Tuesday, November 26, 2024

Ύπνος: Τι είναι πιο σημαντικό από το να «κλείνετε» 8 ώρες;

 

Πιθανότατα θα γνωρίζετε ήδη πως για να ξεκουράζεστε αρκετά, ο ύπνος σας θα πρέπει ιδανικά να διαρκεί 7 με 9 ώρες κάθε βράδυ.

Νέα μελέτη ωστόσο δείχνει πως ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου μπορεί να είναι ακόμα πιο σημαντικό από τον αριθμό των ωρών που κοιμόμαστε.

Σε τι ακριβώς μας βοηθά αυτό το συμπέρασμα;

Τα ευρήματα της μελέτης

Ενώ γενικά γνωρίζουμε ότι πρέπει να προσέχουμε την διάρκεια του ύπνου μας, δεν δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου/αφύπνισης.

Σύμφωνα όμως με τα ευρήματα της εν λόγω μελέτης, θα έπρεπε, καθώς ο ύπνος 6 ωρών κάθε βράδυ στα πλαίσια ενός σταθερού προγράμματος συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με τον ύπνο διάρκειας 8 ωρών αλλά σε ασταθές πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων διακοπτόμενου ύπνου.

Διαβάστε επίσης:  Τι είναι το CoQ10 και ποια τα οφέλη του για το δέρμα

Οι ερευνητές εξηγούν πως η διατήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου- αφύπνισης επιτρέπει στον εγκέφαλό να γνωρίζει πότε πρέπει να ξεκουραστεί και πότε να είναι σε εγρήγορση.

Με άλλα λόγια, όταν διατηρούμε σταθερούς χρόνους ανάπαυσης, ο κιρκάδιος ρυθμός λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και είμαστε σε θέση να κοιμόμαστε πιο εύκολα μα και πιο ποιοτικά.

Όταν οι ώρες ύπνου- αφύπνισης είναι ασυνεπείς, το εσωτερικό μας ρολόι απορρυθμίζεται, καθιστώντας πιο δύσκολο για το σώμα να γνωρίζει πότε είναι ώρα να κοιμηθεί και να ξυπνήσει.

Αυτό μπορεί να παρατείνει το χρόνο που χρειάζεται κανείς για να αποκοιμηθεί και να αποτρέψει τον βαθύ και ποιοτικό ύπνο, προκαλώντας προβλήματα στη συνολική υγεία και ευεξία.

Διαβάστε επίσης:  Πρόστιμα €90,100 από τον ΟΑΥ σε γιατρούς, νοσηλευτήρια και επαγγελματία υγείας για παρατυπίες στο ΓεΣΥ

Πώς να διατηρήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου

Αν και τα οφέλη του σταθερού προγράμματος ύπνου φαίνεται να είναι πολλά, δεν σημαίνει ότι είναι για όλους μας εύκολο να το διατηρήσουμε.

Είναι εξάλλου γνωστό ότι τα προγράμματα ύπνου των ενηλίκων τείνουν να ποικίλλουν ανάλογα με τις κοινωνικές, τις οικογενειακές και τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.

Ωστόσο, είναι εφικτό να μπείτε σε πρόγραμμα εάν καταβάλετε μια μικρή προσπάθεια.

Κοιτάξτε το εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα και βρείτε την πιο πρωινή ώρα που πρέπει να ξυπνήσετε.

Στη συνέχεια, ορίστε αυτήν την ώρα ως στόχο αφύπνισης για όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Υπολογίστε την ώρα που ξαπλώνετε έτσι ώστε να κλείνετε ένα γεμάτο οχτάωρο ύπνου.

Φροντίστε επίσης να αρχίζετε να προετοιμάζεστε εγκαίρως για τον ύπνο σας, κάνοντας μια χαλαρή δραστηριότητα πριν ή ενώ είστε ξαπλωμένοι, όπως να διαβάσετε ένα βιβλίο.

Διαβάστε επίσης:  Ηλεκτρονικός οδηγός για το ΓεΣΥ: Επικοινωνία, πληροφόρηση και στοιχεία παρόχων

Μήπως τελικά η συνέπεια είναι ό,τι χρειάζεστε αν δεν κοιμάστε καλά;

Εάν παλεύετε να κλείσετε τα μάτια σας τη νύχτα, η δημιουργία ενός σταθερού προγράμματος, θα μπορούσε, σύμφωνα με τους ερευνητές, να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε σταδιακά το πρόβλημα.

Ο ύπνος βέβαια είναι ένα πολυδιάστατο ζήτημα. Ιδανικά, θα πρέπει να περιλαμβάνει επαρκή διάρκεια και σταθερό πρόγραμμα για να μας χαρίζει το πολυπόθητο αίσθημα ανανέωσης και ευεξίας.

Εάν όμως δεν είναι δυνατόν να κοιμάστε την ίδια ώρα κάθε βράδυ, μπορείτε απλά να προσπαθήσετε να κοιμάστε 7 έως 9 ώρες τουλάχιστον τα περισσότερα βράδια της εβδομάδας.

Πηγή: Vita.gr

Hot this week

Συνεχίζεται η 48ωρη απεργία γιατρών στα Νοσοκομεία Πάφου και Π. Χρυσοχούς

Συνεχίζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, καθώς και στο Νοσοκομείο...

ΠΑΣΥΚΙ: Εντυπώσεις εναντίον των γιατρών δημιουργεί ο ΟΚΥΠΥ

Είναι πασιφανής η προσπάθεια του ΟΚΥΠΥ και των υπολοίπων...

Πλέον θα πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις, λένε οι κυβερνητικοί γιατροί

Παραλύουν τα δημόσια νοσοκομεία από σήμερα μέχρι και την...

Related Articles

Popular Categories