Επιστήµονες του Πανεπιστηµίου του Κέιµπριτζ στη Βρετανία δοκίµασαν µε επιτυχία ένα τεχνητό πάγκρεας που προορίζεται για χρήση από ασθενείς µε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Η συσκευή, που βασίζεται σε έναν ειδικό αλγόριθµο, διπλασίασε -σε σχέση µε τη συνήθη θεραπεία- το χρονικό διάστηµα που το σάκχαρο των ασθενών παραµένει εντός των επιθυµητών ορίων, ενώ µείωσε αντίστοιχα στο µισό το χρόνο που οι ασθενείς εµφανίζουν υψηλά επίπεδα σακχάρου.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Μεταβολικής Επιστήµης Wellcome-MRC του Κέιµπριτζ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δηµοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine», δοκίµασαν το τεχνητό πάγκρεας σε 26 ασθενείς που χωρίστηκαν τυχαία σε δύο οµάδες: η µία δοκίµασε τη συσκευή επί δύο µήνες και µετά έκανε τη συνήθη θεραπεία, ενώ η δεύτερη έκανε πρώτα τη συνήθη θεραπεία και στη συνέχεια χρησιµοποίησε το τεχνητό πάγκρεας για δύο µήνες.
∆ιαπιστώθηκε ότι κατά µέσο όρο οι ασθενείς µε το τεχνητό πάγκρεας βρίσκονταν το 66% του χρόνου εντός του επιπέδου-στόχου για τη γλυκόζη τους, έναντι µόνο 32% της δεύτερης οµάδας. Επίσης, τα µέλη της δεύτερης οµάδας είχαν υψηλά επίπεδα σακχάρου το 67% του χρόνου έναντι 33% της οµάδας του τεχνητού παγκρέατος.
Η χρήση της συσκευής µείωσε και τα επίπεδα της γλυκοζυλιωµένης αιµοσφαιρίνης. Σηµειώνεται ότι όσο µεγαλύτερο είναι το επίπεδο της τελευταίας, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος επιπλοκών για έναν διαβητικό. Τέλος, κανένας χρήστης του τεχνητού παγκρέατος δεν εµφάνισε υπογλυκαιµία.