Επιστήμονες ανέπτυξαν τεστ σάλιου πιο αποτελεσματικό από την εξέταση αίματος σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του προστάτη. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι το τεστ σάλιου είναι πιο ακριβές στον εντοπισμό επιθετικών μορφών της νόσου.
Μια απλή εξέταση σάλιου που μπορεί να πραγματοποιηθεί στο σπίτι φαίνεται να προβλέπει καλύτερα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη από το καθιερωμένο τεστ PSA, σύμφωνα με νέα μελέτη. Το τεστ εξετάζει 130 γενετικές παραλλαγές για να υπολογίσει το δείκτη κινδύνου για καρκίνο του προστάτη.
Ο λεγόμενος πολυγονιδιακός δείκτης κινδύνου αποδείχθηκε ένας πιο ισχυρός προγνωστικός παράγοντας για τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη σε σχέση με το καθιερωμένο τεστ αίματος, το οποίο μετρά τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA).
«Με αυτό το τεστ θα μπορούσε να είναι δυνατό να αντιστραφεί η πορεία του καρκίνου του προστάτη. Δείξαμε ότι ένα σχετικά απλό και φθηνό τεστ σάλιου για την ταυτοποίηση ανδρών ευρωπαϊκής καταγωγής με αυξημένο γενετικό κίνδυνο είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να εντοπίσουμε τον καρκίνο του προστάτη σε πρώιμο στάδιο», δήλωσε η καθηγήτρια Ρόζαλιντ Ίλς, η οποία ηγήθηκε της έρευνας στο Ινστιτούτο Καρκίνου του Λονδίνου.
Το πρόβλημα με το τεστ PSA είναι ότι υποδεικνύει ψευδώς καρκίνο του προστάτη στους άνδρες, τρεις στις τέσσερις φορές και μπορεί να εντοπίσει καρκίνους που αναπτύσσονται τόσο αργά, που είναι απίθανο να γίνουν ποτέ απειλητικοί για τη ζωή. Αυτό σημαίνει ότι οι άνδρες μπορεί να υποβληθούν σε περιττές μαγνητικές τομογραφίες, επεμβατικές βιοψίες και θεραπείες, των οποίων οι παρενέργειες περιλαμβάνουν ακράτεια και σεξουαλική δυσλειτουργία.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine, υπολόγισε τον πολυγονιδιακό δείκτη κινδύνου (PRS) για περισσότερους από 6.000 άνδρες ευρωπαϊκής καταγωγής, ηλικίας 55-69 ετών.
Οι άνδρες με τους υψηλότερους 10% των δεικτών κινδύνου, βασισμένοι σε 130 γενετικές παραλλαγές που συνδέονται με τον καρκίνο του προστάτη, υποβλήθηκαν σε επιπλέον εξετάσεις. Μετά από μαγνητική τομογραφία και βιοψία προστάτη, το 40% αυτών διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη, ενώ μόνο το 25% των ανδρών με υψηλό PSA συνήθως έχει καρκίνο.
Το τεστ σάλιου PRS εντόπισε επίσης υψηλότερο ποσοστό επιθετικών καρκίνων. Από τους 187 καρκίνους που ανιχνεύθηκαν, το 55,1% ήταν επιθετικοί, σε σύγκριση με το 35,5% που εντόπισε το τεστ PSA, σύμφωνα με τη μελέτη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το πολυγονιδιακό τεστ, αν χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες μεθόδους, θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τους άνδρες που θα ωφεληθούν από πιο επιθετικές θεραπείες.
Πηγή: Guardian