Η ξαφνική τριχόπτωση σε άνδρες και γυναίκες την άνοιξη, μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία, ειδικά όταν δεν έχει προηγηθεί καμία αλλαγή στη διατροφή ή στον τρόπο ζωής. Αν και αυτήν την εποχή του χρόνου τις περισσότερες φορές αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία, δεν πρέπει να αποδίδεται σε αυτήν χωρίς διερεύνηση.
Η φετινή άνοιξη εξάλλου παρουσιάζει μεγάλη ιδιαιτερότητα εξαιτίας των πρωτόγνωρων καταστάσεων που βιώνουμε και της ανασφάλειας που απορρέει από αυτές, με αποτέλεσμα το έντονο στρες, μια γνωστή αιτία τριχόπτωσης.
«Για να αποδοθεί όμως μια έντονη τριχόρροια σε αυτήν (περιοδικότητα) θα πρέπει να αποκλειστεί η ύπαρξη κάποιας παθολογίας», επισημαίνει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου
«Επιπλέον πρέπει να ερευνηθεί η συναισθηματική κατάσταση του ασθενή, καθώς υπάρχουν πολλά γεγονότα στη ζωή που μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση.
Το στρες, για παράδειγμα, που όλοι μας βιώνουμε το τελευταίο έτος, είναι πιθανό να ευθύνεται για την τριχόπτωση ή να επιδεινώνει την εποχική απώλεια των μαλλιών.
Όταν η κορτιζόλη υπάρχει σε υψηλά επίπεδα, μειώνει τη σύνθεση και επιταχύνει την αποδόμηση σημαντικών στοιχείων του δέρματος, όπως το υαλουρονικό οξύ που βελτιώνει την υγεία του τριχωτού, κατά περίπου 40%»
Άλλες αιτίες της τριχόπτωσης περιλαμβάνουν:
το έντονο ψυχολογικό άγχος,
ο τοκετός,
οι σοβαρές λοιμώξεις,
οι δίαιτες με ανεπαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης,
διάφορα φάρμακα,
χρόνιες ασθένειες όπως ο υπό ή υπέρ-λειτουργικός θυρεοειδής αδένας και
οι χειρουργικές επεμβάσεις
Τριχόπτωση μπορεί να προκαλέσει και ο τρόπος styling (πιστολάκι) και ορισμένα είδη χτενισμάτων (κότσος/αλογοουρά).
Επίσης μπορεί να επιπλέον να ζητηθούν αιματολογικές εξετάσεις, οι οποίες μπορούν να αναδείξουν διατροφικές ελλείψεις που γίνονται συχνά αιτία τριχόπτωσης.
Πρέπει να ελεγχθούν τα φάρμακα που λαμβάνει ο ασθενής, και εάν αυτά προκαλούν ή επιδεινώνουν την τριχόπτωση να τροποποιηθούν αναλόγως.