Η Ενδοκρινολογική Εταιρεία Κύπρου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Συνδρόμου Cushing, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι αυτό επηρεάζει συχνότερα ενήλικες ηλικίας 20-50 ετών και είναι πιο διαδεδομένο στις γυναίκες, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 70% όλων των περιπτώσεων.
Η Εταιρεία εξηγεί ότι το σύνδρομο Cushing συμβαίνει όταν το σώμα έχει πάρα πολύ αυξημένη την ορμόνη κορτιζόλη (υπερκορτιζολαιμία) ή όταν διαταράσσεται ο φυσιολογικός ρυθμός έκκρισης της ορμόνης (κιρκάδιος ρυθμός) για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να προκύψει από το σώμα όταν παράγεται υπερβολική κορτιζόλη ή από την εξωγενή λήψη φαρμάκων που ονομάζονται γλυκοκορτικοειδή, τα οποία επηρεάζουν το σώμα με τον ίδιο τρόπο όπως η κορτιζόλη που παράγεται ενδογενώς.
Σημειώνεται ότι η αυξημένη ενδογενής κορτιζόλη μπορεί να προκύψει από τρεις κύριες αιτίες. Από τη νόσο Cushing -που οφείλεται σε αδένωμα υπόφυσης το οποίο παράγει σε αυξημένες ποσότητες την ορμόνη ACTH (φλοιοεπινεφριδιοτρόπος ορμόνη) ή αν προκύψει αλλαγή στο ρυθμό έκκρισής της- από το επινεφριδιακό σύνδρομο Cushing, που οφείλεται συνήθως σε αδένωμα επινεφριδίων, ή υπερπλασία επινεφριδίων, ή σπάνια καρκίνωμα επινεφριδίων και από το έκτοπο σύνδρομο Cushing, που παράγεται από υπερπαραγωγή της ACTH από άλλα κύτταρα του σώματος πλην της υπόφυσης.
Τα κλινικά σημεία, τονίζεται, που μπορεί να παρατηρήσει ένα άτομο στο σώμα του πέραν της αύξησης του βάρους, είναι στρογγυλοποίηση του προσώπου με εξέρυθρα μάγουλα, ερυθροϊώδεις ραβδώσεις στο σώμα, βουβάλειο ύβο κάτω από τον αυχένα, λίπος πάνω από τα οστά της κλείδας, υπερτρίχωση και ακμή στο δέρμα. Στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην έμμηνο ρύση, κάποτε εικόνα συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών και κάποτε υπογονιμότητα.
Επιπρόσθετα, μπορεί να εμφανιστεί αργή επούλωση στις πληγές, ευπάθεια σε λοιμώξεις ή αυξημένες εκχυμώσεις στο δέρμα.