Γιατί το βραδινό γεύμα είναι σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών και πόση ώρα πριν τον ύπνο πρέπει να καταναλώνεται;
Η διατροφή του παιδιού παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξή του. Το βραδινό γεύμα είναι ένα από τα τρία κύρια γεύματα της ημέρας και πολύ σημαντικό για μία ισορροπημένη διατροφή που θα εξασφαλίσει στο παιδί την επαρκή πρόσληψη στα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός.
Πόσα γεύματα πρέπει να τρώει ένα παιδί μέσα στη μέρα;
Το πρωινό είναι το πρώτο και πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές από τουλάχιστον δύο διαφορετικές ομάδες τροφίμων. Ιδανικά, θα πρέπει να είναι «πλήρες», συνδυάζοντας τρόφιμα από την ομάδα του αμύλου (δημητριακά, ψωμί ή φρυγανιές, κατά προτίμηση ολικής άλεσης), της πρωτεΐνης (γάλα, ξινόγαλα, γιαούρτι, αυγό, τυρί, ζαμπόν, γαλοπούλα) και φρέσκα φρούτα (ή χυμό) ή λαχανικά. Η κατανάλωση ενός πλήρους πρωινού έχει συσχετιστεί με την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, την εγκεφαλική ανάπτυξη, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τις καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο.
Για να μπορεί ο οργανισμός να παρέχει την απαραίτητη ποσότητα γλυκόζης στο αίμα, οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν τα παιδιά να τρώνε ένα γεύμα ή σνακ κάθε 3-4 ώρες, συνεπώς το καθημερινό διαιτολόγιο του παιδιού θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον πέντε γεύματα.
Τι ώρα να φάει το παιδί βραδινό;
Το βραδινό γεύμα είναι απαραίτητο και οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνεται τουλάχιστον 1,5 με 2 ώρες πριν τον ύπνο. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των παιδιών. Εάν για παράδειγμα, το παιδί κοιμάται στις 9 το βράδυ, η ιδανικότερη ώρα για να καταναλώσει το βραδινό του γεύμα είναι γύρω στις 7 με 7.30.
Βραδινό γεύμα και ύπνος παιδιού
Το βραδινό γεύμα και γενικά η διατροφή του παιδιού επηρεάζει τον ύπνο του. Για τον επαρκή και ποιοτικό ύπνο, σημαντικό ρόλο παίζει η σεροτονίνη, ένας νευροδιαβιβαστής, που προετοιμάζει τον εγκέφαλο για την ώρα του ύπνου και η μελατονίνη.
Η σεροτονίνη κατασκευάζεται στον εγκέφαλο με τη βοήθεια της τρυπτοφάνης σε συνδυασμό με θρεπτικά συστατικά όπως είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη C, το μαγνήσιο κ.α. Η κατανάλωση επομένως τροφών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αυτά τα συστατικά είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Η μελατονίνη από την άλλη, η οποία ονομάζεται και «ορμόνη του ύπνου», παράγεται φυσικά από τον εγκεφαλικό αδένα. Η σύνθεση και η έκκρισή της ενεργοποιούνται από το σκοτάδι και απενεργοποιούνται από το φως, ωστόσο σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή. Φυσικές πηγές μελατονίνης θεωρούνται τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, μαγνήσιο κ.α.
Τι να προτιμήσετε για το βραδινό του παιδιού
Οι τροφές που ενισχύουν την παραγωγή σεροτονίνης και της μελατονίνης θα βοηθήσουν το παιδί να κοιμηθεί καλύτερα το βράδυ.
Τροφές που ενισχύουν την παραγωγή της σεροτονίνης και μπορείτε να συμπεριλάβετε στο βραδινό των παιδιών:
- Σολομός
- Πουλερικά
- Αυγά
- Σπανάκι
- Γάλα
Τροφές που ενισχύουν την παραγωγή της μελατονίνης και μπορείτε να συμπεριλάβετε στο βραδινό των παιδιών
- Κεράσια
- Γιαούρτι
- Ρύζι
- Ψάρια
- Προϊόντα ολικής άλεσης
- Ρεβίθια
- Λάχανο
- Μπανάνα
- Ντομάτα