Friday, July 11, 2025

Το φαινόμενο των εξαρτήσεων είναι ένα βιοψυχοκοινωνικό και πολυδιάστατο πρόβλημα

Εξάλειψη του κοινωνικού στίγματος και των διακρίσεων σε βάρος ατόμων με διαταραχή χρήσης ουσιών

 

Το φαινόμενο της χρήσης παράνομων ουσιών καταγράφει σταθερή και συνεχή αύξηση τα τελευταία χρόνια τόσο στην Κύπρο, όσο και διεθνώς, τονίζει με χθεσινή του ανακοίνωση το ΑΚΕΛ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Στόχος του ΟΗΕ γι’ αυτή τη χρονιά πέρα από την ανάδειξη του προβλήματος και των επιπτώσεών του και τις πολιτικές πρόληψης, είναι και η εξάλειψη του κοινωνικού στίγματος και των διακρίσεων σε βάρος ατόμων με διαταραχή χρήσης ουσιών.

Το παρόν κοινωνικο-οικονομικό σύστημα, με τα αδιέξοδα που δημιουργεί σε συνδυασμό με την πλήρη απουσία ουσιαστικής κοινωνικής στήριξης, σπρώχνει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο των εξαρτήσεων, τονίζει το ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι το φαινόμενο των εξαρτήσεων είναι ένα βιοψυχοκοινωνικό, πολυδιάστατο και πολυπαραγοντικό πρόβλημα. Συνεπώς, προσθέτει το ΑΚΕΛ, χρειάζεται ένα πλέγμα μέτρων πρόληψης, θεραπείας, μείωσης της βλάβης, κοινωνικής στήριξης και μείωσης της προσφοράς. Γι’ αυτό η Πολιτεία οφείλει να επενδύσει περισσότερα στα μέτρα πρόληψης και θεραπείας, διασφαλίζοντας ότι λειτουργούν προγράμματα πρόληψης παντού.  Αναλόγως είναι απαραίτητο να διασφαλίζεται πρόσβαση σε όλους για υπηρεσίες θεραπείας μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών προγραμμάτων. Η σταδιακή μείωση και τελική εξάλειψη του στιγματισμού που συνοδεύει τα άτομα με διαταραχή χρήσης ουσιών είναι απαραίτητη για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ατόμων αυτών σε θεραπεία.

Διαβάστε επίσης:  Ρυθμίζονται οι κατ’ οίκον υπηρεσίες υγείας

Χρειάζεται επίσης να ενισχυθεί η πολιτική πρόληψης σε ό,τι αφορά την εξάρτηση από νόμιμες ουσίες, όπως το αλκοόλ και το τσιγάρο, ιδιαίτερα στο θέμα της πρόσβασης ανηλίκων σε αυτές. Επιβάλλεται να ενισχυθεί το πλαίσιο πρόληψης σε αυτόν τον τομέα, αλλά και οι ποινές για όσους παραβιάζουν τη νομοθεσία, ώστε να είναι όντως αποτρεπτικές.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να στηρίζει την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου για να εφαρμόσει την Εθνική Στρατηγική, με γνώμονα το συμφέρον των ατόμων με διαταραχή χρήσης ουσιών, αλλά και ευρύτερα της κοινωνίας, της δημόσιας υγείας και προπαντός της νέας γενιάς.

Hot this week

Υπ.Υγείας: Άνω των 2.000 ασθενών επισκέφθηκαν το Ιατρείο Ταχείας Διακίνησης ΓΝ Λευκωσίας

Πέραν των 2.000 ασθενών έχουν επισκεφθεί το Ιατρείο Ταχείας...

Παράνομη κυκλοφορία φαρμακευτικών προϊόντων στην Κύπρο – Προειδοποιεί το Υπουργείο Υγείας

Για παράνομη κυκλοφορία των φαρμακευτικών προϊόντων με τις ονομασίες «Dysport»...

Υπ. Υγείας: Η καλή όραση κρίσιμη παράμετρος στην πρόληψη τροχαίων

Η καλή όραση αποτελεί κρίσιμη παράμετρο στην πρόληψη των...

Υγεία χωρίς Διακρίσεις: Η ΚΥΣΟΑ Αντιδρά στις Τροποποιήσεις για τα Κέντρα Αποκατάστασης

Επαναφορά νομοσχεδίου για κέντρα αποκατάστασης στην αρχική του μορφή...

Topics

Υπ. Υγείας: Η καλή όραση κρίσιμη παράμετρος στην πρόληψη τροχαίων

Η καλή όραση αποτελεί κρίσιμη παράμετρο στην πρόληψη των...

Έγκριση από Υπουργικό διαδικασίας αναγνώρισης εθνικών εργαστηρίων αναφοράς

Τη διαδικασία αναγνώρισης εθνικών εργαστηρίων αναφοράς για εξειδικευμένες διαγνωστικές...

Υπ.Υγείας: Στο τελικό στάδιο το Εθνικό Κέντρο Κλινικής Τεκμηρίωσης 

Το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται στο τελικό στάδιο δημιουργίας του...

Υπ.Υγείας: Πρώτα οι δομές και μετά η συζήτηση για ευθανασία

Εποικοδομητική χαρακτήρισε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός τη συζήτηση...

Related Articles

Popular Categories