και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως.

Περισσότερες πληροφορίες για τη ΜΕΝΝ του ΝΑΜ ΙΙΙ του ΟΚΥπΥ στη σελίδα που ακολουθεί https://shso.org.cy/clinic/monada-entatikis-nosileias-neognon-2/.

The post Εντός του 2025 ολοκληρώνεται η επέκταση της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ appeared first on Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

“}]]