Friday, July 4, 2025

Τριχόπτωση: Οι ένοχες ορμόνες

Η τριχόπτωση αν και αποτελεί πρόβλημα κυρίως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που παρουσιάζουν έντονη τριχόπτωση ακόμα στις πρώτες δεκαετίες της ζωής τους. Έτσι αν και η τριχόπτωση θεωρείται ανδρικό πρόβλημα πλέον όλο και πιο συχνά εμφανίζεται και στις γυναίκες.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Τριχόπτωσης, η υψηλή τεστοστερόνη, η υψηλή κορτιζόλη και οι μη φυσιολογικές τιμές του θυρεοειδούς είναι οι κυριότεροι ορμονικοί λόγοι της αραίωσης των μαλλιών. Ο ρόλος άλλων ορμονών βρίσκεται υπό έρευνα.

Για παράδειγμα, η οιστραδιόλη μπορεί να μεταβάλει σημαντικά την ανάπτυξη και τον κύκλο του θύλακα των τριχών. Η προγεστερόνη μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των τριχοθυλακίων. Πρόσφατες μελέτες που επικεντρώθηκαν στη διερεύνηση των λειτουργιών της προλακτίνης διαπίστωσαν ότι η ορμόνη αυτή παίζει ρόλο όχι μόνο στη γαλουχία αλλά και στην ανάπτυξη των τριχών.

Διαβάστε επίσης:  Ο νέος ανταγωνιστής του Ozempic έρχεται από την Κίνα

 

Επίσης, η μελατονίνη πιστεύεται ότι μπορεί να ρυθμίσει άμεσα και έμμεσα την ανάπτυξη των μαλλιών, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα κατανοητός ο επακριβής ρόλος της στη βιολογία των τριχοθυλακίων.

Η μη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς επίσης δημιουργεί τριχόπτωση, τόσο όταν υπολειτουργεί όσο και όταν υπερλειτουργεί.

Μακράν η χειρότερη είναι η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες. Οι ειδικοί έχουν δώσει τελευταία ιδιαίτερη προσοχή στη συγκέντρωσή της στα μαλλιά ως ένα πολλά υποσχόμενο διαγνωστικό μέσο στην κλινική πρακτική.

Τα οιστρογόνα αυξάνουν τον χρόνο που τα μαλλιά περνούν στη φάση της ανάπτυξης, οπότε όταν μειώνονται λόγω εμμηνόπαυσης, τα μαλλιά χάνουν τις προστατευτικές επιδράσεις που προσφέρουν.

Διαβάστε επίσης:  ΟΣΑK: Αναβολή συζήτησης ν/σ για τα Κέντρα Αποκατάστασης από την Ολομέλεια

Τα ανδρογόνα, όπως η τεστοστερόνη, ασκούν ανασταλτική επίδραση στα τριχοθυλάκια στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής. Τα υψηλά επίπεδά τους ευθύνονται για τις περισσότερες περιπτώσεις τριχόπτωσης, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

Η ανδρογενής αλωπεκία μπορεί να είναι τόσο γενετική όσο και ορμονική και να ξεκινήσει αμέσως μετά από την εφηβεία.

Μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο Experimental Dermatology έδειξε ότι οι άνδρες με υψηλά επίπεδα ανδρογόνων παρουσιάζουν υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών, η οποία συχνά εξελίσσεται σε φαλάκρα.

Στις γυναίκες η πάθηση αρχίζει με σταδιακή διεύρυνση της γραμμής του μετώπου, ακολουθούμενη από αυξημένη αραίωση που ξεκινά από την κορυφή του κεφαλιού. Η τριχόπτωση μπορεί να πρωτοεμφανιστεί στην εφηβεία/πρώιμη ενήλικη ζωή ή στην περί ή μετεμμηνοπαυσιακή ηλικία.

Διαβάστε επίσης:  Εντός Ιουλίου Ιατρεία Ταχείας Διακίνησης σε Λάρνακα-Λεμεσό-Αγία Νάπα

Οι ασθενείς με περίσσεια ανδρογόνων συνήθως την εμφανίζουν κατά την ενηλικίωση, ενώ η αιτία της στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες θα μπορούσε να εξαρτάται από την ανεπάρκεια οιστρογόνων εξηγεί ο Γεώργιος Βελημβασάκης Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.

Για τη θεραπεία της τριχόπτωσης όταν οφείλεται σε ορμονικούς λόγους,  αρχικά εξετάζεται η εξισορρόπησή τους, όπως για παράδειγμα με χορήγηση αντισυλληπτικών για τις γυναίκες με ανδρογενή αλωπεκία. Επίσης, έχουν αναπτυχθεί διάφορες αγωγές όμως η διακοπή τους επαναφέρει το πρόβλημα.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

Hot this week

Διαπίστευση

Ο νέος ανταγωνιστής του Ozempic έρχεται από την Κίνα

Υπέρβαροι ασθενείς, που έλαβαν ένα νέο φάρμακο απώλειας βάρους...

ΠΑΣΥΚΙ: Δεν είμαστε ενάντια στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση

Δεν αντιτίθεται στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, στην έρευνα ή στην...

ΟΚΥπΥ: Στις 25 Ιουλίου θα παραδοθεί το ΤΑΕΠ Λάρνακας – Επιφυλάξεις βουλευτών

τις 25 Ιουλίου θα παραδοθεί το έργο του Τμήματος...

Topics

Πιέσεις δέχεται το ΤΑΕΠ Αμμοχώστου εν μέσω καλοκαιριού

Σοβαρές παρενέργειες φαίνεται να προκύπτουν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών...

ΤΑΕΠ Λάρνακος: Τέλος του μήνα έτοιμη η α’ φάση 

Τέλος του μήνα θα παραδοθεί η πρώτη φάση του...

Εντός Ιουλίου Ιατρεία Ταχείας Διακίνησης σε Λάρνακα-Λεμεσό-Αγία Νάπα

Καμία καθυστέρηση δεν παρατηρείται στο Ιατρείο Ταχείας Διακίνησης του...

Καμπανάκι από ΟΣΑΚ: Το νομοσχέδιο για τα Κέντρα Αποκατάστασης θα πλήξει τους ασθενείς

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου ζητά αναβολή της σημερινής...

Related Articles

Popular Categories