Thursday, April 10, 2025

Τρώτε συχνά πρόχειρο φαγητό; Από ποια ψυχική νόσο κινδυνεύετε

Μια καινοτόμος μελέτη διαπιστώνει ότι τα επίπεδα νατρίου και καλίου, ενδεικτικά της διατροφής που ακολουθεί ένας άνθρωπος, μπορεί να αποτελούν παράγοντες πρόβλεψης μελλοντικής κατάθλιψης στους εφήβους.

Ο αριθμός των εφήβων που υποφέρουν από κατάθλιψη εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Μελέτες έχουν δείξει μια συσχέτιση μεταξύ της υγιεινής διατροφής και της βελτιωμένης διάθεσης στους ενηλίκους, ωστόσο λίγες είναι οι έρευνες σχετικά με την επίδραση της διατροφής στην εκδήλωση της κατάθλιψης στους εφήβους.

Οι ερευνητές της εν λόγω μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Physiological Reports, λοιπόν, παρακολούθησαν 84 μαθητές του γυμνασίου, που προέρχονταν κατά κύριο λόγο από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, για μια περίοδο 18 μηνών. Η μελέτη επικεντρώθηκε στον αστικό, Αφρο-αμερικανικό νεανικό πληθυσμό »που διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο τόσο να ακολουθεί μια κακή διατροφή όσο και να εκδηλώσει κατάθλιψη», εξηγούν οι επιστήμονες.

Διαβάστε επίσης:  Εκδήλωση για τη ΔΕΠΥ στα παιδιά με τη συμμετοχή ειδικών από το The MentalHub Media

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δείγματα ούρων των συμμετεχόντων κατά την έναρξη και τη λήξη της μελέτης και ανέλυσαν τα επίπεδα νατρίου (αλάτι) και καλίου σε αυτά. Το νάτριο στα ούρα έχει αποδειχθεί βάσιμος δείκτης της ποσότητας αλατιού που καταναλώνει τακτικά ένα άτομο και ενδεχομένως να υποδεικνύει και την κατανάλωση επεξεργασμένων, ανθυγιεινών τροφίμων.

Αντίστοιχα, το κάλιο στα ούρα αποτελεί επίσης δείκτη της γενικότερης ποιότητας του φαγητού, με τις υψηλότερες εκκρίσεις καλίου να σχετίζονται θετικά με μεγαλύτερη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, ψαριών και πουλερικών. Τα χαμηλά επίπεδα καλίου, αντίθετα, όπως ακριβώς και τα υψηλά επίπεδα νατρίου, σχετίζονται με την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού και άλλων επεξεργασμένων προϊόντων διατροφής.

Διαβάστε επίσης:  Εκδήλωση για τη ΔΕΠΥ στα παιδιά με τη συμμετοχή ειδικών από το The MentalHub Media

Τα υψηλότερα επίπεδα νατρίου και τα χαμηλότερα επίπεδα καλίου δεν σχετίστηκαν με συμπτώματα κατάθλιψης στην αρχική ανάγνωση της μελέτης, αλλά μπορούσαν να προβλέψουν μεγαλύτερη κατάθλιψη στο τέλος της. Αυτό σημαίνει ότι οι επιπτώσεις της ανθυγιεινής διατροφής στη διάθεση «χτίζονται» με την πάροδο του χρόνου.

«Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν ότι η μείωση της κατανάλωσης τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και η αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε κάλιο μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της συχνότητας εκδήλωσης κατάθλιψης στους εφήβους», σημειώνουν καταληκτικά οι ερευνητές.

Hot this week

Εκδήλωση για τη ΔΕΠΥ στα παιδιά με τη συμμετοχή ειδικών από το The MentalHub Media

Διεπιστημονικό πάνελ με θέμα την υποστήριξη, εκπαίδευση και ενδυνάμωση...

Κινδυνεύουν ζωές στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου – Έμεινε μόνο ένας παθολόγος μετά τη φυγή των υπόλοιπων

Τα σοβαρά και διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο...

Προκήρυξη μίας κενής θέσης Ιατρικού Λειτουργού (Ακτινολόγος) (04-04-2025)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είναι ο μεγαλύτερος...

Δεν χωράνε ούτε τα μονοπώλια, ούτε οι καταχρήσεις στην Υγεία

Της Ελένης Κωνσταντίνου Έντονες ανησυχίες προκαλεί το ενδεχόμενο πρόκλησης...

Topics

Απεβίωσε ο 17χρονος μαθητής που νοσηλευόταν με μηνιγγίτιδα στο ΓΝ Λευκωσίας

Απεβίωσε ο 17χρονος μαθητής που νοσηλευόταν με μηνιγγίτιδα στο...

Εκδήλωση για τη ΔΕΠΥ στα παιδιά με τη συμμετοχή ειδικών από το The MentalHub Media

Διεπιστημονικό πάνελ με θέμα την υποστήριξη, εκπαίδευση και ενδυνάμωση...

3,9 εκατ. επισκέψεις σε προσωπικούς γιατρούς το 2024

Τον σημαντικό ρόλο του Προσωπικού Ιατρού καθώς και τα...

Related Articles

Popular Categories