Η Κύπρος καταγράφει μάλιστα τη μεγαλύτερη αύξηση στην αναζήτηση πληροφοριών
Πολύ υψηλά φαίνεται ότι είναι τα ποσοστά ατόμων που αναζητούν πληροφορίες που σχετίζονται με την υγεία τους αντί να απευθύνονται σε κάποιον ιατρό ή άλλον ειδικό.
Σύμφωνα με έρευνα της Εurostat, ένας στους δύο πολίτες της ΕΕ (55%), ηλικίας 16-74, ανέφερε ότι είχε αναζητήσει διαδικτυακές πληροφορίες υγείας σχετικά με τραυματισμούς, ασθένειες, διατροφή, βελτίωση της υγείας ή κάτι παρόμοιο.
Το ποσοστό των ατόμων που αναζητούν πληροφορίες για την υγεία στο διαδίκτυο για προσωπικούς σκοπούς διέφερε μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Το 2021, το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στη Φινλανδία, όπου το 80% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών έψαξαν στο διαδίκτυο για θέματα σχετικά με την υγεία τους τελευταίους τρεις μήνες πριν από την έρευνα, ακολουθούμενη από την Ολλανδία (77%), τη Δανία (75%) και την Κύπρο (74%).
Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στη Βουλγαρία (36%) και στη Ρουμανία (40%), ακολουθούμενη από τη Γερμανία (45%) και την Πολωνία (47%).
Η Κύπρος καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση
Η Κύπρος καταγράφει μάλιστα τη μεγαλύτερη αύξηση στην αναζήτηση πληροφοριών υγείας στο διαδίκτυο.
Την τελευταία δεκαετία, το ποσοστό των ατόμων που αναζητούν πληροφορίες για την υγεία στο διαδίκτυο έχει αυξηθεί σχεδόν σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ με αύξηση 17 ποσοστιαίες μονάδες στην ΕΕ από το 2011 (38%). Οι υψηλότερες αυξήσεις στον αριθμό των ατόμων που αναζητούν πληροφορίες για την υγεία στο διαδίκτυο καταγράφηκαν στην Κύπρο (+46 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενη από την Τσεχία (+33 ποσοστιαίες μονάδες), τη Μάλτα (+32 ποσοστιαίες μονάδες) και την Ισπανία (+31 ποσοστιαίες μονάδες).
Πάντως η αναζήτηση πληροφοριών μέσω διαδικτύου είναι μια νέα πραγματικότητα που παρότι είναι δύσκολο να αποφευχθεί, δεν έχει απαραίτητα αρνητικό πρόσημο. Όπως επισημαίνεται, γίνεται όμως ιδιαίτερα επικίνδυνη όταν οι αναρτημένες πληροφορίες δεν είναι έγκυρες. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο αναγνώστης ή και ασθενής είτε τρομοκρατείται είτε εφησυχάζεται λανθασμένα, γεγονός που εκτός της δυσκολίας που προκαλεί στο ρόλο του ιατρού, πολλές φορές επιδεινώνει και την κατάσταση της υγείας του ασθενούς.
Πώς θα μπορέσει όμως ο ενδιαφερόμενος να ξεχωρίσει τις έγκυρες πληροφορίες; Ο κανόνας είναι να βασιστεί στις πληροφορίες που παρέχουν οι επίσημες ιστοσελίδες κρατικών φορέων, οργανισμών, νοσοκομείων ή επιστημονικών οργανώσεων.