Είναι εύκολο να καταλάβουμε πότε το μωρό πεινά ή πότε πονάει αλλά πιο δύσκολα πότε ζεσταίνεται υπερβολικα.
Γι΄αυτό τις ημέρες που έχει καύσωνα ή πολύ ζέστη, χρειάζεται να το ενυδατώνεται συχνά, να φροντίζετε ώστε η θερμοκρασία του σπιτιού να είναι σταθερή χωρίς αυξομειώσεις και τα γεύματα να είναι μικρά και συχνά.
Θερμοκρασία δωματίου
Τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού η θερμοκρασία στο σπίτι πρέπει να διατηρείται γύρω στους 26-28 C εάν τα μωρά/παιδιά είναι ελαφρά ντυμένα με την υγρασία περίπου 40-60%. Εάν η θερμοκρασία είναι 30 C τα μωρά πρέπει να είναι σχεδόν «γυμνά».
Πώς μπορεί το μωρό να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματός του;
Ντύστε το μωρό σας με ελαφριά, άνετα και βαμβακερά ρούχα. Εάν βγείτε πρωινή βόλτα, πρέπει να φοράει καπέλο με φαρδύ γείσο που σκιάζει το κεφάλι, το πρόσωπο, το λαιμό και το στήθος.
Θηλάστε πιο συχνά το μωρό αν είναι μικρότερο των 6 μηνών κι έχει πολύ ζέστη κι αν είναι πάνω των 6 μηνών μπορείτε να του δώσετε μικρή ποσότητα κρύου βρασμένου νερού μεταξύ των γευμάτων του.
Κάντε μπάνιο το μωρό σας όσο συχνά νιώθετε ότι το χρειάζεται.
Μην αφήνετε ποτέ το μωρό σας σε αυτοκίνητο , ακόμα και για λίγο. Η θερμοκρασία σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο μπορεί να ανέβει γρήγορα σε επικίνδυνα επίπεδα.
Πώς μπορώ να καταλάβω αν το μωρό μου είναι πολύ ζεστό;
Τοποθετήστε το χέρι σας στο στήθος ή την πλάτη του μωρού σας και νιώστε τη θερμοκρασία του σώματός του. Γενικά, τα άκρα ενός μωρού είναι πιο δροσερά από το σώμα του.
Πώς μπορώ να προστατεύσω το μωρό κατά τη διάρκεια της ζέστης;
Προτιμήστε να μείνετε σε εσωτερικό και δροσερό χώρο με καλό αερισμό και κλιματισμό όπου η θερμοκρασία θα είναι από 25-28 βαθμούς C.
Για τη χρήση των κλιματιστικών τηρήστε τα εξής:
Διατήρηση σταθερής υγρασίας: Επειδή με τη χρήση των κλιματιστικών αφαιρείται η υγρασία από το δωμάτιο υπάρχει κίνδυνος αναπνευστικών προβλημάτων. Για τον λόγο αυτό πρέπει η πόρτα ή το παράθυρο να διατηρούνται λίγο ανοικτά.
Διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας: Η διατήρηση μιας σταθερής θερμοκρασίας έχει μεγάλη σημασία για την υγεία του παιδιού. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία ώστε να μην νοιώθετε ούτε κρύο ούτε ζέστη. Αποφεύγουμε τις έντονες εναλλαγές της θερμοκρασίας από το ζεστό στο κρύο (ιδίως όταν το παιδί είναι ιδρωμένο) και αντίθετα. Το πιο ιδανικό θα ήταν ολόκληρο το σπίτι να έχει την ίδια θερμοκρασία, αλλά ίσως αυτό να μην είναι πρακτικό και οικονομικό.
Ο αέρας δεν πρέπει να κτυπά κατευθείαν το παιδί.
Αποφύγετε τις βόλτες και τις εξωτερικές δραστηριότητες με την απευθείας έκθεση στον ήλιο το διάσημα 10 το πρωί με 5 το απόγευμα.
Πότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό:
Καλέστε αμέσως τον παιδίατρό σας, εάν το παιδί σας εμφανίσει κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:
Αίσθημα λιποθυμίας
Ακραία κόπωση (π.χ., ασυνήθιστη υπνηλία)
Πονοκέφαλο
Πυρετό
Έντονη δίψα
Να μην έχει ουρίσει για πολλές ώρες
Ναυτία
Εμετό
Γρήγορη ή αργή αναπνοή
Μούδιασμα
Μυρμήγκιασμα
Μυϊκούς πόνους
Μυϊκούς σπασμούς