Monday, October 27, 2025

Τρώτε άφοβα… Διακοπές σημαίνει και καλό φαγητό

Τρώτε άφοβα…

Διακοπές σημαίνει και καλό φαγητό. Και οι απολαύσεις στις διακοπές είναι πάντοτε πολλές… Νοστιμιές στις ταβέρνες, ουζάκια στο κύμα, γλυκά και φρούτα… Κι επειδή όλοι έχουμε ένα θέμα με τα κιλά, καλό είναι να προσέχουμε τι τρώμε και τι πίνουμε.

Ως εκ τούτου, σας συστήνουμε:

* Σαλάτες. Η ιδανική τροφή. Προτιμήστε την χωρίς σος. Καλύτερα με λαδόξιδο.

● Αποφεύγετε τα τηγανητά, προτιμάτε τα βραστά ή ψητά.

● Ψωμί με προσοχή. Ποτέ ψωμί και μαζί πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά…

● Νερό. Αφθονο νερό, ό,τι καλύτερο.

● Αποφύγετε την κατανάλωση δύο μεγάλων κυρίων γευμάτων την ίδια μέρα.

Κι επειδή στις ψαροταβέρνες, ιδιαίτερα, οι πειρασμοί είναι πολλοί, δώστε προσοχή τι λένε οι καλά γνωρίζοντες:

Διαβάστε επίσης:  Κοινή ανακοίνωση τριών οργανώσεων: Να ψηφιστούν τροπολογίες που εξυπηρετούν τους ασθενείς

* Tο χταπόδι αποτελεί ένα έδεσμα αρκετά χαμηλό σε λιπαρά, όπως άλλωστε τα περισσότερα θαλασσινά. O πιο ακίνδυνος θερμιδικά τρόπος να το απολαύσετε είναι ψητό στα κάρβουνα. Tο ξιδάτο χταπόδι είναι επίσης μια σχετικά ασφαλής επιλογή, καθώς το λάδι στο πιάτο αυτό προστίθεται μετά το μαγείρεμα. Αντίθετα, το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι καθώς και το χταπόδι πιλάφι είναι πιάτα που, αν και πολύ νόστιμα, παρέχουν αρκετές θερμίδες, κυρίως λόγω των λιπών που χρησιμοποιούνται κατά το μαγείρεμα.

* Tα τηγανητά καλαμαράκια αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα. Aν και τηγανητά, οπότε πιο επιβαρυμένα με λιπαρά, αποτελούν καλύτερη επιλογή από το γεμιστό καλαμάρι με ρύζι και τυρί, το οποίο δίνει περισσότερες θερμίδες λόγω της γέμισής του. Aκόμα, καλύτερη επιλογή βεβαίως αποτελεί το ψητό καλαμάρι.

Διαβάστε επίσης:  Ανάγκη διόρθωσης διαδικασιών αντικατάστασης προσωπικού γιατρού στο ΓεΣΥ μετά από καταγγελίες

* Mία μερίδα βραστές γαρίδες (100 γρ.) θα σας δώσει μόνον 100 θερμίδες περίπου, και από αυτές λιγότερο από το 10% προέρχεται από λίπος. H αντίστοιχη ποσότητα από γαρίδες πανέ τηγανητές παρέχει 240 θερμίδες, εκ των οποίων το 45% περίπου προέρχεται από λίπος. Προτιμήστε να τις παραγγείλετε βραστές με λαδολέμονο ή ψητές και αποφύγετε τις τηγανητές, καθώς και τις γαρίδες σαγανάκι.

* Tα μύδια, όπως και τα στρείδια, από τη φύση τους έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λίπος σε σχέση με τα άλλα θαλασσινά και κατά συνέπεια περισσότερες θερμίδες. Aν μάλιστα είναι μαγειρεμένα με ζυμαρικά και λιπαρές σάλτσες, η θερμιδική τους αξία αυξάνεται αρκετά. Αποφύγετε λοιπόν το μυδοπίλαφο ή καταναλώστε μισή μερίδα.

Διαβάστε επίσης:  Eνίσχυση της παιδοογκολογικής φροντίδας – Δημιουργία νέας Κλινικής δίπλα στο Μακάρειο Νοσοκομείο

 

 

Hot this week

Σφαγή 161.000 κοτόπουλων λόγω γρίπης των πτηνών

Οι ολλανδικές αρχές θα σφαγιάσουν περίπου 161.000 κότες σε...

Γονείς μόνοι δίπλα από παιδιά με σοβαρές ασθένειες

Με θυμό και απογοήτευση ενημερω­θήκαμε ότι το Υπουργείο Εργασίας...

Αποφυγή ζάχαρης τα πρώτα δύο χρόνια μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Η περιορισμένη πρόσληψη ζάχαρης κατά τα πρώτα χρόνια της...

Topics

Φάρος ελπίδας: Νέο Ογκολογικό Κέντρο στη Λάρνακα

Δημιουργείται Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου που θα εξυπηρετεί...

Η πρόληψη παραμένει το πιο ισχυρό όπλο για τον καρκίνο του προστάτη

Της Ελένης Κωνσταντίνου Η πρόληψη παραμένει το πιο ισχυρό...

Χρειάζεται σχέδιο για το μέλλον της δημόσιας υγείας

Η λειτουργία καθώς και οι προοπτικές του Γενικού Συστήματος...

Related Articles

Popular Categories